Rekordan broj filmova / Čak tri Oskarovca spremna za otvaranje 20. Sarajevo Film Festivala!

Sarajevo je ušminkano, a crveni tepih spreman za doček slavnih gostiju. 20. puta za redom u glavnom gradu BiH otvara se najveći filmski festival u regiji - Sarajevo Film Festival.

15.8.2014.
18:28
VOYO logo

Ono što je nekad bio ratni san grupice entuzijasta, u proteklih je dvadeset godina postao najznačajniji filmski događaj u regiji. Danas se otvara 20. Sarajevo Film Festival.

"Mislim da smo u ovih 20 godina doprinjeli stvaranju jedne drugačije scene, scene u kojoj ne samo da je moguće vidjeti filmove sa različitim temama nego i mjenjati mišljenje", kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva festivalska desetljeća gradom na Miljacki prošetale su brojne holivudske face. Angelina Jolie, John Malkovich, Kevin Spacey, Woody Harrelson - svi su oni već upoznali jedinstveni sarajevski duh. A i Sarajlije su spremni za svoje goste.

"Posjeta je već veoma dobra. Hotelski kapaciteti su dosta popunjeni, a imamo informaciju da su hotelski kapaciteti u centru grada već popunjeni. Normalno mjesta ima u drugim smještajnim objektima niže kategorije", rekla je Asja Hadžiefendić Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem će Festivalu publika uživati u čak 250 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova. I sve to s financijskom podrškom Vijeća Europe.

"Sarajevo Film festival je Vijeću Europe bitan jer ima simboličku vrijednost. Važan je partner u promicanju filmske kulture, ali i suživota u regiji", rekla je Mary Ann Hennessy, voditeljica Ureda Vijeća Europe u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajlije će autograme ovih dana loviti od oskarovke Melisse Leo i slavnog redatelja Mikea Leigha. A svoj novi film 'Otok ljubavi' predstavlja favorizirana Jasmila Žbanić. A hoće li 'Srce Sarajeva' pripasti njoj ili nekome drugome, doznat ćemo za sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo