PREDANO 29 LISTA / Član DIP-a o predaji lista za Europski parlament: 'Večeras još očekujemo iznenađenja'

Očekujem iznenađenja, Državno izborno povjerenstvo je spremno na sve, rekao je u RTL-u Danas član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski

9.4.2019.
19:14
VOYO logo

Večeras do 24 sata rok je za predaju kandidacijskih lista za Europske izbore.  Do sada ih je predano 29, među njima su i neki presedani, a Državnom izbornom povjerenstvu do ponoći su najavljene još 3 liste. 

Jedna od njih je i ona bivše HSS-ovke i aktualne europarlamentarke Marijane Petir koja je najavila dolazak s potrebnih pet tisuća potpisa u 23 sata. Potvrdila je da joj je premijer Plenković nudio mjesto na HDZ-ovoj listi ako se učlani u stranku, ali ona je to odbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno izborno povjerenstvo je spremno na sve"

U RTL-u Danas gostovao član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski na pitanje očekuju li tijekom večeri neka iznenađena odgovorio je: "Očekujem iznenađenja, Državno izborno povjerenstvo je spremno na sve". 

"Dokle god postoji mogućnost predaje lista, a to je još ovu večer, iznenađenja su moguća", kazao je Hojski i dodao kako je dosad primljeno 29 lista, a još su tri najavljene za večeras. Potvrdio je da će, ako budu te 32 liste, to biti rekord na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su već 384 imena na glasačkom listiću pa upozoravam birače da će opet imati velike glasačke listiće, ako se ne poveća broj i on ne prijeđe i više od 400. To je već sada 70 kandidata više nego 2014. godine", kazao je Hojski. Objasnio je da je DIP već obradio veliki dio lista. 

"5000 potpisa je morala donijeti kandidacijska lista grupe birača. Zasad imamo samo jednu takvu listu koja je prijavila kandidacijska lista nositelja gospodina Kolakušića", rekao je Hojski. Objasnio je da će DIP imati sutra u 11 sjednicu na kojoj će utvrđivati pravovaljanost svake liste. "Ako sve bude u redu tijekom sutrašnjeg dana objavit ćemo zbirnu listu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije liste srpske nacionalne manjine

A tijekom današnjeg dana opet je bilo užurbano u Državnom izbornom povjerenstvu. Prvi put čak dvije liste stranaka srpske nacionalne manjine natječu se za hrvatsko mjesto u europskom parlamentu. "Zastupa ono što smo zastupali kad smo podržavali ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kad smo zastupali proširenje Europske unije a uz to da zastupamo one vrijednosti kojih u Europskoj uniji ima sve manje, Europu bez granica", kazao je Milorad Pupovac

Pupovac je prvi na listi, no stranka tek treba odlučiti hoće li on u Bruxelles ako osvoje mandat. Na listi MOST-a prvi je Božo Petrov, ali samo kao lovac: "Je li prevara da ste vi prvi na listi, a nećete ići u Bruxelles, to ste i rekli. Prevara bi bila kad bi to prešutio, vrlo transparentno rekao, ja sam tu da pokažem koliko su važni izbori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antieuropska stranka Živi zid ipak želi u europsku fotelju, ali sa srodnim političkim strankama kažu namjeravaju redefinirati i redizajnirati Europu. "Na ovim izborima bira se između sluganstva i između slobode", rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Hoće li Petri skupiti 5000 potpisa?

I Mislav Kolakušić spreman je zamijeniti Trgovački sud Europskim parlamentom Mislav Kolakušić. Za to je umjesto 5 predao 20 tisuća potpisa građana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizira činjenicu da stranke potpise nisu trebale skupljati i spreman se odreći pozicije suca Trgovačkog suda ako postane europarlamentarac: "Onaj koji ne izađe na ove izbore neće imati nikakvo pravo više govoriti ništa. Dakle on je sudionik i u korupciji i u rasprodaji, nestanku imovine, poljoprivrednog zemljišta". 

Potpise još skuplja bivša HSS-ovka Marijana Petir, pa i na tri lokacije u centru Zagreba jer ponudu Andreja Plenkovića da se učlani u HDZ, pa bude na njihovoj listi kaže nije prihvatila. "Prikupljamo potpise, građani su se samoorganizirali, krenuli s prikupljanjem potpisa, puno ljudi nam se javlja diljem Hrvatske. Želim samo reći da sam jako ganuta i duboko zahvalna s tim njihovim pristupom", rekla je danas Petir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predaju je Državnom izbornom povjerenstvu najavila večeras u 23 sata - sat vremena prije isteka roka.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo