borba protiv korupcije / Carinici do čarapa pretresli svoje kolege na autoputu: 'Bilo je mučno i ponižavajuće za svakog od nas'

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Pregledavali su ih pred radoznalim i zbunjenim putnicima

19.10.2022.
8:58
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Carinski službenici su na autoputu kod naplatnih kućica Popovača prošlog utorka zaustavili službeni automobil Carine. Zamolili su svoje kolege, voditelja dnevne smjene, četiri carinska službenika i vozača da napuste vozilo te im uzeli novčanike, mobitele i osobne iskaznice, piše Index.

Pregledali su im odjevne odore, zavirivali u čarape, izvrtali džepove, podizali nogavice pa i poklopac motora carinskog vozila. No, nisu pronašli ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretresali su ih na autoputu te je trajao oko sat vremena. Službenicima nije predočen nikakav sudski nalog niti neki drugi akt Carinske uprave, kakav bi, tvrde oni koji se u ovo bolje razumiju, trebao postojati.

U službenoj zabilješci što ju je predstojnik GCU-a Jasenovac, a ujedno jedan od pretresenih, uputio višim instancama, stoji i napomena da su im postavljali neobična pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bio upitan je li vozač službenik ili namještenik. Kad sam odgovorio da ne znam, došlo je drugo pitanje: Kako možeš dati svoj život u ruke nekome za koga ne znaš je li službenik ili namještenik?", navodi se u dopisu.

Image
kad padnu špek i kobase /

Zbog proizvoda koji se ne smiju prenositi preko granice, Carina u pola godine opalila 53 milijuna kazni

Image
kad padnu špek i kobase /

Zbog proizvoda koji se ne smiju prenositi preko granice, Carina u pola godine opalila 53 milijuna kazni

U trenutku kad su ih kolege iz Carine zaustavile, carinici su bili na putu s radnog mjesta, graničkog prijelaza Jasenovac, prema zagrebačkom Velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregledavali su ih pred radoznalim i zbunjenim putnicima.

"Bilo je mučno i ponižavajuće za svakog od nas pojedinačno i za sve nas skupa", kazao je jedan od njih za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasili su se iz Carinske uprave.

"U cijelosti odbacujemo svaku primisao o bilo kakvom obliku navodnog zastrašivanja službenika kao i da bi se navodno radilo o zlouporabi položaja i ovlasti. Dapače, radi se o uobičajenom i redovnom obliku službenog postupanja koji je sastavni dio radnog procesa svih carinskih službi zemalja članica EU, pa tako i hrvatske carinske službe. Pri tome, svi građani, pa tako osobito i carinski službenici sami podliježu mjerama carinskog nadzora i kontrole te, ne samo da je carinska služba bila ovlaštena poduzimati odnosne službene radnje, nego je to i njezina dužnost", odgovorili su iz Carinske uprave i Ministarstva financija zajedničkim dopisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li carinici koji su obavili pretres nad drugim carinicima imali sve ovlasti da to učine, na ovakav način, odgovaraju:

"Rezoniranje da carinski službenici ne podliježu provedbi mjera kontrole poštivanja propisa za čiju provedbu su sami zaduženi je krajnje pogrešna postavka koja reflektira nepoznavanje smisla i sadržaja temeljnih propisa carinsko-pravnog sustava. Dakle, postupanje carinskih službenika koji su provodili unutarnji nadzor i kontrolu je u cijelosti bilo na zakonu osnovano te sukladno ovlastima koje je carinska služba ovlaštena i dužna poduzimati", poručili su iz Carinske uprave i Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da su svjesni korupcije među carinicima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo