mesić za vijesti.hr o raketiranju banskih dvora / 'Cilj napada bili smo ja, Marković i Tuđman, bez nas bi lakše ostvarili plan o velikoj Srbiji. Ali, nisu uspjeli!'

'Mi doslovno nismo jedan drugog vidjeli od prašine. Sjećam se da smo iz prostorije u kojoj smo se nalazili izašli na način da smo se držali za ruke'

7.10.2016.
12:48
VOYO logo
Image
tehnički premijer /

Orešković položio lovorov vijenac na spomen-ploču na 25. obljetnicu raketiranja Banskih dvora

Image
tehnički premijer /

Orešković položio lovorov vijenac na spomen-ploču na 25. obljetnicu raketiranja Banskih dvora

Prije četvrt stoljeća, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu u kojoj je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik predsjedništva Jugoslavije i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić se u razgovoru za Vijesti.hr prisjetio tog nemilog događaja.

"Jako se dobro sjećam svega što je prethodilo tom napadu, kao i samog napada, i onog što je uslijedilo nakon njega", počinje u razgovoru za Vijesti.hr Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovor je bio da se ja, Tuđman i Marković nađemo u Banskim dvorima i razgovaramo o cjelokupnoj situaciji. O tome sam obavijestio Markovića u Beogradu. On je, unatoč činjenici što je tamo bio blokiran, stigao u Zagreb, našao se samnom i Tuđmanom nakon čega smo svi zajedno otišli na ručak. Petnaest, 20 minuta nakon toga očuli smo snažnu eksploziju. Bilo je to strašno. Mi se doslovno nismo vidjeli od prašine. Sjećam se da smo iz prostorije u kojoj smo se nalazili izašli na način da smo se držali za ruke", prepričava nam Mesić.

Vrlo brzo našli su se u skloništu gdje su saznali da je jedna osoba smrtno stradala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek nešto kasnije smo saznali da se radi o čovjeku koji je radio na održavanju tog skloništa. Nakon tog napada brzo smo se dogovorili da već sutra treba održati sjednicu Sabora i proglasiti nezavisnost, što se i dogodilo. Ja sam recimo dobio zadatak da isti dan idem u zemlje Beneluksa i da od njih tražim priznanje Hrvatske. Sjećam se da sam na put krenuo doslovno odmah nakon napada. Samo sam javio svojima doma da mi spreme torbu i otišao sam. Marković je, pak, dobio zadatak da ode u Austriju i tamo radi na priznanju Hrvatske. Kao što je dobro poznato, taj je posao uspješno obavljen", kaže Mesić.

Tko je po vama bio izvorni cilj tog napada, pitamo bivšeg predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim je jasno, a to će vam reći svatko tko iole shvaća političku situaciju u to vrijeme, da smo meta napada bili sva trojica. Htjeli su nas svu trojicu doslovno maknuti sa scene i tako lakše doći do svog cilja - velike Srbije. Nemojte smetnuti s uma činjenicu da bi, da su uspjeli i naumu, u Hrvatskoj nastao kaos i pitanje je kako bi se sve dalje odvijalo. A, Slobodan Milošević jednostavno nije bio za bilo kakav razgovor i dogovor. Ali, nisu uspjeli", istaknuo je za Vijesti.hr Stjepan Mesić.

Da podsjetimo, dva zrakoplova JNA raketirala su Dvore 7. listopada 1991. godine. Napad vođenim raketama bio je usmjeren na radne prostorije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, ostale su pogodile zgrade u susjedstvu. Dan kasnije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo