HDZ I OPORBA PODIJELJENI / Četiri godine od najave predsjednice da će Hrvatska biti bogata zemlja: Što je ostvarila u mandatu?

Na današnji dan prije četiri godine Kolinda Grabar-Kitarović inaugurirana je u hrvatsku predsjednicu

15.2.2019.
22:00
VOYO logo

Na današnji dan prije četiri godine Kolinda Grabar-Kitarović inaugurirana je u hrvatsku predsjednicu na Trgu svetog Marka. 

"Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost", kazala je tada Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to ustavne ovlasti predsjednika i pita li se HDZ, u potpunosti ih se i pridržava. Opozicija i manjine misle drukčije.

"Ona to je na papiru, ali većina ljudi, ne osjeća nju da se ona bori za njihove interese, znači ona je vrlo stranački vezana uz HDZ i politiku koju HDZ promovira. Oni koji nisu zadovoljni s politikom Vlade i HDZ-a ne osjećaju da se ona bori za njihove interese", kazao je SDP-ovac Gordan Maras

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više pažnje posvećivati Ustavu od mode"

"Predsjednica nije bila među najistaknutijim zagovornicima zemlje svih hrvatskih građana", rekao je SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac. Na pitanje što je trebala napraviti, Pupovac odgovara: "Više pažnje posvećivati Ustavu od mode". 

"Dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati", kazala je tada Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista, lani je predstavila svoje demografske mjere i pozivala Vladu da učini isto, jednako zdušno zagovarala je i reformu obrazovanja, kako je najavila u inauguracijskom govoru.

"Jedno joj moram priznati tijekom četiri godine, u više navrata je upozoravala na potrebe promjene sustava odgohja i obrazovanja u RH i ako bi morao izdvoijiti jednu pozitivnu promjenu, onda bi to bilo to", rekao je bivši voditelj Ekspertne  skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije se baš oglasila kad su se donosili zakoni o udomioteljstvu"

"U odnosima sa Srbijom posebno mjesto imat će status nestalih u Domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina", kazala je tada predsjednica.

"Ne mogu reći da je tu predsjednica napravila malo ili da nije uradila ništa, ali se tome trebamo posvetiti svi koji imamo moralan osjećaj i mogućnost da to napravimo", kaže danas Pupovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozorno ću pratiti poštivanje Ustava koji ravnopravnost spolova svrstava u najveće vrednote ustavnog poretka, baš kao i druge vrednote koje štite manjinske društvene skupine", kazala je tada Grabar-Kitarović. 

"A nije se baš oglasila kad su se donosili zakoni o udomioteljstvu, koji po nama očito diskriminira životne partnere i partnerice", kaže koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska će biti bogata zemlja"

I dok joj saborska opozicija prigovara zbog izmještanja ureda, čime je kažu radila samo na vlastitoj promidžbi, u HDZ-u smatraju da je upravo time ispunila obećanje da će biti jedna od nas, zato će joj, kažu, ako se opet kandidira, dati podršku.

"Dolazila je do svakog tog građanina, bila je bliska s tim građanima i to je i najavila, a držim da je svojim ponašanjem doprinijela i vizualizaciji Hrvatske, pa ako hoćete i na sportskim događanjima", kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No najzvučnija najava, poput ove: "Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude", ostala je tek dio političkog folklora. 

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo