Rasprava dugo u noć /

Burno u Saboru - oporba napada HNS zbog lex Agrokora: 'Čini mi se da imate Alzheimera'

Maratonska rasprava o prijedlogu opoziva čitave Vlade glasovanjem bi trebala dobiti epilog duboko u noći

10.11.2017.
23:04
VOYO logo

Sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Image

Raspravom o povjerenju Vladi zbog slučaja Agrokor nastavljena 6. sjednica Sabora

Image

Raspravom o povjerenju Vladi zbog slučaja Agrokor nastavljena 6. sjednica Sabora

Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRATITE UŽIVO:

Premijer Andrej Plenković u petak je, neposredno pred saborsku raspravu o SDP-ovoj inicijativi da se Vladi iskaže nepovjerenje zbog slučaja Agrokor, opetovao kako ta inicijativa neće proći, te kako će Vlada tu raspravu iskoristiti da još jednom podsjeti na sve što je poduzela da spriječi negativne učinke slučaja Agrokor.

"Vjerujem da ćemo ovu raspravu iskoristiti da i kolegama iz oporbe, ali i hrvatskoj javnosti izložimo sve činjenice, sve argumente, sve što je prijetilo hrvatskom gospodarstvu, financijskom sustavu, da podcrtamo pravnu utemeljenost, ustavnost i zakonitost donošenja zakona o izvnarednoj upravi i svega što je taj potez spriječio u negativnom pogledu za hrvatsko gospodarstvo, za radna mjesta, dobavljače, turističku sezonu...", izjavio je Plenković nakon sjednice HDZ-ova Kluba zastupnika.

"To je cilj današnje rasprave, s kuta gledanja Vlade i odgovorne politike u općem interesu hrvatskih građana", rekao je premijer opetujući da će Sabor glasovima 78 zastupnika potvrditi da Vlada uživa njegovo povjerenje.

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisnih za Hrvatsku). Čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da treba "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

09:47 Grmoja je govor započeo objašnjenjem zašto je tražio stanku, a to je kako bi progovorio o Istražnom povjerenstvu.

"Cijelo vrijeme imamo pokušaj sramoćenja Povjerenstva i od strane HDZ-a pokušaj opstrukcije Povjerenstva, a zadnjih dana vidimo da Todorićeva obrana preko medija pokušava progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu", kazao je. 

Nadodao je kako svim želi poslati poruku da je Povjerenstvo jedini alat kojima se može sruštiti teza obrane jer su imali potporu s najveće razine vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Todorić i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni", smatra Grmoja. Također je nadodao kako se "iz dana u dan cementira većina".

"Bitno je kako će premijer danas odgovotri na pitanja, ovdje je bitan sadržaj, jer je rezultat izvjesan, znamo kakav će biti ishod glasovanja. Što ovdje možemo očekivati od HNS-a i drugih koji čine čine većinu, ali očekujemo odgovore o Plenkovića."

Branko Bačić, s druge strane, smatra kako nema opstrukcija POvjerenstva od strane HDZ-a.

"Naši zastupnici sudjeluju u njegovu radu. Pričekajmo kakvi će biti zaključi Povjerenstva, pričekajmo da završi s radom, ako ga zakon prie ne ukine", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:05 Davor Bernardić krenuo je s "rešetanjem" premijera Plenkovića zašto bježi od Povjerenstva.

"Zašto skrivate istinu o Agrokoru, zašto se zabranili dolazak pred Povjerenstvo Dalić i Ramljak? Tko će odgovarati kada se Agrokorove tvrke prodaju u bescjenje i tko je lagao, čiji ministar je lagao?"

"Agrokor je dijete HDZ-a, nastao je za odabrane, HDZ ga je odgajao i sad prijeti urušavanju hrvatskog gospodarstva. Da je tako proizlazi iz iskaza dvaju bivših premijera iz vaših redova", kazao je Bernardić. Istaknuo je da odgovornost imaju sve vlade kao i HANF-a i Porezna uprava koji nisu radili nadzor Agrokora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadodao je kako traže odgovornost svih koji su upetljani u propust oko Agrokora te da je svima jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje", kazao je.

10:12 "U Vladi se događa serija tajnih sastanaka gdje dolaze Todorić, Knighthead i tko zna tko još.

I onda pišete Lex Agrokor za Todorića, ali tek nakon dogovora s strvinarskim fondovima", nastavlja Bernardić pa nadodaje:

"Tu ste prevarili kolege iz Mosta koji su vam vjerovali. Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje, birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti."

Bernardićevo izlaganje i napadi na premijera potaknuli su 41 repliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Saucha dao je do znanja Bernardiću koliko je uvrijeđen: 

"Velika ste truba, ne morate ići na izbore, ja ću vam to reći. Tu vašu foru s ortacima kopirate, stalno nekog kopirate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker tijekom svoje replike upitao je SDP-ovog Gordana Marasa "gdje je kraj njegovom bezobrazluku". Maras je na to reagirao ubacujući se u riječ Šukeru, što je izvazvalo uključivanje predsjedavajućeg Milijana Brkića.

"Kolega Maras, molim vas nemojte upadati govorniku u riječ, ako ste nervozni, ja ću vam platiti kavu. Popijte kavu i vratite se. Ni vi kolega Šuker nemojte biti nervozni", kazao je Brkić.

17:00 Maras se smeo nabrajajući članove Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora

SDP-ov Nenad Stazić rekao je da je Most faktor nestabilnosti, koji nije shvaćao da ne može biti i vlast i oporba. Osvrnuo se i na njihovo dvostruko koaliranje s HDZ-om. "Zoran Milanović vam je nudio sedam ministarstava. Jer ste to tražili. Ali s njim niste smjeli jer da ste ušli u vladu sa SDP-om, onda neki od Vas ne bi u Metkoviću mogli nedjeljom na misu, jer Vas pop ne bi pustio."

Nakon njegova izlaganja predsjedavajući Milijan Brkić rekao je da u Katoličkoj crkvi ne postoje "popovi", nego svećenici i fratri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:40 Plenković ponovno u sabornici

Nakon nekoliko sati izbivanja u sabornicu se vratio predsjednik Vlade. U jednom je trenutku omeo govor Tomislava Panenića, na što ga je upozorio predsjedavajući Milijan Brkić.

21:55 Pernar i Sinčić oštro po Agrokoru

"Da nije slučajno došlo do toga da su banke rekle Todoriću "ne damo ti više kredite, prezadužen si, nećeš to nikada vratiti" nikada ova Vlada ne bi prstom mrdnula da pokuša riješiti nepravilnosti u Agrokoru, već bi se kao i sve ostale vlade klanjala Todoriću, a klijentelizam bi cvjetao. Slušamo cijeli dan prepucavanja lijeve i desne strane, tko je više ili mane odgovoran, a odgovorne su sve vlade i svi zastupnici koji su držali većinu vladama koje su dozvolile nepravilnosti oko Agrokora", poručio je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Ivicu Todorića se obrušio i njegov kolega iz Živog zida Ivan Pernar, koji je poručio da je HDZ dopustio Todoriću da po godinu dana ne plaća seljake.

22:05 Maras puštao pjesmu Celine Dion iz Titanika za vrijeme govora HNS-ovca

"Stišajte to što puštate", upozorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zastupnike. Buku je prouzročio Gordan Maras, i to za vrijeme govora HNS-ovca Stjepana Čuraja, ismijavši time što je HNS čitavo vrijeme prije ulaska u koaliciju s HDZ-om Vladu nazivao "Titanic Vladom".

22:25 Habek: 'Imate Alzheimera'

Oporba napada HNS jer su glasali protiv Lex Agrokora, a sada ga podržavaju.

Mario Habek iz SDP-a rekao je HNS-ovcu Batiniću da pati od Alzheimera ako je zaboravio što se sve događalo u Vladi. Zastupnici su na to dobacivali da je bolji izraz sinkopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo