prvi u hrvatskoj / Cijepljenje djece protiv koronavirusa kreće od idućeg tjedna u Rijeci: Evo što o tome kažu roditelji

Morat će biti u pratnji roditelja, a osim djece koja boluju od kroničnih bolesti u Rijeci će se od idućeg tjedna moći cijepiti sva djeca od 12 do 16 godina

5.6.2021.
18:45
VOYO logo

Cijepljenje djece u Hrvatskoj protiv koronavirusa kreće od idućeg tjedna i to u Rijeci. Masovno će se cijepiti starije od 12 godina, naravno, uz pristanak roditelja. 

Nakon što je Pfizerovo cjepivo odobreno za djeca od 12 do 16 godina, Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za cijepljenje djece koja imaju određene kronične bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepit će se na punktovima u posebnom terminu ili u ordinacijama liječnika školske medicine. Morat će biti u pratnji roditelja, a osim djece koja boluju od kroničnih bolesti u Rijeci će se od idućeg tjedna moći cijepiti sva djeca od 12 do 16 godina.

"Kad su oni izvan školskih institucija možda ih je teže pozvati i dozvati na cijepljenje ali trudit ćemo se. Jesen nije daleko i to ćemo vrijeme iskoristi pogotovo u vremenu kad se već pripremaju za školu da tu aktivnost intenziviramo i da procijepimo 50 posto školske populacije, odnosno studentske gdje je odaziv već bio dobar", kaže ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Pfizerovo cjepivo odobreno za djecu stariju od 12 godina Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku koju prednost pri cijepljenju daje djeci u toj dobi s obzirom na njihovo zdravstvo stanje. 

"Preporučamo cijepljenje djece starije od 12 godina koje imaju određene komorbiditete prema prioritetnoj listi. Što se tiče cijepljenja zdrave djece i oni se mogu cijepiti ali s obzirom na to gdje se nalazimo, tj u kojoj smo fazi cijepljenja, prednost  imaju djeca kod koje zbog  zdravstvenog stanja može doći do komplikacija ukoliko obole od covida 19", govori epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije

Liječnici su već imali upite zainteresiranih roditelja za cijepljenje djece.

"Imali smo online nastavu koja je polučila određene učinke ali socijalizacija i sve ono što nosi nastava u razredu je nezamjenjima i to ćemo moći osigurati dobrim odazivom i roditelja i djece", dodaje Mićović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji podijeljeni.

"Samoizolacija je bila u 6. razredu tri puta, u 3. 2 puta i jednom zbog mene smo bili doma. Mislim da je to preventiva", govori Daria Dežaljin iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo u kvartu 11-godišnje dijete koje je imalo postcovid simptom i skoro je umrlo, tako da mislim da da", jasno će Josip Radan iz Zagreba.

"Ja sam učiteljica i radim sa učenicima koji imaju 11 godina i nismo imali problema sa samoizolacijama, mislim da djecu ne treba cijepiti", kaže Ana Mehić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom cjepivu ne vjerujem da bi cijepila svoju djecu", jasno će Sandra Zirdum iz Rijeke.

Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da s obzirom na ograničenu količinu cjepiva djeca još nisu prioritet, a toga se drži i HZJZ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo