'ŽETONČIĆI' O SASTANKU KOALICIJE / Čačić kaže da je Hrelja ima sjajan prijedlog o radu trgovina: 'Žao mi je što se toga nisam sam sjetio'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

HDZ-ov Branko Bačić rekao je da će Zakon o trgovini u Saboru biti tek ujesen. O hitnijim stvarima, poput vezanja potpora za cijepljenje, nisu raspravljali

6.7.2021.
14:02
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka koalicijskih partnera, medijima se obratio predsjednik Reformista Radimir Čačić. Rekao je da su na koalicijskom sastanku razgovarali i o novom Zakonu o trgovini.

'Žao mi je se toga nisam sam sjetio'

“Nije bilo ništa dramatično, ali se išlo prema tome da se pokušaju naći što fleksibilnija rješenja. Naša razmišljanja su bila da bi trebalo omogućiti i obiteljskim trgovačkim tvrtkama da onaj tko želi, radi. Silvano Hrelja je dao jako dobar prijedlog – da se ne definira vrijeme rada, nego da se definira broj sati kad se ne radi. Da se definira da trgovina mora imati 8 neradnih sati. To je jako dobar prijedlog, krivo mi je što se ja toga nisam sjetio”, rekao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da tema današnjeg sastanka nije bilo povezivanje potpora za poduzetnike s obvezom cijepljenja. “Što se mene tiče, da. Ja to snažno podržavama”, rekao je Čačić.

 Najavu da bi trgovine mogle raditi maksimalno do 21 sat, bilo koji dan u tjednu, komentirao je i ministar Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Do sada uopće nije bilo definirano radno vrijeme'

“Nije to konačna odluka. I danas smo imali razgovor na tu temu. Treba imati na umu da je dosadašnjim zakonom radno vrijeme uopće nije bilo definirano. Vrijeme koje će prijedlog zakona provesti u javnoj raspravi bit će dovoljno da čujemo sve prijedloge i u drugoj polovici kolovoza izađemo s izbrušenim prijedlogom”, rekao je Ćorić.

“Ovaj prijedlog zakona je prvi prijedlog, o svim detaljima ćemo raspravljati. Dopustite da ovih mjesec dana donese prijedloge svih dionika”, kazao je Ćorić te dodao da je prvenstvena namjera zakona reguliranje rada nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da “dosad uopće nismo imali definirano radno vrijeme pa su neki poslodavci išli u krajnosti”.

“Ovim prijedlogom, koji je na tragu reguliranja rada u nekim drugim zemljama, doveli smo se u situaciju da imamo priejdlog o kojem ćemo raspravljati. Sigurno da ćemo uvažavati specifičnosti turističkih središta, dijelova Hrvatske koji tijekom ljetnih mjeseci i žive u kasnim večernjim satima. S druge strane idemo za time da i radnicima u trgovini omogućimo da svaki dan bude dijelom usmjeren i na njihov odmor”, rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo