'ODGOVOR NA EPIDEMIJU NIJE NI BLIZU KRAJU'; 590 / novozaraženih i 6 preminulih; Stožer komentirao masovno okupljanje na Mirogoju

Image

U posljednja 24 sata zabilježeno je 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3609

5.3.2021.
7:39
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76
  • Danas je preminulo 6 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 116.254.657 zaraženih
  • Oporavilo se 91.916.762 pacijenta, a umrla su 2.582.283 oboljela

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

WHO: Ne gasimo nadu koju je donijelo cjepivo

23:15 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve da popuštanjem napora u suzbijanju epidemije ne gase nadu koju je donijelo cjepivo dok koronavirus i dalje hara mnogim zemljama. Ovo upozorenje stiže u vrijeme kada je program Covax, uspostavljen radi pravednije raspodjele cjepiva za covid, ovog tjedna napokon omogućio početak kampanje cijepljenja u zemljama koje ga dosad nisu imale. Dvadesetak milijuna doza je tako poslano u dvadeset zemalja. Idućeg tjedna popis će se proširiti na još 31 zemlju kojima će se dopremiti 14,4 milijuna doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je napredak koji ulijeva nadu, ali broj doza podijeljenih putem Covaxa i dalje je razmjerno malen", istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Michael Ryan, voditelj programa za žurne operacije WHO-a upozorio je da još nije vrijeme za opuštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista sam zabrinut jer neki misle da je najgore prošlo. To nije istina", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi. "Ne budemo li oprezni, moguć je treći i četvrti val", upozorio je.

Image
Foto: profimedia

World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a press conference organised by the Geneva Association of United Nations Correspondents (ACANU) amid the COVID-19 outbreak, caused by the novel coronavirus, on July 3, 2020 at the WHO headquarters in Geneva.,Image: 539242082, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Belgija zabranila putovanje u inozemstvo za Uskrs

22:40 - Belgijski premijer Alexander De Croo iznio je u petak vremenski plan popuštanja mjera za suzbijanje covida u kojemu su zabranjena putovanja u inozemstvo za uskrsne praznike, a u svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da nam je potrebna perspektiva nakon pet mjeseci velikih napora", rekao je liberalni flamanski čelnik. "To nije automatski kalendar, morat ćemo voditi računa o broju hospitalizacija" povezanih s pandemijom, dodao je.

U državi s velikim brojem stranih državljana i stranih studenata, putovanja izvan zemlje zabranjena su do 18. travnja (iznimka su hitni obiteljski razlozi), čime su obuhvaćena dva tjedna uskrsnih praznika koji počinju u subotu 3. travnja. Dosad je ta zabrana, koja ne vrijedi za prekogranične radnike, vrijedila do 1. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponedjeljka je na otvorenom dopušteno okupljanje najviše deset osoba, umjesto dosadašnje četiri, a na pogrebima može biti do 50 ljudi. U travnju će Belgijanci moći opet sudjelovati na kulturnim događanjima na otvorenom poštujući razmak. U svibnju će se otvoriti kampovi za mlade i športaši će moći vježbati na otvorenom. Isto tako bit će moguć posjet tržnicama i zabavnim parkovima, rekao je De Croo.

Belgija je već više od četiri mjeseca u djelomičnoj karanteni: škole su ostale otvorene, ali barovi, restorani i dvorane za priredbe morale su se zatvoriti kako bi se zaustavio drugi val pandemije. U svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani zahvaljujući većem broju brzog testiranja, rekao je još premijer. "Jedino pravo rješenje je cijepljenje, ono će biti temelj", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Novi rast zaraza u Srbiji, krizni stožer traži oštrije mjere

20:15 - Medicinski dio Kriznog stožera srbijanske vlade za borbu protiv covida-19 zatražio je u petak oštrije mjere za suzbijanje koronavirusa, napose nekontrolirano okupljanje u kafićima, rekao je član toga tijela pošto je ponovno potvrđeno više od 4.000 novooboljelih. Stožer je prihvatio ograničenje za vikende da sve trgovine rade u subotu do podneva, a zatim se do ponedjeljka u šest ujutro zatvara sve, osim opskrbe hranom, ljekarni i benzinskih postaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili smo oštre mjere koje će osigurati prekid ili smanjenje kontakata, izjavio je večeras za Radiotelevizijsu Srbije epidemiolog i član Kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović, ustvrdivši da "zabrana kretanja nikada nije bila opcija", ali da novousvojene mjere "svakako nisu dovoljne".

Zabrana rada vrijedi za sve ugostiteljske objekte u zimskim centrima, osim za restorane u hotelima, a dodatna mjera je da od ponedjeljka počinje nastava na daljinu za sve srednje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo zaustaviti život, ali moramo osigurati da ne funkcioniraju žarišta gdje se virus prenosi neograničeno i bez ikakvih zapreka", naglasio je Tiodorović, podsjetivši da su oštre mjere zahtijevane još prije dva mjeseca.

Tiodorović i medicinski dio stožera drže da je neophodna dosljedna primjena provođenja mjera i nekontroliranog okupljanja u kafićima i klubovima, u kojima komunalna policija sporadično prekida tzv. korona tulume na kojima se u malom prostoru okupljaju i stotine ljudi. Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su u petak još 17 smrtnih ishoda covida 19, te 4.071 novu zarazu među 15.774 testirana uzorka. Na covid odjelima bolnica diljem Srbije i dalje je više od 4000 pacijenata, a medicinsko osoblje na rubu je snaga i ovo predugo traje, upozorio je dr. Tiodorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije današnjeg sastanka s ravnateljima covid bolnica stanje je ocijenjeno "dramatičnim" i najavljeno je otvaranje dodatnih covid odjela. Dan uoči godišnjice kad je 6. ožujka 2020, službeno registriran prvi pacijent zaražen koronavirusom, Srbija poslije 3.018.254 testova statistički bilježi ukupno 478.878 potvrđenih slučajeva covida te 4.525 umrlih uz stopu smrtnosti od 0,94 posto. U kampanji cijepljena, po kojima je Srbija među vodećih desetak zemalja u svijetu, a prva u regiji, do danas je do danas su upotrijebljene 1.613.682 doze cjepiva, u šta se ubraja i više od 592.900 građana koji su primili i drugu dozu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije

19:30 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odustala je od planova da objavi prve rezultate istrage o podrijetlu koronavirusa u Kini te je najavila cjelovito izvješće u drugoj polovici ožujka. Umjesto preliminarnog izvješća, cjelovito izvješće bit će predstavljeno u tjednu iza 14. ožujka, rekao je u petak u Ženevi voditelj tima Peter Ben Embarek.

Embarek je predvodio skupinu od desetak drugih znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) da posjete bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi puta identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo covida-19. WHO nije u petak iznio razloge izmjene svog plana objave rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija WHO-ovih stručnjaka u Kini obavljena je nakon višemjesečnih pregovora s kineskim vlastima koje su nastojale spriječiti da bude označene kao krivac za pandemiju. Rezultati predstavljeni na prvoj konferenciji za novinare po završetku putovanja u Kinu bili su nejasni. Embarek je, kako se čini, isključio mogućnost da je virus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu već je iznio da se virus prenio na ljude sa šišmiša preko nekog posrednika, kao što se i ranije pretpostavljalo.

Misija je bila na udaru kritika, a WHO obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad. Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata. Skupina od 26 znanstvenika objavila je otvoreno pismo u kojem navode da misija WHO-a "nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu" o teorijama o podrijetlu covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih", rekao je jedan od njih, Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu, Australiji.

Image
Foto: Kaan Baytur/Alamy/Profimedia

Virovitičko-podravska županija: Tri slučaja zaraze koronavirusom

18:40 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 41 uzorak i utvrđeno tri slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Dvije novooboljele osobe su s područja Nove Bukovice, a jedna iz Pitomače. Stožer je izvijestio kako su u petak stigli i rezultati dodatnih 30 testiranih uzoraka od srijede. Među njima je četvero novozaraženih, troje iz Nove Bukovice, jedan iz Mikleuša. U Novoj Bukovici je ukupno 19 oboljelih, a svi su se zarazili na jednom privatnom okupljanju. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 9 oboljelih. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3580 osoba, a 106 je umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Broj umrlih u Italiji lani bio 2020. najviši od Drugog svjetskog rata

17:55 - Italija je 2020. registrirala više umrlih nego bilo koje druge godine od Drugog svjetskog rata, po podacima koji sugeriraju da je covid-19 prouzročio tisuće umrlih više nego što mu se službeno pripisuje. U Italiji je prošle godine umrlo ukupno 746.146 ljudi, po podacima ureda za statistiku ISTAT, što je 100.525 ili 15,6 posto više od prosjeka u razdoblju od 2015. do 2019. Od 21. veljače 2020., kada je počela pandemija, do kraja godine, "višak umrlih" je i veći i iznosi 108.178, što je 21 posto više nego zadnjih pet godina. Talijanski zdravstveni institut službeno je pripisao 75.891 smrtnih slučajeva prošle godine novom koronavirusu, oko 70 posto tog viška umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji je od covida-19 do sada službeno umrlo 98.974 ljudi. Službeno, covid-19 odgovoran je za 10 posto smrtnih slučajeva u Italiji prošle godine od 21. veljače, s izraženim regionalnim razlikama. To je bio uzrok 14,5 posto smrtnih slučajeva u sjevernim regijama gdje je pandemija prvo počela. U središnjim područjima odgovoran je za 7 posto smrtnih slučajeva, a u južnim za 5 posto. Od 100.525 viška umrlih prošle godine, 76 posto bili su ljudi stariji od 80, a 20 posto u dobi od 65 do 79 godina, navodi ISTAT.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pulskoj bolnici pacijent i četvero djelatnika pozitivno na covid

17:40 - Jedan pacijent i četvero djelatnika, medicinskih sestara i tehničara, na odjelu neurologije pulske Opće bolnice zaraženi su koronavirusom, a 14 medicinskih sestara završilo je u desetodnevnoj samoizolaciji, potvrdila je u petak novinarima ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

"Premda su i ovi, kao i svi drugi pacijenti koji ulaze na liječenje u bolnicu, bili PCR testirani i pokazali su se negativnima, kasnije su razvili simptome, a novi bris je ipak pokazao da su pozitivni na covid. Već nakon prvog slučaja prošlog tjedna, taj smo odjel počeli malo češće testirati, i pacijente i djelatnike. Sad nam je pozitivan još jedan pacijent i četvero djelatnika, a zbog toga je neurologija praktički morala biti ispražnjena od svih djelatnika", istaknula je ravnateljica Hrstić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da su zaraženi pacijenti premješteni na odjel infektologije.

Zbog pojave koronavirusa na odjelu neurologije, od ponedjeljka su zabranjeni posjeti u pulskoj Općoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Cjepivo AstraZenece učinkovito protiv brazilskog soja?

17:20 - Preliminarni podaci studije provedene na Sveučilištu u Oxfordu pokazuju da je cjepivo protiv covida-19 AstraZenece i Oxforda učinkovito protiv brazilske varijante ili P1, rekao je Reutersu u petak izvor upoznat sa studijom. Podaci ukazuju na to da cjepivo neće trebati modificirati da bi ono pružalo zaštitu protiv te varijante, za koju se vjeruje da potječe iz brazilskog grada Manausa, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman jer rezultati još nisu službeno objavljeni. Izvor nije rekao kolika je točno učinkovitost cjepiva protiv te varijante. Navodno bi rezultati studije trebali uskoro biti objavljeni, moguće u ožujku. Predstavnici AstraZenece i Sveučilišta zasad nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Brazil je trenutačno suočen s brutalnim i dugotrajnim drugim valom koronavirusa, a u srijedu je zabilježio dnevni rekord od 1910 mrtvih od posljedica covida-19. Varijanta P1 je među čimbenicima za koje epidemiolozi vjeruju da pridonose rastu broja slučajeva i mrtvih, a u znanstvenoj zajednici postoji zabrinutost zbog otpornosti te varijante na cjepiva. Ranije je obajvaljeno kako se čini da je cjepivo AstraZenece manje učinkovito protiv južnoafričke varijante, koja je slična P1. JAR je zbog toga privremeno prekinuo cijepljenje tim cjepivom.

Image
Foto: Profimedia

In this photo illustration a medical syringe and a vial with COVID-19 coronavirus vaccine seen in front of the AstraZeneca biopharmaceutical company logo. Medical syringe illustrations in Ukraine - 22 Nov 2020,Image: 570533173, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U Ličko-senjskoj županiji 13 novooboljelih

16:40 - U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata 13 je novooboljelih od covida-19, a izliječeno je osam osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Aktivnih je slučajeva zaraze 69, od kojih se bolnički liječi njih 18. U samoizolaciji je 313 ljudi. U posljednja 24 sata na covid-19 je testirano 70 osoba, a pozitivne su nalaze dobile četiri osobe iz Otočca, po tri iz Gospića i Perušića, te po jedna iz Senja, Korenice i Vrhovina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Od početka pandemije od covida-19 je u Ličko-senjskoj županiji ukupno oboljelo 3060 ljudi, 108 ih je umrlo, te je ukupno izliječeno 2883 osoba.


V. Britanija: Ograničenje izvoza cjepiva ugrožava borbu protiv covida

16:00 - Britanija je rekla da bi ograničenja izvoza cjepiva protiv covida-19 mogla ugroziti globalnu borbu protiv virusa i dodala da očekuje da će Europska unija poštovati obveze preuzete u sklopu svog programa cijepljenja.

"Globalni oporavak od covida počiva na međunarodnoj suradnji. Svi ovisimo o globalnim lancima opskrbe i postavljanje ograničenja ugrožava globalne napore u borbi protiv virusa", rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona u petak.

Europska komisija podržala je odluku Italije da blokira isporuku 250.000 doza AstraZenecinog cjepiva Australiji.

"Premijer je razgovarao s predsjednicom (Europske komisije) Ursulom von der Leyen ranije ove godine i ona je potvrdila da je njihov mehanizam fokusiran na transparentnost i da mu nije namjera ograničiti izvoz... očekujemo da EU i dalje poštuje svoje obveze", kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

Europska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenecinog cjepiva Australiji jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom. AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala.


Francuski ministar protiv ruskih i kineskih cjepiva u EU bez odobrenja EMA-e

15:40 - Francuski ministar za europske poslove u petak je pozvao članice EU-a da ne koriste ruska ili kineska cjepiva protiv covida-19 sve dok ih ne odobri europski regulator, upozorivši da bi u suprotnom bilo ugroženo jedinstvo bloka 27-orice te javno zdravstvo. Kako procijepljivanje stanovništva u EU kasni za ostalim državama, poput Velike Britanije, neke članice EU-a su već kupile ili razmišljaju o kupovini ruskog ili kineskog cjepiva. Na pitanje da li sada zemlje članice naprosto rade "što žele", ministar Clement Beaune je rekao da bi, "ako odaberu kinesko i/ili rusko cjepivo, to bila vrlo ozbiljna situacija". "To bi predstavljalo problem za našu solidarnost i rizik po zdravlje jer rusko cjepivo još uvijek nije odobreno", izjavio je ministar.

Za sada se u EU opskrba cjepivom obavlja centralizirano, putem Europske komisije, no cjepivo Sputnjik V je odobreno ili u postupku odobrenja za upotrebu u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Mađarska je krenula u imunizaciju ljudi cjepivom kineskog Sinopharma i Sputnjikom V, a Poljska razmatra kupovinu kineskog cjepiva. Austrija je također zaintresirana za cjepiva iz Kine i Rusije i već pregovara s nekoliko proizvođača. Za rusko cjepivo Sputnjik V zainteresirana je i Hrvatska. Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu.

EMA je u četvrtak potvrdila da je započela s analizom i autorizacijom ruskog cjepiva koje je razvio ruski Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. Podnositelj zahtjeva za ovo cjepivo u Europskoj uniji jest R-Pharm Germany GmbH. Talijanska regija Lazio je potvrdila da će, ako Sputnjik V dobije zeleno svjetlo EMA-e, naručiti milijun doza tog ruskog cjepiva. Malena neovisna enklava San Marino već koristi Sputnjik V. U EU su do sada odobrena cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece/Oxforda. U tijeku su procjene za cjepiva CureVac i Novavax. Tijekom ožujka očekuje se odobrenje Europske agencije za lijekove za cjepivo tvrtke Johnson&Johnson.


'Suspendirajte patente na cjepiva, ne proizvodi se dovoljno'

15:09 - Liječnici bez granica zatražili su u prosvjedu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) da se suspendiraju patenti na cjepiva protiv covida 19 kako bi se povećala proizvodnja i proširilo cijepljenje u siromašnim zemljama.


Krapinsko-zagorska županija: 7

14:54 - Krapinsko-zagorska županija evidentirala je sedam novooboljelih. Broj aktivnih slučajeva je 77, a u samoizolaciji se nalazi 687 osoba. U Općoj bolnici Zabok i Bolnici hrvatskih veterana od covida-19 se liječi 17 pacijenata.


Švicarska crkvenim zvonima obilježila godinu od prve smrti od covida

14:01 - Švicarska crkvena zvona oglasila su se u petak u podne, a stanovnici su minutom šutnje obilježili godinu dana od prvog smrtnog ishoda od covida-19. Predsjednik Guy Parmelin najavio je prošle nedjelje to obilježavanje i pozvao stanovnike da odaju počast više od 9300 umrlih od koronavirusa u Švicarskoj. U katedrali Notre-Dame u Lausanneu na zapadu zemlje nadstojnik katedrale Renato Hausler pokrenuo je zvono iz 16. stoljeća. U travnju prošle godine u jeku pandemije Hausler je rekao za agenciju Reuters da se svake noći penje uz 153 kamene stube do tornja i zvoni kako bi potaknuo stanovnike na solidarnost i hrabrost.


Porast incidencije u Njemačkoj, strah od britanske varijante

14:00 - Direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, izrazio je u petak zabrinutost zbog rastuće incidencije u Njemačkoj i naglog širenja britanske varijante koronavirusa. "Incidencija doduše pada u grupi mlađih od 80 godina, ali još uvijek bilježimo visok broj umrlih", rekao je Wieler. Institut Robert Koch u petak je prijavio 10.580 novozaraženih koronavirusom i 264 umrla. Sedmodnevna incidencija je iznosila 65,4. Varijanta virusa B117, tzv. britanska varijanta, bi, prema Wieleru, uskoro mogla postati glavni uzročnik zaraze koronavirusom. "Tada će biti još teže pandemiju držati pod kontrolom", rekao je čelnik njemačkog instituta. On je istodobno ukazao na to da je trenutno najbolji način za borbu protiv pandemije povećanje brzine cijepljenja.

Kao drugi važan mehanizam u borbi protiv širenja pandemije Wieler je naveo masovnu upotrebu brzih testova, što je posebice važno s obzirom na to da su škole ponovno počele s nastavom uz fizičko prisustvo učenika. Planirano je da se svi učenici koji odlaze u školi testiraju najmanje dva puta tjedno. Njemačka vlada i savezne pokrajine najavili su na sastanku u srijedu masovnu upotrebu brzih testova od sljedećeg tjedna, pri čemu svaki građanin ima pravo na jedan besplatni test tjedno. Ministar zdravlja Jens Spahn je u petak odagnao bojazni da testova neće biti dovoljno. "Testova ima više nego dovoljno, pristupačni su i lako ih je naručiti", rekao je Spahn. Vodeći njemački lanci drogerije već od vikenda započinju s prodajom testova na koronavirus.


Šibensko-kninska županija: 20

13:47 - Tijekom jučerašnjeg dana u Šibensko-kninskoj županiji testirano je 87 uzoraka na koronavirus te je potvrđeno 20 novih slučajeva zaraze. Trenutno je 129 aktivnih slučajeva, a pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno se nalazi 637 osoba.


Varaždinska županija: 28

13:20 - U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 37 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je jedna na respiratoru. Njih 15 smješteno je na lokaciji u Varaždinu, dok se 22 osobe nalaze u Klenovniku. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 283 uzoraka. Aktivnih slučajeva je 124.


Ličko-senjska županija: 13

13:19 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 13 je novooboljelih osoba od COVID-19, 8 osoba je izliječeno. 4 oboljele osobe su s područja Otočca, po tri oboljele osobe s područja Gospića i Perušića, te po jedna oboljela osoba s područja Senja, Plitvičkih Jezera i Vrhovina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 18 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 70 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 313 mjera samoizolacije.


Splitsko-dalmatinska županija: 101

13:19 - Novoj 101 osobi potvrđena je zaraza koronavirusom, a jedna osoba je umrla u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata obrađeno 528 testova, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću KBC-a Split, umrla je žena stara 89 godina koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna na covid infekciju. Među novozaraženim osobama najviše ih je iz Splita (45). Od ukupnog broja novooboljelih 67 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1646 osoba nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split su 54 covid pozitivne osobe, od kojih je devet na respiratoru.


Novi Zeland ukida karantenu u najvećem gradu

13:18 - Novi Zeland je petak najavio završetak karantene u najvećem gradu zemlje, Aucklandu, a vlasti drže da je izvor zaraze covida-19 ograničen. Premijerka Jacinda Ardern je najavila da će karantena biti ukinuta u nedjelju, tjedan dana nakon stupanja na snagu. Ta mjera koja je zahvatila oko 1,7 milijuna stanovnika odlučena je nakon jednog slučaja zaraze koronavirusom neobjašnjivog porijekla, da bi kasnije vlasti otkrile da članovi obitelji zarazne osobe nisu poštivale izolaciji i nastavili su se viđati s prijateljima koji su također bili pozitivni na covid-19. Sada je poznato porijeklo ovog slučaja, a epidemija je ograničena na 15 slučajeva pa stanovnici Aucklanda mogu ponovo izlaziti."Taj plan je u skladu s našom opreznom strategijom", izjavila je Arden novinarima. Rezultati Novog Zelanda u borbi protiv covida-19 pozdravljeni su u inozemstvu. Ukupno se koronavirusu pripisuje samo 26 smrti u toj zemlji s 5 milijuna stanovnika. Premijerka je priznala da su stanovnici Aucklanda, koji su bili u karanteni od veljače, umorni, ali ih je molila da poštuju pravila kako bi zakočili svako širenje virusa. Iako karantena u Aucklandu završava u nedjelju, broj okupljenih će biti ograničen na 100 i nošenje maski je obvezno u javnom prijevozu. U ostatku zemlje ograničenja su minimalna.


Podrijetlo covida-19 i dalje nepoznanica

12:02 - Svijet nije ništa bliže saznanju o podrijetlu covida-19, usprkos istrazi skupine svjetskih stručnjaka pod vodstvom WHO-a provedene u siječnju u Kini, tvrdi u petak jedan od autora otvorenog pisma u kojem se poziva na novu istragu o pandemiji koronavirusa.


U Francuskoj bi se stanje s covidom moglo poboljšati za 4-6 tjedana

11:46 - Situacija s covidom-19 u Francuskoj mogla bi se poboljšati tijekom sljedećih četiri do šest tjedana, kad se više ljudi cijepi, što bi moglo voditi postupnom povratku normalnom životu, rekao je u petak francuski ministar zdravstva Olivier Veran. Za BFM TV rekao je da Francuska čini sve što može da spriječi novu nacionalnu karantenu, premda vlada sve mogućnosti drži otvorenima. Francuska vlada zasad je poštedjela pariško područje zatvaranja zbog koronavirusa preko vikenda i obećala ubrzati provedbu cijepljenja dvadesetak visokorizičnih zona u naporu da ublaži pritisak na bolnice i spriječi daljnja ograničenja.

Predsjednik Emmanuel Macron odlučan je u tome da gospodarstvo ostane otvoreno što duže je to moguće, čak i ako raste stopa zaraze u zemlji, a vlada ostaje pri strategiji policijskog sata u trajanju od 18 sati do 6 ujutro. Francuski premijer Jean Castex u četvrtak je rekao da je oko 60 posto francuskih slučajeva zaraženo varijantom otkrivenom u Engleskoj, a Veran je rekao da je oko 6 posto zaraženo varijantom otkrivenom u Brazilu i Južnoj Africi. Francuska je registrirala 25.279 novih slučajeva u četvrtak, što je dovelo do ukupno 3,84 milijuna slučajeva i još 293 smrtnih ishoda, odnosno ukupno 87.835 umrlih. Veran je rekao i da bi Francuska mogla blokirati isporuke cjepiva protiv covida-19 u inozemstvo, slično mjeri koju je poduzela Italija. Upitan za BFM TV bi li Francuska mogla u tome slijediti Italiju, Veran je odgovorio: "Mogli bismo". U četvrtak su dva odvojena izvora rekla za Reuters da je EU blokirala isporuku AstraZenecina cjepiva namijenjenog Australiji, nakon što proizvođač lijekova nije ispunio obveze iz ugovora s EU-om. Izvori su rekli da je AstraZeneca zatražila dopuštenje talijanske vlade da izveze oko 250.000 doza iz svoje tvornice Anagni pored Rima.


Brodsko-posavska županija: 33

11:45 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su 33 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (15), općina Rešetari (5), grad Slavonski Brod (3), općine Cernik, Staro Petrovo Selo i Vrbje (po 2) te općine Davor, Klakar, Nova Kapela i Stara Gradiška (po 1). Broj aktivnih slučajeva povećan sa 146 na 157. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.


Grad Zagreb: 69

11:44 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 69, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 44.529, što su 72 osobe više, nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 648 testiranja na SARS-CoV-2 i 55 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 67 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 375 osoba.


Presica Stožera: 'Odgovor na epidemiju nije ni blizu kraju'

11:05 - Iza 11 sati počela je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio najnovije informacije o koronavirusu. U posljednja 24 sata zabilježeno je 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3609. Među njima su 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76 pacijenata. Preminulo je 6 osoba. Prosječna dob preminulih je 75.7 godina, najmlađa je ima 58 godina. Sve preminule osobe su imale brojne komorbiditete.

"Prije tjedan dana bilo je 505 oboljelih, tjedan dana prije 388 novih slučajeva. U ovom tjednu imalli smo ukupno 2489 novozaraženih, a u prošlom 2152. Na tjednoj imamo povećanje od 15.7 posto. Incidencija u Hrvatskoj je 151.9, najnižu ima Istra, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija. Hrvatska je na 4. mjestu po incidenciju, nižu imaju Finska, Njemačka i Danska, najvišu ima Češka. Danas je 10.9 % udio pozitivnih, u zadnjih 14 dana nam je udio pozitivnih u blagom porastu ", rekao je Krunoslav Capak iz HZJZ-a.

"Želio bih reći da ovaj blagi porast na tjednoj razini kao i prisustvo novih varijanti su podsjetnik da naš odnos i odgovor na epidemiju nije ni blizu kraju. Nadalje, pojava tih varijanti, britanskih, južnoafričkih i ostali može u trenutku preokrenuti naš status. Apsolutno moramo kontinuirano raditi na povećanju dostupnosti cjepiva. U tom kontekstu možemo sagledavati i početak procjene ruskog cjepiva, to otvara vrata nabavi još jedne vrste cjepiva u Hrvatskoj.

Visoka procijepljenost bi u datom trenutku mogla osigurati pretpostavke za uspješnu turističku sezonu, ali osobna odgovornost je i dalje najvažnija. Od iznimne je važnosti da sve razine društva, uključujući i organizatore raznih događanja, primjerom pokazuju kako se nositi s epidemijom. Želio bih prenijeti i poruku naših epidemiologa s terena, oni ukazuju i apeliraju da pojava i blažih simptoma može biti znak covida-19. Primijećeno je da se neki ljudi javljaju tek kad se više ljudi iz neke obitelji primijeti simptome, preporučamo ranije javljanje liječnicima", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

O okupljanju na sprovodu Bandića

Kao što znate organizacija događaja je u nadležnosti gradsko stožera. Mi jesmo ovdje komentirali događaj, ali on tada nije ni počeo. Ono što se vidjelo iz medijskih izvješća je tamo se okupio puno veći broj ljudi nego što je propisano, moguće i veći broj koji je bio očekivan. Grad Zagreb je izdao pismeno priopćenje. Što se policijskog dijela posla tiče nije bilo incidenata, što je u nadležnosti civilne zaštite to je nešto što ima svoju proceduru. Inspekcija će razmišljati i donijeti odgovarajuće odluke. Ne mogu prejudicirati zaključak, načelno mogu reći da inspektori ako utvrde kršenje mjera mogu izdati rješenje o prekršaju ili sačiniti optužni prijedlog. Može biti i jedno i drugo, to je posao inspektora koji su samostalni. Sa svoje pozicije mogu izraziti očekivanje da će dovršiti posao", rekao je Davor Božinović.

Rusko cjepivo

"Radi se o postupnom procesu, sve ovisi o tome koliko će brzo dokumentacija biti dostavljena. To može biti i u roku mjesec dana, ali sve ovisi o brzini dostave dokumentacije. Interventni uvoz je uvijek opcija, ali uskoro ćemo dobiti daljnje informacije o tome koja dokumentacija fali pa će se onda odlučiti o tome koliko čekati EMA-u. I mi smo zatražili dokumentaciju koja bi nam omogućila da napravimo interventni uvoz", rekao je Capak.

Najavljene strože mjere na okupljanjima

"Da budemo precizni, zatraženo je od zagrebačkog stožera donošenje posebnih mjera za Zagreb. To je sad taktika postupanja, znamo da surađuju postrojbe civilne zaštite, komunalne službe, policija... Oni će razgovarati o metodologiji, taktici djelovanja, to nije neka stvar koja se najavljuje prije nego se dogodi. Poruka je da bi se, pogotovo sad kad postoji mogućnost sjedanja na terase, da ta neformalna druženja, da se od njih odustane", rekao je Božinović.

Na pitanje je li otkriven hrvatski soj, Capak je rekao da nema potvrde za to i da zasad ne postoji. Kaže da osobe koje su cijepljenje s dvije doze cjepiva ne moraju u samoizolaciju ako su bile u kontaktu s oboljelom osobom.

Dug veledrogerijama

Na pitanje ima li pomaka što se tiče veledrogerija i hoćemo li morati plaćati više za zdravstvo, Beroš je rekao da je ta priča stara nekoliko desetljeća, ali da pomaka ima. "Sljedeći tjedan ponovo počinju razgovoru nakon konzultacija u vladi s predstavnicima veledrogerija, naći ćemo rješenje tog problema. Kad govorimo o financiranju zdravstva, treba gledati prihode i rashode. Jedan od načina povećanja financija u zdravstvu je i povećanje izdvajanja za zdravstvo. Prema metodi Eurostata, primjerenije je izdvajanje za zdravstvo gledati u apsolutnom iznosu po pojedincu, a ne u relativnom. U Njemačkoj je prosječni dohodak triput veći nego u Hrvatskoj. U apsolutnom iznosi Nijemci 3-4 puta više izdvajaju za zdravstvo, a cijena lijekova i aparata je identična. Mi u RH gledamo apsolutni iznos izdvajanja za zdravstveni sustav", rekao je Beroš.

Lažni PCR testov pri ulasku u Hrvatsku

"Mislim da smo na prošloj ili pretprošloj konferenciji govorili o tom pitanju. Do danas je broj takvih slučajeva porastao na 459. Najviše je krivotvorenih testova evidentirano u Vukvovarsko-srijemskoj županiji na graničnom prijelazu", rekao je Božinović.

Treba li ukinuti ograničenje broja okupljanja i dvostruki kriteriji

"Upravo ovo zadnje, pitao sam ravnateljstvo civilne zaštite, pitao sam je li netko ako je prekoračen broj od 25 došlo do sprječavanja. Dobio sam odgvor da nije zabilježen takav slučaj. Ako imate takvo saznanje recite, jer mi nemamo. I jučer je bilo postavljeno pitanje o odredbi o 25 na sprovodu, epidemiolozima koji su naglasili da je ta odredba važna. Odstupanja ima, kada dođe do toga postavljamo se na različite načine - komunikacija, sankcioniranje... Mi pratimo situaciju, jučer je na vašoj televiziji riječki epidemiolog rekao da se vlasnici ugostiteljskih objekata ne pridržavaju odredbe o udaljenosti stolova, pa smo mi stupili u kontakt s nadležnima i da tražimo reakciju. Takav jedan signal od epidemiologa nas je potakao pa smo tražili i od svih drugih", rekao je Božinović.

"Sigurno ćemo nastaviti na ovaj način, s jedne strane komunikacijski ukazivati na važnost pridržavanja mjera. Nije svejedno ako epidemiolozi kažu da je razmak ili broj ljudi, sve mjere imaju svoj smisao", dodao je.

Na pitanje nije li Stožer trebao pozvati ljude da ne dolaze na pogreb Milana Bandića umjesto da Vili Beroš govori o tome kako virus nije šampion skoka u dalj, Beroš je rekao da je to rekao u kontekstu nekog drugog pogreba gdje su se poštivale mjere. "Mislim da od početka epidemije s ovog mjesta slušate kako treba poštovati mjere. Vi ste jednu izjavu iz konteksta pitanja druge vrste, jer se tada referiralo na prethodni pogreb, bile vrlo primjerene, redari su ukazivali gdje se može i gdje se ne može biti. U tom kontekstu sam govorio o virusu koji ne može preskočiti 3-4 metra. Svjedočimo da je bilo puno građana na ovom pogrebu, ali odgovornost je na organizatoru. Na tome moramo inzistirati, na odgovornosti organizatora. Ova moja izjava, mogu sada reći i da nije bila primjerena, ali se odnosila na drugo događanje. Ako možemo sad to staviti iza nas, gledamo prema budućnosti i apeliramo na sve organizatore da se pridržavaju mjera", rekao je Beroš.

Beroš je rekao da nemam informacija o cijepljenju protiv koronavirusa ministrice iz BiH u Hrvatskoj. "Ne znam je li se ta osoba cijepila u Hrvatskoj. Ako je ona državljanka Hrvatske, onda se i takva okolnost može dogoditi, ali uvijek se može provjeriti", rekao je Beroš.


Karlovačka županija: 44

11:01 - Karlovačka županija bilježi 44 novih slučajeva zaraze. Brzim antigenskim testiranjem potvrđeno je 14 zaraženih, dok je PCR metodom testirana 131 osoba od čega je 30 novih slučajeva zaraze. U samoizolaciji se nalazi 349 građana, a na bolničkom liječenju je 26 COVID pozitivnih pacijenata.


Koprivničko-križevačka županija: 2

10:59 - U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirane su dvije novooboljele osobe od Covida-19, dok ih je sedam ozdravilo, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Na tom je području trenutno 55 aktivnih slučajeva COVID-a-19, a šestero pacijenata je na bolničkom liječenju. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području Koprivničko-križevačke županije, Covid-19 je potvrđen kod 6119 ljudi. Od početka pandemije u županiji je testirana 21.651 osoba, od kojih njih 25 tijekom jučerašnjega dana.


Dubrovačko-neretvanska županija: 68

10:57 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 23 utvrđena brzim antigenskim testom, a oporavilo se 74 osoba, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite. Zaraženo je 30 osoba iz Dubrovnika, 19 iz Župe dubrovačke, 16 iz Konavala, dvije iz Metkovića te jednakoja nema prebivalište u županiji. Ukupno su zaražene 32 muške i 36 ženskih osoba, a 51 osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu. Oporavile su se 74 osobe, od kojih 29 iz Konavala, 28 iz Dubrovnika, 12 iz Župe dubrovačke, po jedna iz Stona i Orebića te tri koje nemaju prebivalište u županiji. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području od Stona do Konavala trenutno je 671 aktivni slučaj, od čega u Dubrovniku 264, Konavlima 198, Župi dubrovačkoj 133, Dubrovačkom primorju 17 i Stonu šest. Od jučer obrađeno je 348 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 46.360. U dubrovačkoj bolnici od Covida-19 se liječi 45 osoba. Sedam pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, svi na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1579 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam kršenja mjere samoizolacije, od čega šest na granici. Od početka pandemije zabilježeno je 425 kršenja te mjere. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.


U Hrvatskoj je 590 novozaraženih

10:37 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3609. Među njima su 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76 pacijenata. Preminulo je 6 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 245462 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5570 preminulo, ukupno su se oporavile 236 283 osobe od toga 533 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14 812 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 373 877 osoba, od toga 5 429 u posljednja 24 sata.

Image

03.03.2021., Zagreb - Konferencija za medije Stozera civilne zastite RH. Vili Beros.

Zagrebačka županija: 32

10:36 - U Zagrebačkoj županiji u proteklom su danu potvrđena 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ozdravile su tri osobe, pa je trenutno aktivno 335 slučajeva, izvijestio je u petak županijski Zavod za javno zdravstvo. Od 32 novooboljele osobe po pet ih je Svete Nedelje i Ivanić-Grada, četiri su iz Zaprešića, tri iz Jastrebarskog, po dva imaju Velika Gorica, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina i Dubravica, a po jednog Bistra, Luka, Žumberak, Krašić, Brckovljani i Gradec. Samoizolacija je propisana učenicima triju razreda.


Međimurska županija: 15

10:36 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 15 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na koronavirus, od toga bez novih prijema unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenata. U protekla 24 sata preminula je jedna covid pozitivna osoba, muška osoba stara 78 godina s a dodatnim pridruženim bolestima.


U svijetu raste povjerenje u cjepiva

10:15 - Povjerenje u cjepiva protiv koronavirusa raste u svijetu i sve je više ljudi spremno primiti ga dok se istodobno strahovi od nuspojava smanjuju, pokazalo je istraživanje provedeno u 14 zemalja, čiji su rezultati objavljeni u petak. Istraživanje, koje su proveli Institut za globalne zdravstvene inovacije pri Imperial College London (IGHI) i tvrtka YouGov, pokazalo je da je povjerenje u cjepiva poraslo u devet od 14 zemalja među kojima u Francuskoj, Japanu i Singapuru u kojima je ranije povjerenje u cjepiva bilo nisko. Prema istraživanju provedenom od 8. do 21. veljače najspremniji na cijepljenje su Britanci od kojih je 77 posto reklo da bi bilo voljno primiti cjepivo koje štiti od covida-19 ako im bude ponuđeno u idućih tjedan dana. To predstavlja porast u odnosu na studeni kada je takvu spremnost pokazalo 55 posto ljudi.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 1

10:13 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne obrane. Novozaražena osoba je s područja Čazme. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju devet pacijenata zaraženih koronavirusom. Nema pacijenata na respiratoru. Deset pacijenata je na opservaciji, a jedna osoba s koronavirusom je preminula. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 181 osoba, naveli su iz županijskog Stožera.


Zadarska županija: 52

10:12 - Na području Zadarske županije 52 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar(45), Benkovac(1) i Pag(1) te općina Poličnik(1), Posedarje(1), Privlaka(2) i Zemunik Donji(1). Većina novooboljelih osoba su kontakti sa prethodno zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 215 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1065 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 30 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.


Osječko-baranjska županija: 32

10:11 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 243 uzorka od kojih su 32 bili pozitivni na koronavirus. Najviše (11) novopozitivnih osoba živi na području Osijeka, po četiri osobe su s područja Našica i Valpova, po dvije osobe su iz Belog Manastira, Belišća, Bilja, Čepina i Darde, a po jedna osoba je s područja Antunovca, Đurđenovca i Ernestinova. Na bolničkom liječenju nalaze se 62 osobe oboljele od COVID-19, i to 50 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 974 osoba.


Objavljena nova pravila za karantenu

9:59 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nova pravila za izolaciju, odnosno karantenu kod zaraze koronavirusom. Prema njima, nakon cijepljenja više se ne mora ići u izolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se odsad cijepljenje smatra preboljenjem. Preporučuje se testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s izrazito osjetljivim skupinama. S obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, nema potrebe navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba, navodi HZJZ.

Izuzetno, ako se na temelju anamneze ili rezultata screening testa za nove varijante, posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana. Trenutno se to odnosi na tzv. UK, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u tijeku, pokaže da je britanska varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene se neće odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante.

Ljudi koji su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu cjepiva ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem. Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane i rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, a u tu svrhu koristi se PCR test). Više o preporukama HZJZ-a pročitajte OVDJE.


Virovitičko-podravska županija: 3 novozaraženih

9:47 - Od 41 testirane osobe, u Virovitičko-podravskoj županiji detektirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Također, pristigli su rezultati 30 testiranih osoba od srijede te su u tom uzorku četiri pozitivne osobe. Hospitalizirano je devet pacijenata.


Primorsko-goranska županija: 65 novozaraženih

9:45 - U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata je zabilježeno 65 novooboljelih od Covida-19, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Tijekom proteklog dana testirana su 463 uzorka, a udio pozitivnih je 14 posto.

Ravnateljstvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka izvijestilo je da se u toj bolnici od Covida-19 liječi 37 pacijenata, od kojih šestero na respiratoru. Ozdravilo je 30 osoba ozdravilo pa je na području županije trenutno 525 oboljelih od Covid infekcije.


Bolsonaro poručio Brazilcima da 'prestanu cviliti' zbog covida

9:33 - Predsjednik Jair Bolsonaro rekao je Brazilcima da "prestanu cviliti" zbog covida-19, dok je kritizirao mjere suzbijanja virusa unatoč porastu broja zaraženih i umrlih od te bolesti, objavio je u petak BBC. Bolsonaro je izjavu o "cviljenju" dao dan nakon što je u Brazilu zabilježen rekordan broj umrlih u 24 sata.

Brazil doživljava najgoru fazu pandemije, a zdravstveni sustav u zemlji je u velikoj krizi. Neki gradovi i države kao odgovor na to nametnuli su vlastita ograničenja. Brazilsko ministarstvo zdravstva reklo je da je više od 260.000 ljudi umrlo od covida-19, a to je drugi najveći broj umrlih u svijetu od pandemije nakon SAD-a. U četvrtak je umrlo još 1699 ljudi, nešto manje od rekorda u srijedu, kad ih je umrlo 1910. U međuvremenu, zabilježena su još 75.102 slučaja, drugi najviši dnevni rekord u zemlji. Eksplozija broja zaraženih pripisuje se širenju vrlo zarazne varijante virusa za koji se drži da je prvotno izbio u amazonskom gradu Manausu.

Unatoč svemu tome, Bolsonaro nastavlja umanjivati prijetnju koju predstavlja virus. "Prestanite cviliti. Koliko ćete još nastavljati plakati zbog toga?", rekao je na jednom događaju. "Koliko još mislite ostati u kućama i zatvarati sve? Nitko to više ne može podnositi. Žalimo zbog umrlih, ali potrebno nam je rješenje", rekao je. Na njegove komentare bijesno je odgovorio saopaolski guverner JoãoDoria, koji je osobito oštar u pogledu Bolsonarova postupanja u pandemiji. Doria je za BBC Bolsonara nazvao "ludim tipom" zbog napada na "guvernere i gradonačelnike koji žele kupiti cjepivo i pomoći da zemlja okonča ovu pandemiju". "Kako se možemo suočiti s problemom, gledajući ljude koji umiru svaki dan? Zdravstveni sustav u Brazilu na rubu je kraha", rekao je Doria.

Bolsonaro se uporno protivi mjerama karantene koje uvode guverneri, uz argument da će kolateralna šteta za ekonomiju biti gora od učinaka samog virusa. "Nažalost, Brazil se u ovom trenutku treba boriti protiv dva virusa: koronavirusa i bolsonaro-virusa. To je žalost za Brazilce", kazao je Doria.


Istarska županija: 1 novozaraženi

9:00 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka briseva na koronavirus. Potvrđena je 1 novozaražena osoba, iz mjera samoizolacije. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 40 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 914 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 21 osoba. Jedna osoba upućena je u primarni respiracijski centar u KBC Rijeka.


Sisačko-moslavačka županija: 7 novozaraženih

8:51 - Sisačko-moslavačka županija je na današnji dan zabilježila sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19. Radi se o tri osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Petrinje te jednoj osobi s područja grada Kutine.


Požeško-slavonska županija: 6 novozaraženih

8:09 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 54 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 46 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 8 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 249 osoba, a ukupno je testirano 30892 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 113 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih


Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

8:07 - Kubanski kandidat za cjepivo protiv koronavirusa ušao je u treću fazu ispitivanja u četvrtak, a to je prvo cjepivo latinoameričke zemlje koje je tako daleko stiglo, objavila je vlada. Novačenje 44.000 dobrovoljaca u dobi 19 do 80 godina za cjepivo Soberana 2 već je počelo, priopćio je kubanski institut za cjepivo Finlay. Prva testna cjepiva primijenit će se u Havani sljedeći tjedan.

Dobrovoljci će biti podijeljeni u tri skupine: neki će primiti dvije doze cjepiva u razmaku 28 dana, druga skupina dobit će dvije doze i dodatno treći pojačivač imunološkog sustava, a treća placebo. Treća faza ispitivanja završit će tri mjeseca nakon što je ubrizgana treća doza, priopćio je institut Yury Valdes. Međutim, budu li rezultati obećavajući, odobrenje za hitnu uporabu moglo bi se tražiti prije toga.

Komunistička država, koja je objavila da ove godine želi cijepiti sve stanovnike, bila je relativno pošteđena pandemije covida-19, sa samo nešto više od 53.000 zabilježenih slučajeva i 333 smrtnih ishoda u populaciji 11,2 ljudi.

Pod američkim sankcijama, otočna država počela je razvijati vlastita cjepiva 1980-ih, te otkrila prvo cjepivo protiv meningokokne bakterije B, uzročnika meningitisa. Kuba radi na četiri kandidata za cjepivo protiv koronavirusa. Soberana 2, poput Novavaxa razvijenoga u Americi, cjepivo je na bazi rekombiniranih bjelančevina. Djeluje tako da stvara šiljke na površini koronavirusa i uvodi ih u tijelo, uvježbavajući imunološki sustav da prepozna takve uljeze i uzvrati im udarac u slučaju stvarne zaraze. Za rekombinirana cjepiva, za razliku od onih već u uporabi, nije potrebno ekstremno hlađenje.


Australija pozvala EK da ponovno razmotri odluku o zabrani isporuke cjepiva

7:22 - Australska vlada je u petak pozvala Europsku komisiju da ponovno razmotri odluku o blokadi isporuke AstraZenecinog cjepiva za Australiju, navodeći istodobno da blokada isporuke neće utjecati na australski program cijepljenja protiv covida-19. Europska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom. AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala. Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19. "Australija je postavila to pitanje Europskoj komisiji kroz više kanala komunikacije, konkretno smo zatražili od EK-a da ponovno razmotri tu odluku i da ju promijeni", rekao je australski ministar zdravstva GregHunt. On je dodao da je Australija već primila 300 tisuća doza cjepiva AstraZenece, što će joj dostajati dok se ne zahukta lokalna proizvodnja cjepiva.

Europska unija je u siječnju uspostavila registar za praćenje izvoza cjepiva u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem AstraZenecom kako bi pratila ispunjava li taj laboratorij svoje ugovorne obveze. Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konzultaciji s Europskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Europske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU-u.

AstraZeneca nije još isporučila Europskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 milijuna srezala na 40 milijuna doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji. Sumnjalo se da su cjepiva proizvedena u EU-u prodana zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza cjepiva.

Australija je naručila 53,8 milijuna doza cjepiva AstraZenece, a lokalna farmaceutska tvrtka CSL Ltd osigurala je prava na proizvodnju 50 milijuna od tih naručenih doza. Očekuje se da će prve lokalno proizvedene doze cjepiva biti dostupne krajem ožujka. Australija, koja je daleko manje pogođena pandemijom od mnogih drugih zemalja sa samo 29 tisuća registriranih slučajeva covida-19, planira do listopada dovršiti svoj program cijepljenja.


ZOO u San Diegu cijepio devet čovjekolikih majmuna protiv covida-19

7:00 - Devet majmuna u zoološkom vrtu u San Diegu - četiri orangutana i pet bonoba - cijepljeno je protiv covida-19, čime su ušli u povijest medicine, rekli su dužnosnici zoološkog vrta u četvrtak.

Jedna od primateljica cjepiva je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalnog cjepiva originalno namijenjenog psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na cjepivo i svi su dobro, rekla je glasnogovornica zoološkog vrta Darla Davis za Reuters.

Dužnosnici su odlučili cijepiti majmune nakon što su u siječnju gorile u San Diego Safari Parku oboljele od covida-19, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Davis.

Gorile sada nisu cijepljene jer su veterinari ocijenili da je njihov imunosni sustav već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični djelatnik u parku.

Orangutani i bonobi izabrani su za cijepljenje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj skupini.


Plenković: Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada se odobri

Jučer - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri. Plenković je na sjednici Vlade rekao da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V te istaknuo da je očito započeta formalna procedura da ga EMA odobri. “Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Agencija odobri cjepivo mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije”, poručio je premijer. Tijekom ožujka se očekuje odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson & Johnson, što je, rekao je, novih 900.000 doza u dolasku, u određenoj u dinamici distribucije. Naveo je da je što se tiče cjepiva prema dosadašnjim podacima utrošeno više od 242.000 doza, od čega je jednu dozu primilo 121.000 ljudi, a 60.000 ljudi obje doze.

Premda bilježimo određeni rast proteklih dana, prošlog tjedna 26 posto, a ovaj tjedan rast od 20 posto bili smo, kazao je, u prilici da se ponovno omogući rad ugostiteljskih objekata i vrate treninzi. Ističući da se radilo o iskoraku ka što normalnijem načinu života, apelirao je da se na tom tragu zadrži oprez kako bi održali trend smanjenja broja hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratoru.

EU kaže da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva

Europska komisija u četvrtak je kazala da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V. Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je ranije u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije o cjepivu Sputnjik V, koja bi mogla dovesti do njegova odobrenja za korištenje u 27 država članica. “Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj”, rekao je glasnogovornik Komisije.

Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Hrvatska je u četvrtak rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri. Nacionalna odobrenja u kriznim situacijama moguća su po pravilima EU-a, ali države članice mogu biti odgovorne ako nešto s cjepivom pođe po zlu, dok odobrenje EMA-e osigurava veću zakonsku zaštitu.

Jedan dužnosnik kazao je da su države članice preliminarno razgovarale o tome hoće li pregovarati s ruskim proizvođačima cjepiva, ali ništa konkretno nije izneseno na stol. Države članice EU-a smiju kupiti cjepiva koja nije Unije naručila kao cjelina, ali im je savjetovano da se suzdrže od paralelnih pregovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupnji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo