Sve skuplja energija / Član uprave HEP-a večeras rekao za koliko od 1. travnja poskupljuje električna energija u Hrvatskoj

Image
Foto: RTL

Odstupanja su moguća od kupca do kupca, ovisit će o tarifnom modelu, je li riječ o jednotarifnom ili dvotarifnom modelu te, jasno, koliko kupac troši

29.3.2022.
21:50
RTL
VOYO logo

Računi za električnu energiju će nam od 1. travnja biti veći za 9,6%, no odstupanja su ipak moguća od kupca do kupca.

"Odstupanja će prvenstveno ovisiti o tarifnom modelu koji kupci koriste, radi li se o jednotarifnom ili dvotarifnom modelu te, naravno, ovisno o tome troši li kupac više ili manje. Za dvotarifno brojilo poskupljenje će biti oko 11%, a za jednotarifno 8,5%, rekao je večeras u Dnevniku HTV-a Petar Sprčić, član Uprave HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju kućanstva će se rasteretiti za 460 milijuna kuna. Trošak ide na račun HEP-a. Kako će to utjecati na samu tvrtku?

"Ova energetska kriza pokazala je da je potrebno graditi, neovisno o situaciji. Mi smo se u HEP-u odlučili da idemo dalje s našim projektima, i to još jače. Imamo niz projekata koji su ili u gradnji ili u pripremi te koji će stići i u idućem razdoblju. Prošle godine smo pustili vjetroelektranu Korlat. Već imamo 10 MW solara, u narednom razdoblju planiramo pustiti još 10 MW, do kraja još 10 MW", rekao je, ističući da je "plan do 2030. pustiti ukupno 1500 MW novih elektrana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi Hrvatska imala još više vlastitih izvora energije, pogotovo iz hidroelektrana, bi li to znatnije utjecalo na naše račune, odnosno, bi li oni bili niži?

"Što je veća ponuda, cijena bi trebala biti niža. Posljedica cjelokupne energetske krize jest da nema dovoljno ponude energije. U konačnici, kada se investicije realiziraju, dugoročno bi cijena trebala biti manja", dodaje Sprčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo