Čačićev ultimatum: Zoki, ili koalicija ili idem HDZ-u

Čini se da opozicijska kukuriku-koalicija stoji na slabim nogama budući da sporazum o predizbornoj suradnji još nije potpisan.

5.5.2010.
12:30
VOYO logo

Kako piše Globus, na nedavno održanom sastanku u sjedištu HNS-a u Zagrebu zaključeno je kako nema više smisla sjediti u oporbi i uzaludno predlagati ideje i programe koje ne mogu provesti. Nezadovoljni su što još nije jasno dogovorena i potpisana predizborna suradnja tzv. kukuriku-koalicije, SDP-a, HNS-a i IDS-a, koja je najavljena prije gotovo godinu dana.

"Već je pomalo smiješna ta naša kukuriku-koalicija. Svako malo hodamo okolo i sastajemo se, jedemo, pijemo i govorimo da ćemo surađivati. I to je sve što radimo. A izbori se ne mogu dobiti na deklarativnim porukama i parolama", kazao je za list neimenovani sugovornik iz vrha HNS-a, bliski suradnik Radimira Čačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U roku od mjesec dana, najviše dva, HNS mora znati hoće li SDP potpisati predizbornu koaliciju ili ne. Ako ne, HNS ide samostalno na izbore", kaže isti izvor.

U stranci su dogovorili da odmah kreću u pripreme za izbore, bez obzira hoće li na njih izaći samostalno ili u koaliciji, budući da je gotovo sigurno da će parlamentarni izbori biti raspisani prije redovnog roka. Narodnjaci su sebi zadali za cilj da osvoje barem deset zastupničkih mjesta, tako da mogu biti prevaga kod sastavljanja nove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamen spoticanja: podjela fotelja i širenje koalicije

U SDP-u su potvrdili da narodnjaci vrše pritisak, ali da ne dolazi u obzir da već sad podijele fotelje. Kažu, važnije je da pošalju poruku da su spremni ponuditi alternativu i preuzeti odgovornost za vlast.

No, čini se da upravo podjela funkcija smeta formaliziranju koalicije, a kamen spoticanja predstavlja i širenje koalicije. Zoran Milanović ne želi zatvoriti vrata HSLS-u, što Čačiću nije po volji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ratko je rekao Milanoviću: nama HSLS ne treba, ali ako ti hoćeš imati liberale uz sebe, daj im mjesta na listi iz svoje kvote, kao što ćemo mi dati mjesta HSU-u iz svoje kvote. U tom slučaju nemamo ništa protiv uključivanja liberala", prepričao je izvor iz HNS-a.

U svakom slučaju, Čačić ovaj put misli ozbiljno. Još jedan mandat u oporbi on ne bi politički preživio, pa ne čudi što je HNS sada spreman na svaku opciju koja znači participaciju u vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004270054006 arti-201003140176006 arti-201003240055006

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo