autorska prava u digitalno doba / Čija je glazba na internetu? Gotovo 8.000 glazbenika tužilo T-com i Deezer

Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) podnijela je sudsku tužbu protiv T-Coma i glazbenog servisa Deezer zbog 'neovlaštene i nelegalne distribucije snimaka putem glazbenog servisa Deezer', a u pozadini tužbe stoji nezadovoljstvo glazbenika-izvođača politikom diskografskih kuća koje, kako tvrde, nisu imale njihovu dozvolu za prodaju snimki na internetu

16.6.2015.
18:15
VOYO logo

Čak 8.000 hrvatskih glazbenika dalo je punomoć Hrvatskoj udruzi za zaštitu izvođačkih prava kako bi podnijeli sudsku tužbu protiv Hrvatskog Telekoma zbog toga što koriste njihove snimke.

"Mnogo je materijala i pjesama i albuma stavljeno na Internet na raspolaganje bez dozvole i dogovora s izvođačima.  To je sve samo ne fer", kazala je Mirela Priselac Remi iz Elementala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine pokušavali su glazbenici zakopati ratnu sjekiru s diskografima koji su bez njihove privole potpisali spomenute ugovore s Hrvatskim Telekomom koji je dalje distribuirao snimke.  

"Koleteralne žrtva Deezer i T-com koji su povjerovali Hrvatskoj diskografskoj udruzi da je sve što je na internetu legalno i pravno pokriveno, no nije pokriveno ugovorom. To su nova prava", upozorio je Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iz HT-a odbacuju optužbe i sugeriraju kako je za ovu situaciju kriv netko potpuno treći. 

"Sva prava vezana za korištenje Deezer je dužan regulirati Blogsmusic vlasnik. Mi smo na to upućivali", poručile je Maja Mandić, direkotrica regulative Hrvatskog Telekoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvođači tvrde da se diskografske kuće neopravdano pozivaju na ugovore potpisane još 80-ih ili 70-ih godina prošlog stoljeća, kad su u doba ploča, kazeta, a kasnije i CD-ova izvođači prenijeli svoja zakonska prava na diskografe. Iz Hrvatske dikografske udruge poruču da su oni čisti.

Kad se odbije autorska naknada, ispada da čak 84 posto zarade od glazbe na internetu završi kod posrednika - internet providera, glazbenih servisa, agregatora sadržaja i diskografa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HGU predlaže, a to podupire i Zavod za intelektualno vlasništvo, da bi postotak za izvođače trebao biti 25 posto od zarađenog takvim načinom eksploatacije glazbe

"Predlažemo da izvođačima pripadne 25 posto od toga. To je načina da se 'ubere' neki dio za izvođače", pojašnjava Nikša Bratoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HGU tvrde da se ne radi o borbi za novac jer 'novca na internetu ima malo', već o legalnom i pravednom pozicioniranju na internetskom tržištu kako oni koji stvaraju glazbu ne bi bili zapostavljeni ni u digitalnom okruženju.

Predlažu da Deezer i T-Com kolektivno riješe sva izvođačka prava ugovorom s HUZIP-om, čime bi svi glazbenici koji su sudjelovali na snimkama ostvarili naknadu od komercijalne eksploatacije tih snimaka na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Deezer zbog te tužbe napusti hrvatsko tržište nama će biti žao, ali to bi bila isključivo odgovornost diskografa koji su namjerno doveli Deezer u zabludu", naglašava dopredsjednik HGU-a i HUZIP-a Paolo Sfeci.

Hoće li na ovaj prijedlog pristati i druge dvije zaraćene strane, ne znamo. Epilog će, kako god okrenemo, morati tražiti na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo