CAPAKOVA ZAMJENICA OTKRILA ZABRINJAVAJUĆI TREND: / 'Među testiranima je sve veći postotak zaraženih'; Naručili smo cjepiva samo za pola populacije

Image
Foto: HRT

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako će cijepljenje biti dobrovoljno, a cjepivo besplatno za ugrožene i strateški važne skupine

13.11.2020.
16:26
HRT
VOYO logo

U posljednjih 14 dana u Hrvatskoj je na 100 tisuća stanovnika zabilježena 781 oboljela osoba. U Europi smo deveti po smrtnosti, a osmi po broju novooboljelih, s time da su sve zemlje koje su uvele djelomično zaključavanje prema tim pokazateljima ispred Hrvatske, naglasila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, gostujući u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Image
CAPAK KAŽE DA NABAVLJAMO MILIJUN DOZA PFIZEROVOG CJEPIVA I UPOZORAVA: /

'Najvjerojatnije će biti dodatnih mjera'

Image
CAPAK KAŽE DA NABAVLJAMO MILIJUN DOZA PFIZEROVOG CJEPIVA I UPOZORAVA: /

'Najvjerojatnije će biti dodatnih mjera'

"Među testiranima je sve veći postotak zaraženih osoba iako indikacije za testiranje ostaju iste. Brza testiranja pomažu kako bi se rasteretilo PCR testiranje i dobio brži nalaz što je jako bitno kako bi zaražena osoba promijenila ponašanje. Tim testovima testiraju se osobe koje već imaju simptome", dodala je Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je Hrvatska već 10 godina u procesu združene nabave u okviru Europske unije. Na taj smo način osigurali 4,6 milijuna doza cjepiva AstraZenece, Johnson&Johnsona i Pfizera. No, ta brojka ne znači da će se moći cijepiti cjelokupno stanovništvo, jer svaka osoba koja se na to odluči morat će primiti dvije doze. Šimetin je potvrdila kako će cijepljenje biti dobrovoljno, a cjepivo besplatno za ugrožene i strateški važne skupine.

"Vjerujemo da ćemo, u odnosu na druge zemlje brzo imati cjepivo. Ne zna se kakva je situacija s djecom. Najvjerojatnije će cjepiva biti samo za odrasle, a oni koji su preboljeli COVID u povoljnoj su situaciji oko tri mjeseca. Za kolektivni imunitet primjerice kod ospica, procijepljenost uz one koji su bolest preboljeli mora biti više od 90 posto stanovništva", istaknula je i dodala kako je epidemija promijenila stav građana o cijepljenju te smatra da će ih se na to odlučiti velik broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo