COVID POTVRDE U ŠKOLAMA / COVID potvrde postaju ulaznica za radno mjesto učiteljima: U zbornicama nastaju podjele

Ministar Fuchs poručuje da modeli i način testiranja za necijepljene još nisu dogovoreni, ali da će se financirati iz proračuna

8.11.2021.
21:35
VOYO logo

Za tjedan dana covid potvrde postat će ulaznica za radno mjesto učiteljima i drugim djelatnicima u obrazovnim ustanovama. No kako bi sve trebalo izgledati, ne znaju ravnatelji, ali ni ministar obrazovanja.

Potvrdio je da će se testiranje za necijepljene financirati iz proračuna, ali i najavio mogućnost testiranja kod kuće. Sindikati poručuju, u zbornicama su nastale podjele i najavljuju zahtjev za ocjenu ustavnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava danas pod maskama, a za tjedan dana i uz covid potvrde jer bez njih nastavnici u učionice neće moći. 

Image
KOMENTIRALA MJERE /

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja: 'Obratit ćemo se Ustavnom sudu. U sustavu je apsolutni kaos'

Image
KOMENTIRALA MJERE /

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja: 'Obratit ćemo se Ustavnom sudu. U sustavu je apsolutni kaos'

"Ja kažem Bogu hvala da su krenule jer ne bi bio ovoliki broj zaraženih i ljudi u bolnicama", kazala je Božica Vičević, nastavnica Medicinske škole u Rijeci.

"Mišljenja su podijeljena, neki ne vide smisao u covid potvrdama jer i cijepljeni mogu prenositi zarazu, a drugi pozdravljaju odluku", izjavljuje Ivana Valjak Ilić, Mreža Nastavnici organizirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vremena je malo, a pitanja mnogo.

"Kako će se organizirati testiranje, hoće li biti blizu školske ustanove ili pak blizu mjesta stanovanja. Imas i kolega koji se brinu jer iz zdravstvenih razloga s ene mogu cijepiti i puno je toga i čekamo upute kako će se dalje raditi u školama", kazala je Valjak Ilić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upute što prije očekuju i ravnatelji kao i to da će biti uključeni u njihovo donošenje, brine ih i što s onima koji testiranje odbiju.

"Ja se iskreno nadam da neće doći do problema koji će iziskivati otkaze i nadam se da ćemo se svi odgovorno ponijeti naravno sve na korist naših učenika", izjavila je Antonija Mirosaljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Ministar Radovan Fuchs poručuje da modeli i način testiranja za necijepljene još nisu dogovoreni, ali da će se financirati iz proračuna.

"Idemo sad u nekakvom pravcu koji bi se kretao prema testiranjima kod kuće nastavnika ili u školama, ali dozvolite da to razradimo do kraja", kazao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja. 


Iz Sindikata učitelja poručuju pisana odluka o uvođenju covid potvrda u škole još ne postoji te pripremaju zahtjev za ocjenu ustavnosti.

"Postoje oni koji se žele i oni koji se ne žele testirati, postoje oni koji traže neplaćene dopuste, situacija je raznolika. Tri su ključna pitanja, ocjena ustavnosti, radno-pravni status i što nakon 4.1 kada više neće vrijediti cijepljeni preboljeli i testirani, već samo cijepljeni i preboljeli", kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Prvom dozom u osnovnim školama cijepljeno je 58 % zaposlenih, a u srednjim njih 61 %. Procjena je da će testiranje biti potrebno za više od 32 tisuće djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo