SVE JE VIŠE OVAKVIH SLUČAJEVA / Cijepili ste se, a potom se i zarazili covidom? Evo što vam HZJZ preporučuje da napravite

Image
Foto: Profimedia

Omikronom se mogu zaraziti i cijepljeni i oni koji su dobili treću dozu i preboljeli, ali takve osobe imaju samo blage simptome

7.2.2022.
8:22
Profimedia
VOYO logo

Sve je više slučajeva u kojima su se ljudi cijepili, pa čak i booster dozom, ili su i preboljeli covid, ali svejedno se ponovno zaraze covidom.

Prema pravilima HZJZ-a, takva osoba treba se opet cijepiti. Starijima od 65 i teško bolesnima preporučuje se cijepljenje s obje doze dva do tri mjeseca nakon zaraze. Ostalima se to preporučuje tri do šest mjeseci nakon preboljenja, jednom dozom. Tu je riječ o osobama koje su se prvo cijepile pa onda zarazile. One koji su se prvo zarazili, a nakon toga cijepili i dalje se smatra još bolje zaštićenima. Oni booster, ako to žele, mogu primiti šest mjeseci nakon cijepljenja, doznaje Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZMATRA SE PRODULJENJE /

Mijenjaju se pravila o covid potvrdama? 'Ne možemo predvidjeti kako će se pandemija razvijati'

Image
RAZMATRA SE PRODULJENJE /

Mijenjaju se pravila o covid potvrdama? 'Ne možemo predvidjeti kako će se pandemija razvijati'

Najbolje se prolazi s booster dozom

Što se covid potvrda tiče, "najgore" ćete proći samo s preboljenjem. Takva potvrda za Europsku uniju vrijedi šest mjeseci. S cijepljenjem vrijedi devet, a pravila pokazuju da se najviše "isplati" booster doza jer vam uz nju potvrda vrijedi godinu dana.

Omikronom se mogu zaraziti i cijepljeni i oni koji su dobili treću dozu i preboljeli, ali takve osobe imaju samo blage simptome. Mnogi se ipak pitaju koliko su uopće opravdane covid potvrde u smislu širenja zaraze uz omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema odustajanja od covid potvrda

Miroslav Venus, predsjednik Epidemiološkog društva, potkraj je siječnja rekao da su covid potvrde imale smisla onda kad su uvedene i sigurno su spriječile određena zaražavanja, no pojavom omikrona one sve manje imaju smisla, jer vidimo visoke udjele pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

No, u Hrvatskoj se od potvrda zasad ne odustaje. Neke europske zemlje s većim postocima cijepljenih poput Danske i Irske su ih ukinule, a nedavno i Češka te Litva. Hrvatska je tu i dalje među naslabijima, prema ECDC-u s 55 posto cijepljenih jednom dozom među stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovaj tjedan došlo je i do jedne izmjene u mjerama, pa se sada opet i na nekim događajima gdje svi imaju covid potvrde moraju opet nositi maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo