Kriza svećeničkog zvanja /

Crkva se suočava s manjkom svećenika? Suradnik pape Franje predlaže ukidanje celibata

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Prvi čovjek Kongregacije za kler Rimske kurije predložio je da Crkva ukine celibat za dijelove svijeta u kojima nedostaje svećenika

1.2.2018.
7:56
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Zaređenje starijih, oženjenih muškaraca dokazanih vrlina moglo bi se uvesti u Katoličku crkvu, donosi Deutsche Welle.

Beniamino Stella, šef Kongregacije za kler u Vatikanu, predlaže da Crkva razmisli o zaređenju starijih, oženjenih muškaraca za svećenike. Budući da izjava o tomu dolazi iz centra Rimske kurije, svakako ima težinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaređivanje oženjenih muškaraca dokazanih vrlina ne bi bilo omogućeno u cijelom svijetu nego se odnosi na regiju Amazonija u Brazilu koja ima manjak svećenika i u kojoj neke crkvene zajednice i po više tjedana slave misu bez svećenika i euharistije. Hoće li dopuštanje iznimke - zaređivanja oženjenih muškaraca dovesti za koje desetljeće do dokidanja celibata i drugdje?

"Ta uputa kardinala Stelle na mala vrata u budućnosti vodi k ukidanju celibata iako je istaknuto da to ne znači da će se ukinuti celibat. Od 2. vatikanskog sabora iznimke znaju postati pravilo i onda se to širi jer, jednom kad otvorite vrata, teško je reći zašto primjerice u Češkoj oženjeni muškarac ne može biti zaređen, a u Amazoniji ili drugdje može. I u Europi je nedostatak svećeničkih zvanja, no nije to sad tako kritično, ali će biti za 15, 20 godina pa, ako ste uveli to pravilo u Amazoniji, zašto ga ne biste protegnuli i na Europu", rekao je izv. profesor Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Katoličke, protestantske crkve nemaju obvezu celibata, a i pravoslavni svećenici smiju biti u braku ako su se vjenčali prije zaređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo