Čistka u SDP-u već do kraja idućeg tjedna?

Predsjedništvo SDP-a, kako doznajemo, moglo bi se sastati najkasnije do kraja idućeg tjedna.

11.1.2010.
14:31
VOYO logo

Kao što je najavio, saborski zastupnik Ivica Pančić danas je otvorenim pismom poručio da istupa iz Socijaldemokratske partije Hrvatske. Razlog je "duže nezadovoljstvo načinom vođenja SDP-a i smjera u kojem je stranka pošla".

Spočitava SDP-u da je postao stranka koju karakterizira ozračje podjela, sumnjičenja i podmetanja, da nema moralnih vrijednosti zbog kojih ju je izabrao i da je zadnjih godina "utočište osoba koje su joj pristupile isključivo iz karijerističkih razloga, što se odnosi i na aktualnog predsjednika stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pančić smatra da je smrću Ivice Račana, uslijed naleta politike "pseudoljevičarenja", olako napušten dugo i pažljivo izgrađivan profil hrvatske socijaldemokratske stranke.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan nije htio komentirati Pančićev istup iz stranke, a kamoli medijske napise da će iz SDP-a uskoro biti izbačeni članovi koji su se na predsjedničkim izborima opredijelili za Milana Bandića: Ljubo Jurčić, dogradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević, pročelnik za financije Slavko Kojić, šef Bandićeva stožera, kulturnjak Duško Ljuština, dugogodišnji pročelnik Davor Jelavić, smijenjeni šef Holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš, sindikalac Damir Gašparović...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić: Postupit ćemo po Statutu

Ranko Ostojić, član Predsjedništva, izjavio je kako medijske spekulacije neće komentirati, no nije opovrgnuo da će doći do čistke "bandićevaca".

"Kada bude sazvano Predsjedništvo i ostali stranački organi, mediji će biti obaviješteni, a SDP će postupiti sukladno Statutu", kaže Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić izletio zbog kandidature

S obzirom da nisu izbačeni odmah, jasno je da nisu počinili isti prekršaj kao i zagrebački gradonačelnik. Bandić je "pao" na Članku 15. statuta SDP-a, koji propisuje da članstvo u SDP-u prestaje "učlanjenjem u drugu političku stranku ili kandidiranjem na listi druge političke stranke, odnosno na nezavisnoj listi bez suglasnosti SDP-a".

Bandićevu ekipu moglo bi se "teretiti" da su "ponašanjem i djelovanjem usmjerenim protiv odluka stranačkih organa ili nečasnim djelima ili grubim postupcima kršili Statut, programska načela i ciljeve Stranke te time naštetili ugledu Stranke", a u tom slučaju se provodi stranački postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri moguće sankcije

Predviđene su tri moguće sankcije: opomena, privremeno oduzimanje prava za obnašanje pojedinačnih ili svih funkcija do dvije godine i isključenje iz stranke. Ukoliko Predsjedništvo SDP-a smatra da je član nanio znatnu štetu ugledu SDP-a, odluku o isključenju člana donosi Glavni odbor SDP-a na prijedlog Predsjedništva u roku od 30 dana. Na odluku se isključeni član može žaliti Nadzornom odboru SDP-a, koji je dužan o žalbi odlučiti u roku od 30 dana.

Zasad nema službeno zakazanog datuma za sastanak Predsjedništva, no prema informacijama net.hr-a ono će se sastati najkasnije do kraja sljedećeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne juri za Pančićem, ali...

Podsjetimo, već tjednima Pančić najavljuje osnivanje nove stranke socijaldemokrata, a sinoć je kazao kako će se u idućih deset dana intenzivno raditi na njenom osnivanju. Iako se nada da će joj pristupiti zagrebački gradonačelnik, Bandić je zasad tu mogućnost samo opovrgavao, a pristupanje Pančićevoj stranci zasad nisu potvrdili niti Bandićevi suradnici.

No, poraz na predsjedničkim izborima zbog kojih je Bandić automatski izbrisan iz članstva SDP-a, svakako mijenja perspektivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001110625006 arti-201001110155006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo