Crkva ulazi u PDV, a svećenici će izdavati račune

Neće biti računa za mise, krštenja i sprovode, ali za svako iznajmljivanje crkvenog prostora, prodaju svijeća ili suvenira izdavat će se računi. Crkva bi mogla početi obračunavati PDV od 1.

23.8.2010.
8:58
VOYO logo

Crkva je, kao i ostale vjerske zajednice, neprofitne udruge i slične institucije, oslobođena PDV-a. No, taj dio odnosi se samo na neprofitni dio prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruje profit trebao obračunavati porez na dodanu vrijednost. U praksi to znači još jednu novost, a to je da će crkvene institucije za usluge morati ispostavljati – račune.

"Neće biti računa za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer se ne radi o profitnoj djelatnosti. Međutim, svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a", potvrdili su za Večernji list iz Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkvi je zanimljiv ovaj sustav jer oni već plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a. Kažu da se to posebno osjeti kod obnova i gradnji crkvi i drugih objekata, gdje im iskazani PDV na računu ne znači ništa.

"Da smo u sustavu PDV-a, imali bismo mogućnost njegova odbitka kao pretporeza i na taj bismo način uštedjeli tih 23 posto jer bi račun bio manji upravo za taj postotak", objašnjavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Crkvi su svjesni da ulazak u sustav PDV-a znači porezni nadzor i prekid plaćanja u gotovini.

Biskupi još nisu razmatrali ulazak u sustav PDV-a, ali prema informacijama Večernjaka, na tu novost gledaju s priličnim odobravanjem. Odluče li se za PDV, pretpostavlja se da će ga Crkva početi obračunavati od 1. siječnja 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo