ČAK 28 OBRAZOVNIH USTANOVA NIJE PROVJERILO DOKUMENTE SVOJIH ZAPOSLENIKA: / Prvi na udaru inspekcije bit će - ravnatelji!

Image
Foto: PIXSELL

Krivotvorenih svjedodžbi i diploma moglo bi biti i više jer se još čeka provjera tih dokumenata za oko 11 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja

14.1.2020.
9:34
PIXSELL
VOYO logo

Ovih dana objavljen je podatak da je prošle godine u sustavu obrazovanja otkriveno 35 krivotvorenih svjedodžbi i diploma. Krivotvorenih diploma bilo je 18, a svjedodžbi 17. Rezultat je to zahtjeva ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da sve škole i učenički domovi provjere vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svojih zaposlenika, a nakon što je u samom Ministarstvu obrazovanja otkrivena zaposlenica s lažnom diplomom.

Krivotvorina bi na koncu moglo biti i više da se za oko 11 tisuća zaposlenih rezultati provjere još čekaju, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIVENO JE JOŠ 18 KRIVOTVORENIH DIPLOMA I 17 SVJEDODŽBI: /

Jedna je od osoba koja je varala državu dobila i nagradu 'Ponos Hrvatske'

Image
OTKRIVENO JE JOŠ 18 KRIVOTVORENIH DIPLOMA I 17 SVJEDODŽBI: /

Jedna je od osoba koja je varala državu dobila i nagradu 'Ponos Hrvatske'

Zašto se ne provjeravaju diplome i u drugim službama?

U zagrebačkoj Upravnoj školi provjerene su sve diplome. Lažnih nije bilo, ipak, falsifikate nije lako odmah prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na razgovoru za posao gotovo je nemoguće utvrditi da li je vjerodostojna nečija diploma, s obzirom na to da se za razgovor prilaže fotokopija. Tek prilikom zasnivanja radnog odnosa donosi se originalna diploma ili ovjerena od javnog bilježnika", kazala je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

No, čak 20 žena i 15 muškaraca u sustavu obrazovanja uspjeli su prevariti sustav. Ministrica Divjak napominje da je većina njih dugo radila u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo primjere osoba koje su preko 20 godina radile u sustavu na temelju krivotvorenih isprava. Imali smo čovjeka koji je proglašen Ponosom Hrvatske, a imao je krivotvorenu diplomu", kazala je ministrica Divjak.

Svi oni dobili su otkaze i prijave DORH-u. Sindikati u obrazovanju pozdravljaju to, ali se i pitaju zašto se ne provjeravaju diplome i ostalih u javnim službama i u državnoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čak 28 ustanova nije provjerena niti jedna diploma

"Nas u sustavu odgoja i obrazovanja ima najviše u sustavu javnih službi i vađenje van svake lažne diplome zapravo blati i stigmatizira zaposlenike u sustavu javnih službi", rekla je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Čak 86 posto odgojno obrazovnih ustanova provjerilo je diplome zaposlenih, a neki su fakulteti taj dodatni posao naplaćivali od 70 do 400 kuna po diplomi, što je razljutilo ravnatelje, pišu Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je naplaćivanje provjere vjerodostojnosti diploma školama potpuno neprimjereno i po tome smo se nekoliko puta obratili ministrici znanosti i obrazovanja da učini sve da se to ne naplaćuje, međutim to nije bilo moguće", kazala je Hitrec.

Čak 28 ustanova nije provjerilo niti jednu ispravu, a 60 ravnatelja provjerilo je isprave svojih zaposlenika, ali ne i svoje. Svi oni će biti prvi na udaru Prosvjetne inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitali smo zašto nisu poslali neki su rekli da su razlozi financijske prirode, što smatramo potpuno neopravdanim jer nikad nismo više financirali naše škole nego sada", rekla je Divjak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo