CAPAK UPOZORIO GRAĐANE IZ ZAGREBA I S KONTINENTA: / Promijenio se prosjek dobi novozaraženih, to može značiti samo jedno

Image
Foto: Pixsell

Apelira na građane koji su bili na mjestima gdje postoji rizik da po povratku doma kontaktiraju starie te da se neko vrijeme čuvju i drže propisanih mjera

19.8.2020.
20:49
Pixsell
VOYO logo

Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirao svoju izjavu o skijaškoj sezoni i Austriji, koju su mnogi shvatili kao svojevrsnu prijetnju ravnatelja HZJZ-a.

Naime, Austrija je Hrvatsku stavila na 'crvenu listu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjetio bih da smo na početku epidemije mi imali veliki uvoz iz skijališta u Austriji i Italiji i podsjećam da ljeto brzo prolazi i skijanje će opet pa će oni zvati ljude da dođu, a mi ćemo imati situaciju da propišemo mjere. Ništa nije nemoguće, sve se može promijeniti", rekao je u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To nije bila prijetnja'

Sada tvrdi da 'to nije baš tako rekao'. "Ja to nisam baš tako rekao. Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome", kazao je Capak.

"Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako njegova izjava nije bila prijetnja, već je htio reći da je danas puno drugačija situacija nego na početku epidemije - EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici.

I Slovenija je Hrvatsku stavila na crvenu listu. "Ono što Slovence brine je uvoz novozaraženih iz Hrvatske, rekao je Capak, dodavši da je diskutirao s kolegama da mjeru uvedu selektivno", kaže šef HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očekujem da će se broj zaraženih smanjiti'

Sam Stožer je iznenađen današnjim brojkama, no Capak smatra kako će se one smanjiti zbog uvođenja mjera koje se odnose na noćne klubove. "A sljedeći problem su nam obiteljska i druga okupljanja koje imamo u ovim županijama koja imaju najveće brojke - Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb", kazao je.

Upozorio je i na velike razlike između županija, od kojih je pet ušlo u crveno. "Neke županije na kontinentu i sjeveru Hrvatske se odlično drže. Nažalost, ove koje su bile u zelenom, Istarska i Primorsko-goranska, zbog ovih zadnjih par dana malog povećanog broja slučajeva su ušle, ali vrlo malo, u narančastu zonu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelira na građane koji su bili na mjestima gdje postoji rizik da po povratku doma kontaktiraju starie te da se neko vrijeme čuvju i drže propisanih mjera.

"Evo, sad u Gradu Zagrebu i na kontinentu nam je prosjek dobi dnevnih novozaraženih malo porastao. Dosad smo imali 30, 31, 34, a danas nam je malo viši taj prosjek, što znači da su oni prenijeli tu bolest i na svoje ukućane i kolege na poslu", zaključio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo