različita mišljenja /

Burna rasprava premijera i predsjednika: Je li na pomolu kompromisno rješenje oko izbora na čelno mjesto Vrhovnog suda?

Milanovićev prijedlog Zlate Đurđević kao nove predsjednice Vrhovnog suda, po svemu sudeći, neće se naći dnevnom redu Sabora

10.3.2021.
21:00
VOYO logo

Je li na pomolu kompromisno rješenje oko izbora na čelno mjesto Vrhovnog suda. Postoji opcija koja bi zadovoljila i Milanovićevo čitanje Ustava po kojem on Saboru predlaže kandidata i Plenkovićevo inzistiranje na proceduri javnog poziva.

To bi se dogodilo kada bi se poništio aktualni poziv, a onda bi se na ponovljeni prijavila i Milanovićeva favoritkinja Zlata Đurđević. Koliko je realno da na kraju ispadne win-win situacija... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
burna rasprava /

Sve o predsjedniku Vrhovnog suda: Mandat traje 4 godine, plaća je oko 22 tisuće kuna...

Image
burna rasprava /

Sve o predsjedniku Vrhovnog suda: Mandat traje 4 godine, plaća je oko 22 tisuće kuna...

Milanovićev prijedlog Zlate Đurđević kao nove predsjednice Vrhovnog suda, po svemu sudeći, neće se naći dnevnom redu Sabora.

"Naprosto, sve ono što dolazi na sabor mora biti u skladu sa zakonom. Ovdje to nije slučaj", rekao je saborski zastupnik Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor predsjednika Vrhovnog suda nova je u nizu stvari koju Milanović i Plenković tvrdoglavo različito tumače. Rješenje problema je jednostavno - treba poštovati zakon i Ustav, tvrdi ministar.

"Sadašnji javni poziv je raspisan prema važećem Zakonu o sudovima i, naravno, prema Ustavu. I taj Zakon obvezuje sve nas, i predsjednika Republike koji se obvezao na poštivanje Ustava i zakona, ali i saborske zastupnike", kazao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Problem je što Milanoviću Ustav i Zakon u ovom slučaju ne govore isto. Ustav mu, kako kaže, daje pravo da sam odabere kandidata neovisno o prijavama na javni poziv. Ako njegov stav podrži saborska oporba, s dovoljno potpisa mogli bi prisiliti Jandrokovića da točku uvrsti u dnevni red.

"To znači da predsjednik sabora to može staviti na 143. mjesto. Ne doprinosi rješenju. Doprinosi dodatnom konfliktu. što vidim da je predsjednik Sabora odlučio, ovoga, u ovom slučaju se više ponašati kao batler premijera, a ne kao predsjednik Sabora", izjavio je saborski zastupnik Arsen Bauk.

Nudi Bauk i rješenje: "Sve je to zaludo ako se predsjednik i parlamentarna većina ne dogovore oko imena. Mi samo tu onako glumimo, stavljamo periku, štikle, kaput i ostalo. Tako da bi bilo dobro da čelni ljudi države sjednu i dogovore se oko kanidata", kazao je.

Rješenje je kompromis - kaže čovjek koji je u sjajnim odnosima s predsjednikom, a podržava premijerovu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok službeno predsjednik državene obavijesti Sabor da ne prihvaća nekog od kandidata, nemate zatvoren ni prekinut natječaj, ne može novi. Zakonom se to, jednom malom dopunom to da regulirati'', rekao je Radimir Čačić, župan varaždinski.

"Da li činjenica da je predsjednik u Sabor poslao prijedlog gđe Đurđević predstavlja razlog za poništenje javnog poziva ili ne..ja osobno smatram da da", rekao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bi li Zlata Đurđević, kao kandidat na novom natječaju, bila prihvatljiva HDZ-u?

"To ćemo vidjeti kada bude kandidat, ako bude kandidat'', rekao je Bošnjaković.

Kad i ako. Politički sukob tek je počeo a mogao bi potrajati sve do zakonskog roka za imenovanje novog predsjednika Vrhovnog suda - dakle, još četiri mjeseca.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo