Cinkaš lopova i dobiješ 10 posto ukradene love!

Borba protiv korupcije u javnim poduzećima dosegla je dosad najvišu razinu i to ne zbog kakvog uhićenja ili zakona, već zbog revolucionarne stavke - Kolektivnog ugovora!

14.3.2011.
18:06
VOYO logo

Nezavisni cestarski sindikat na čelu s Mijatom Stanićem u Kolektivni je ugovor javnog poduzeća Hrvatske autoceste progurao gotovo nezamislivu stavku - ne samo da prijavljivanje korupcije nije nikakav razlog za davanje otkaza zviždaču, već je to osnova da tom radniku pripadne 10 posto ukradenog iznosa!

U pregovorima oko članka 117. koji propisuje da svatko tko prijavi određeni predmet korupcije državnim tijelima, nakon čega se korupcija i dokaže, pa se zatim vrati otuđeni novac HAC-u, odnosno čitaj državi "nagradi" s 10 posto vraćenog iznosa, postavljalo se i pitanje je li deset posto previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odgovorili da je 90 posto previše", kaže nam Stanić, koji je razotkrio niz afera u HAC-u, zbog čega je imao i pregršt problema u firmi. Upitali smo ga je li ovo neka vrsta samaritanskog zakona, kao u slučaju naknade za povratak izgubljene stvari.

"Pa u slučaju povratka, primjerice, novčanika, čovjeka koji ga je vratio nagrađuje se određenim iznosom kako bi se nagradila plemenitost. U slučaju prijave korupcije i svih neugodnosti koje s njom idu, nama je jasno da je malo ljudi spremno staviti glavu na panj nizašto, a bilo je nužno proširiti frontu zviždača da bi se ovo prestalo događati. Ova mjera je upravo namijenjenima onima koji nemaju tu crtu altruizma i građanske hrabrosti da bi otkucali kriminal", pojašnjava Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i dalje dozvoljava cipelarenje zviždača

Upitali smo ga neće li se svejedno odredbe ovog kolektivnog ugovora kositi sa zakonima u Hrvatskoj, koji još uvijek propisuju da je teret dokaza prilikom prijave korupcije - na zviždaču.

"Vlada mora pokrenuti postupak izmjene zakona o zviždačima. Tek će onda građani vjerovati da Vlada želi da se korupcija otkrije, a to može napraviti tako da ih krene nagrađivati. Ovako, još uvijek ispada da je više na strani kriminalaca, jer postoji čitav niz instrumenata na koji zviždač može stradati od onoga koji je pljačkao državu - od raznih grešaka u koracima koje vam se mogu dogoditi do tužbi za uvredu i klevetu!", kaže Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova odredba kolektivnog ugovora je, po njegovom mišljenju, dobar put prema promjenama, zbog kojih će "zviždači i direktori postati najbliži suradnici".

"To je ujedno i prilika da se ipak dio otuđenog novca vrati, a bez ove odredbe, vjerujem da bi u konačnosti eventualni vraćeni iznos bio nemjerljivo manji", zaključuje Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201006280652006 arti-201002250622006 arti-201011230134006 arti-201101070068006 arti-201102100754006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo