zajedno na izbore / Čačić i Vićan potpisali koalicijski sporazum: 'Ovo područje ima neograničene mogućnosti, a nikakvu realizaciju!'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Čačić je istaknuo kako je Hrvatska danas ''bolesno centralizirana'', pa su joj potrebne reforme o kojima najveće stranke ne žele govoriti

15.10.2015.
15:40
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić i predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) Pero Vićan potpisali su u četvrtak koalicijski sporazum kojim se DDS pridružio koaliciji stranka ''Uspješna Hrvatska'' koju osim Reformista čini još i 'Naprijed Hrvatska -  Progresivni savez, na čijem je čelu bivši predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić je istaknuo kako je Hrvatska danas ''bolesno centralizirana'', pa su joj potrebne reforme o kojima najveće stranke ne žele govoriti.

HDZ i SDP misle  da građani nisu sposobni raspolagati svojim novcem. Premijer Zoran Milanović smatra da su regije opasne, a Vesna Pusić da se lokalnoj samoupravi ne može povjeriti novac koji se uplaćuje iz poreza jer načelnici nisu dorasli, odnosno kompetentni', rekao je Čačić ustvrdivši kako je posljedica toga da se u jedinice lokalne samouprave vraća samo pet posto novca koji one uplaćuju kroz razne poreze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić kaže da oni vide Hrvatsku podijeljenu u pet regija, te dvije do tri regije u skladu s povijesnim identitetom, a jedna od njih je Dubrovnik. "Poruka o tome mora doći odavde i ne razumijem zašto to još nije napravljeno'', rekao je Čačić.

Ustvrdio je da se moraju provesti nužni rezovi, u prvom redu smanjiti javnu upravu. "Ne možemo o tome samo pričati nego odrediti konkretne brojeve u svakoj godini. Po analizama Europske unije, mi spadamo u tri najveće i najnesposobnije javne uprave na svijetu i to na svim razinama, od države do lokalne razine'', rekao je Čačić dodajući da je od 2007. za 20 posto porastao broj zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je predsjednike SDP-a Zorana Milanovića i HDZ-a Tomislava Karamarka na suočavanje uoči parlamentarnih izbora te ustvrdio kako u slučaju da je on ostao u Vladi ne bi bila sporna izgradnja autoceste do Dubrovnika, ali preko teritorija BiH.
''Priča s autocestom nije upitna, ali su trase upitne. Po mom dubokom uvjerenju ona mora ići kroz teritorij BiH jer će u suprotnom devastirati ovaj prostor'', rekao je Čačić.

Predsjednik DDS-a Pero Vićan rekao je da njihova kampanja neće biti prljava, a uvjeren je kako se nakon izbora Vlada neće moći sastaviti bez koalicije ''Uspješna Hrvatska''. Ustvrdio je da Dubrovnik ima sreće jer mu novci ''padaju s neba''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo sreću da nam novci padaju s neba, jer ako dubrovačke zidine u jednom danu naplate gotovo milijun kuna, mi se zbog naših predaka, a ne pameti, možemo hvaliti da smo bogat grad'', rekao je Vićan.

Nositelj liste koalicije ''Uspješna Hrvatska'' za desetu izbornu jedinici bit će Jakša Marasović, bivši saborski zastupnik, dok će drugi na listi biti Vićan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo