CAPAK OTKRIO KADA ĆE CIJEPITI I DJECU / Ispitivanje cjepiva otkrilo je koliko je učinkovito kod mlađih i koje su nuspojave

Image
Foto: Pixsell/Matija Habljak/PIXSELL

EMA je odobrila cijepljenje djece mlađe od 16 Pfizerom, a Capak je otkrio koji je plan Stožera

29.5.2021.
15:50
Pixsell/Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Europska agencija za lijekove (EMA) u petak je odobrila upotrebu Pfizerova cjepiva za djecu starosti od 12 do 15 godina. Cjepivo za mlađe adolescentne s automatizmom je odobreno i za primjenu u Hrvatskoj, odnosno svim članicama EU, objasnili su iz HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o centraliziranom postupku i ono što je odobrila Europska agencija za lijekove vrijedi u cijeloj Europskoj uniji", rekla je za Dnevnik.hr Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/dfce97c2-c080-11eb-802a-2e5a3f92146b/original

Krunoslav Capak

 "Sva djeca starija od 12 godina se mogu cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku nam djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Njih ćemo u idućih nekoliko dana uključiti u prioritete. Ostala, zdrava djeca nam trenutno nisu prioritet. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo naravno cijepiti i djecu", kazao je danas šef HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem bio u Puli. Tamo su obojica cijepili građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo za djecu djelotovorno u prevenciji bolesti

U obavijesti na internetskoj stranici HALMED-a stoji da je Povjerenstvo za humane lijekove pri EMA-i odobrilo proširenu primjenu Pfizerova cjepiva. Kod djece u dobi od 12 do 15 godina, kao i kod odraslih, cjepivo se primjenjuje na isti način, dakle u dvije doze i injekcijom u mišić nadlaktice.

Istaknuto je kako su učinci cjepiva ispitani u 2.260 djece u dobi između 12 i 15 godina, u skladu s planom pedijatrijskog ispitivanja (engl. paediatric investigation plan, PIP) koji je odobrilo Povjerenstvo za pedijatriju (PDCO) pri EMA-i. Ispitivanje je pokazalo djelotvornost od 100 posto u prevenciji bolesti COVID-19, uz naglasak da bi stvarna stopa mogla biti između 75 posto i 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HALMED ODOBRIO /

Pfizerovo cjepivo u Hrvatskoj će moći primiti i djeca mlađa od 16 godina

Image
HALMED ODOBRIO /

Pfizerovo cjepivo u Hrvatskoj će moći primiti i djeca mlađa od 16 godina

Najčešće nuspojave u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima u starijim dobnim skupinama te je Povjerenstvo za humane lijekove zaključilo da koristi od cjepiva nadmašuju rizike primjene. Ipak, istaknuto je da se zbog ograničenog broja djece uključene u studiju, ispitivanjem nije moglo utvrditi rijetke nuspojave. 

Beroš i Capak u Puli cijepili turističke djelatnike

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak cijepili su u subotu turističke djelatnike i ostale osobe iz prioriteta radno aktivnog stanovništva na jednom od punktova za cijepljenje turističke kompanije Arena Hospitality Grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši kako je od neizmjerne važnosti da se cijepe turistički djelatnici, ministar Beroš rekao je da se nikako ne smije zaboraviti da "sami odlučujemo o tome kakva će nam biti turistička sezona i stoga moramo poštovati epidemiološke mjere i cijepiti se".

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/4458fef8-c081-11eb-a694-da890a3d28a7/original

Vili Beroš cijepio građane

"Svi zajedno moramo biti svjesni važnosti cijepljenja i to je neupitno. Potpuno je jasno da se jedino svi zajedno i promišljanjem na dnevnoj bazi, možemo prilagoditi novim okolnostima", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je objasnio da se u ovom trenutku upravo to radi, odnosno, da se prilagođavamo i tražimo način suživota s virusom, a sve kako bismo smanjili zdravstvene rizike na najmanju moguću mjeru i omogućili što više aktivnosti. Poručio je da građani cijepljenje moraju shvatiti kao najmoćniji alat u borbi protiv epidemije, te da je tu i zdravstveni sustav koji im je na raspolaganju.

"Nakon dosta vremena sada smo ispod tisuću hospitaliziranih i ispod stotinu oboljelih na respiratoru", rekao je ministar Beroš dodavši kako epidemiološka situacija u zemlji postaje sve bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kozlevac: 'Istarska županija je spremna za sezonu'

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je da je upravo Istarska županija jedna od najboljih po broju cijepljenih u Hrvatskoj. "Cijepljenje turističkih djelatnika je naš adut za dolazak turista i turističku sezonu. Jako je važno da se oni cijepe sada kada epidemiološka situacija postaje sve bolja", rekao je.

Načelnik istarskoga stožera Dino Kozlevac zahvalio je na podršci ministru i ravnatelju HZJZ-a te na dosadašnjoj odličnoj suradnji. "Istarska županija spremna je za ljetnu turističku sezonu i učinili smo sve što je trebalo u sinergiji s gradovima i općinama, turističkim sektorom, stožerima gradova i općina i našim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo", izjavio je Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je cijepljenje jedna od najvažnijih aktivnosti, a cilj je cijepiti što više gađana kako bismo mogli početi živjeti "staro normalno". Moramo se i dalje pridržavati  svih donesenih mjera, jer to je ključno da u ovom periodu držimo stvar pod kontrolom, poručio je Kozlevac.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo