covid-19 i obrazovanje / Čak 80 posto roditelja odbija poslati djecu u školu! Ravnatelj poručio: '11. svibnja je prerano'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Prema anketama u Zagrebu, samo 20 posto učenika nižih razreda vraća se 11. svibnja u klupe

28.4.2020.
9:00
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Osnovne škole od 11. svibnja trebale bi ponovno organizirati nastavu za učenike nižih razreda, onih od 1. do 4., međutim ni u ponedeljak nisu još objavljene upute u vezi s brojnim pitanjima oko mjera zaštite i organizacije koja muče sve, od roditelja, učenika, učitelja i ravnatelja pa do šire javnosti: kako u veličinom nedostatnim učionicama organizirati potreban razmak među djecom, kako ih spriječiti da ne dolaze u bliski kontakt, kako osigurati dovoljno higijensko-sanitarnih sredstava, kako jedan učitelj istovremeno može organizirati i učioničku i nastavu na daljinu, da pobrojimo samo neke.

Gotova draft verzija

Sve su oči zasad uprte u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), odnosno epidemiologe, koji bi te upute trebali donijeti. Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak rekao je u ponedeljak da se preporuke rade te da imaju gotovu draft verziju, ali to još uvijek nisu iskomunicirali s resornim ministarstvom te Kriznim stožerom, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas ću znati nešto više reći, ali ne bih o tome dok ne porazgovaramo s resornim ministarstvom i drugim zainteresiranim stranama'', najavio je Capak.

Istaknuo je i kako sigurno neće razraditi sve mogućnosti u tim preporukama, primjerice, nije mogao reći hoće li uputa za djecu koja imaju nekoga kod kuće tko ih može čuvati biti da nastavu i dalje prate na daljinu. Ali, kaže, ako se pojavi više pitanja u tom smjeru, onda će u upute staviti i takav slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naše će upute biti precizne koliko to jedna općenita uputa može biti. Ne možemo razraditi sve situacije koje se potencijalno mogu dogoditi oko organiziranja bilo kakve aktivnosti. U tome molim da nam pomognu oni koji te aktivnosti provode i koji mogu reći detaljno što bi sve trebalo propisati'', pozvao je Capak.

Roditelji ne žure

U gradu Zagrebu, primjerice, gdje je razorni potres izvan uporabe stavio deset osnovnih škola, a veći je broj pretrpio određena oštećenja, roditelji ne žure sa slanjem djece u učionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U anketi koju provodimo među školama dosad se izjasnila polovica škola. Iz odgovora je vidljivo da se od 11. svibnja na nastavu u te škole vraća samo 20 posto učenika nižih razreda'', kazao je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje.

On poziva ministricu obrazovanja Blaženku Divjak “da konačno počne raditi svoj posao”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neovisno o odlukama Stožera i epidemiologa, ministrica Divjak treba odgovoriti tko će, ako na nastavu u učionice dođe samo 20 posto djece, izvoditi nastavu na daljinu za djecu koja ostanu kod kuće. Osim toga, zanima nas kako će funkcionirati te škole? Kada će ministrica ispuniti zahtjeve zagrebačkih škola za otvaranjem 260 radnih mjesta za pomoćno-tehničko osoblje poput spremačica, domara, kuhara, koji nam nedostaju?'', pita Lovrić.

Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Dr. Ante Starčevića, potvrdio je također kako zasad ima samo 33 sigurne potvrde roditelja o povratku učenika nižih razreda na nastavu od 11. svibnja, od ukupno 280 učenika tog uzrasta u školi, te još tridesetak koji su pod upitnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je uglavnom o najmlađim učenicima u prvom ili drugom razredu koji koriste produženi boravak, dakle, može se zaključiti da je riječ o djeci čiji roditelji rade i nemaju ih kome ostaviti.

''Bude li donesena takva odluka, učinit ćemo sve da djeca u školi budu što sigurnija. Ipak, sklon sam vjerovati da je 11. svibnja prerano za povratak, ali bit ćemo pametniji kad dobijemo upute epidemiologa'', ističe Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo