ČELNIK SINDIKATA, A PLAĆA VEĆA OD PLENKOVIĆEVE: / Šokirat će vas iznos koji mu svakog mjeseca sjeda na račun. A tek njegovoj tajnici...

Image

Uoči izbora za novo vodstvo Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, na dnevni red došla je i plaća predsjednika sindikata koja u skladu s internim dokumentima iznosi čak 22.

1.10.2019.
13:54
VOYO logo

Osobna primanja sindikalnih čelnika u Hrvatskoj jedna su od ovdašnjih tabu tema premda je interes javnosti za tu temu velik. Smatra se, naime, da sindikalisti, kao zastupnici radničkih prava i interesa, ne bi trebali primati plaće u visini plaća visokih državnih dužnosnika. Da to u praksi ne mora biti slučaj, potvrđuje primjer Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, gdje se godišnje na plaće ukupno troje zaposlenih u sindikatu i njihova službena putovanja troši više od milijun kuna prikupljenih od radničkih članarina, piše Novi list.

Predsjednik tog sindikata, Stjepan Topolnjak, nije bio raspoložen javno govoriti o visini svoje plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

27.09.2019., Zagreb - Potpisivanje Dodatka 2. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja u Ministarstvu zdravstva koje su potpisali ministar Milan Kujundzic i sindikalisti Brankica Grguric i Stjepan Topolnjak. Brankica Grguric, Milan Kujundzic i Stjepan Topolnjak. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Plaća tajnice u rangu pomoćnice ravnatelja KBC-a

"Ničije plaće nisu predmet javne objave, pa tako ni moja. Tijela sindikata donose odluke o visini plaća, i oni te podatke znaju. To je u skladu sa zaštitom osobnih podataka i u skladu s odlukama sindikata", odgovorio je Topolnjak na upit Novog lista.

Plaće zaposlenih u Sindikatu zdravstva postale su predmetom interesa kad su početkom prošle godine unutar sindikata krenule trzavice i buknulo nezadovoljstvo dijela Upravnog vijeća aktualnim vodstvom. Tom sindikatu predstoje skori izbori za novo čelništvo, što je dodatni razlog da su troškovi plaća vrlo eksploatirana tema u sindikalnim redovima. Tako je na dnevni red došla i plaća predsjednika sindikata, koja u skladu s internim dokumentima sindikata iznosi - 22.000 kuna mjesečno, u neto iznosu, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Samostalnog sindikata, naime, ima pravo na plaću u razini ravnatelja KBC-a, a njegovoj tajnici pripada plaća u razini pomoćnice ravnatelja. U ovom slučaju tajnica sindikata prima mjesečnu plaću od oko 17.000 kuna neto. On tvrdi da mu plaća "nije ništa veća nego što treba biti prema odlukama sindikata".

Image
NEMA VIŠE PROSVJEDA U BOLNICAMA: /

Vlada i sindikalisti parafirali dodatak Granskom kolektivnom ugovoru

Image
NEMA VIŠE PROSVJEDA U BOLNICAMA: /

Vlada i sindikalisti parafirali dodatak Granskom kolektivnom ugovoru

Plaća ogromna, a sindikat napušta tisuće članova

S druge strane, piše Novi list, Samostalni sindikat zdravstva je od 2015. godine, otkako mu je Topolnjak na čelu, izgubio više tisuća članova i s gotovo 20.000 koliko ih je imao prije pet-šest godina, pao na upola manji broj. Samo prošle godine iz tog je sindikata istupilo nekoliko podružnica, među kojima one iz KBC-a Rebro, Opće bolnice Virovitica te Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik tog sindikata prozivke za (pre)visoke plaće tumači predizbornom kampanjom.

"Znam da sindikatom kruže anonimna pisma, a ona imaju samo jedan cilj - predizbornu kampanju u sindikatu. To je izraz nezadovoljstva onih koji žele biti na mojem mjestu, a nemaju snage potpisati se na ta pisma. Njima poručujem - neka pričekaju izbore, kandidiraju se i zamijene me, nemam ništa protiv", kazao je Topolnjak za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike