ČOVJEK KOJI JE KOKAINOM PLAĆAO PROSTITUTKU LIKUJE: / Uvjeren je da mu je predsjednica nešto otkrila, ali...

Image
Foto: Pixsell

Što predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović misli o Globalnom sporazumu o migracijama?

2.11.2018.
13:41
Pixsell
VOYO logo

Globalni sporazum o migracijama sve više postaje predmetom prijepora desničara i liberala, u toj mjeri da ga neki vide kao moguću novu Istanbulsku konvenciju. Velimir Bujanec u srijedu je trijumfalno objavio kako predsjednica KolindaGrabar-Kitarović neće potpisati dokument, iako je na skupštini UN-a u New Yorku pozitivno govorila o Sporazumu. No, što doista Grabar-Kitarović misli o samom Sporazumu za koji uopće nije nadležna?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom obraćanju na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se održavala u New Yorku u SAD-u, 26. rujna ove godine, govorila je, između ostalog, i o velikom problemu migracija kao posljedici oružanih sukoba, političkih kriza, ali i ekonomskih problema i klimatskim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je Predsjednica u emotivnom i zabrinutom govoru Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju tada pozdravila kao pozitivan dokument kojim će se pridonijeti rješavanju problema migracija te je rekla da se raduje sastanku u Marakešu.

Globalni sporazum o migracijama kao važan korak u pravom smjeru

"Važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova bio je uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, prošlog srpnja. Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a LouiseArbour", nadodavši da je Globalni sporazum o izbjeglicama još jedan važan instrument u rješavanju globalne izbjegličke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U DRŽAVI KAOS, A PREDSJEDNICA PRED UN-om PRIČA O NOGOMETU: /

'Hrvatska je danas postala metafora za uspon do vrha svijeta'

Image
U DRŽAVI KAOS, A PREDSJEDNICA PRED UN-om PRIČA O NOGOMETU: /

'Hrvatska je danas postala metafora za uspon do vrha svijeta'

Predsjednica neće potpisati sporazum

Međutim, u srijedu je jedan od najpoznatijih desničarskih voditelja, Velimir Bujanec, koji je poznat i po tome da je kokainom plaćao ljubav prostitutke, na svom Facebook profilu prenio odgovor iz predsjedničkog Ureda na pitanje hoće li Grabar-Kitarović potpisati Globalni sporazum o migraciji, tzv. "Marakeški sporazum" implicitno ga interpretiravši kao argument u prilog tome da Hrvatska neće potpisati Globalni sporazum o migracijama.

Predsjednica je u odgovoru Bujanecu izričito napisala da neće potpisati Globalni sporazum o migracijama, prebacivši odgovornost na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno je razumljiva vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i ‘Marakeški sporazum’ međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti… Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Predsjednica uopće nije ni nadležna za ovo pitanje, pa nije jasno odakle Bujancu toliki entuzijazam i likovanje njezinim odgovorom: "Drugim riječima, Predsjednica je u odgovoru redakciji Bujice jasno dala do znanja da tzv. Marakeški sporazum neće potpisati, unatoč drukčijim željama Zrinjevca i Plenkovićevog Ministarstva vanjskih poslova!", napisao je Bujanec.

Kolinda nema ništa protiv Sporazuma iako ga neće potpisati jer nije nadležna?

Kako je doznao Jutarnji list, Grabar-Kitarović čak, navodno, nema ništa protiv sadržaja Sporazuma za koji nije nadležna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predsjednica neće potpisivati Marakeški sporazum jer se tu ionako nema što potpisivati. Riječ je o dokumentu koji će biti na dnevnom redu 10. i 11. prosinca u Marakešu, koji se prihvaća na političkoj razini. Predsjednica neće biti u Marakešu, ali ni tamo neće nitko ništa potpisivati”, saznao je Jutarnji list iz izvora bliskih Grabar-Kitarović.

Za Globalni sporazum je u Hrvatskoj nadležna Vlada koja će donijeti akt o njegovu prihvaćanju, ako se odluči na to. Večernjem listu su s Pantovčaka također poručili da Predsjednica Sporazum ne može potpisati i iz razloga što se taj dokument ne potpisuje budući da je neobvezujuće naravi, te su pritom prebacili odgovornost na nadležno ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo