Čekaju ih otkazi, a nemaju novca ni za večere i koktele

26.3.2010.
11:46
VOYO logo

Smanjenje broja zaposlenih ostvareno je jer ugovornim diplomatima nisu produživani ugovori, a takav isti model na Zrinjevcu će primjenjivati i kod novih otkaza. Ipak, veleposlanici se nadaju kako smanjenje broja zaposlenih u veleposlanstvima neće automatski značiti i smanjenje njihovog proračuna koji iznosi oko 404 milijuna kuna, jer inače njihov posao, tvrde, više neće imati nikakvog smisla.

"Ako nam smanje broj zaposlenih i istodobno uzmu novac koji smo za njih dobivali, onda je takva ušteda beskorisna. Dosadašnjim uštedama Ministarstvo je onemogućilo naš primarni posao: javnu diplomaciju. Više nemamo novca ni za kakve večere niti koktele, dakle za lobiranje što bi trebao biti naš glavni posao", tvrdi jedan diplomat za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaćamo stotine ljudi, od veleposlanika do ostalih zaposlenih u veleposlanstvima, troškove njihova smještaja, školovanja djece i slično, a onda oni zbog nedostatka novca ne mogu raditi primarni posao", ističe neimenovani diplomat.

MVPEI lani uštedio četiri milijuna kuna

Samo na ukidanju dodatka za posebne uvjete života i rada u državi primateljici, MVPEI je lani od ožujka do prosinca na diplomatima uštedio tri milijuna kuna, a još milijun nakon što su troškovi korištenja službenog mobitela ograničeni na 120 do 140 eura. U Ministarstvu unatoč tome tvrde da temeljni posao diplomata nije ugrožen. Ipak, kažu kako smanjenje broja ljudi po predstavništvima neće dovesti i do smanjenja proračuna, upravo zato da bi diplomatima ostalo više novca za primarne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši su diplomati jedni od najniže plaćenih i čak se razmišljalo o tome da se ove uštede nakon smanjenja broja djelatnika iskoriste kako bi im se povećale plaće. No, od takve se ideje odustalo radi gospodarske krize zbog koje hrvatski radnici svakodnevno ostaju bez posla", kažu u MVP-u.

Diplomati se požalili i Josipoviću

Za probleme u diplomaciji čuo je i predsjednik Ivo Josipović, kojem su se diplomati požalili na to što su im ukinute službene kreditne kartice, pa sada moraju plaćati gotovinom. A budući da je prigodom svake rezervacije hotela ili kupnje avionske karte on-line potreban broj kartice, sada veleposlanici koriste privatne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki put kad nam dolazi delegacija iz Hrvatske moramo u hotelu ostaviti broj svoje privatne kartice i ako se dogodi da gosti ne plate račun, taj se iznos skida nama i onda se moramo natezati s povratom novca", otkriva jedan veleposlanik.

Na Zrinjevcu pak poručuju da svako veleposlanstvo ima debitnu karticu ili čekove kojima može platiti bilo koji račun, te da se ukidanjem kreditnih kartica osigurala bolja kontrola trošenja novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002160322006 arti-201003110119006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo