druga strana / Bura nakon izvješća State Departmenta o Hrvatskoj: evo što kažu Hasanbegović i Sedlar

Hrvatsku kritizira administracija Donalda Trumpa - šefa države u kojoj su nasilje i mržnja onih koji veličaju nacizam prošli tjedan šokirali svijet

17.8.2017.
18:52
VOYO logo

I ove godine bura nakon izvješća američkog Ministarstva vanjskih poslova o stanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj. Amerikanci spominju umanjivanje ustaških zločina i veličanje NDH, a govori se i o bivšem ministru kulture Hasanbegoviću, kao i o dokumentarcu Jakova Sedlara o Jasenovcu. Obojica izvješće nazivaju – lažima i besmislicama.

PROČITAJTE JOŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> State Department o Hrvatskoj: upozoravaju na veličanje ustaštva, protusrpske osjećaje i otetu židovsku imovinu

Komemoracija u Jasenovcu bojkotiraju srpske i židovske zajednice zbog vladina umanjivanja ustaških zločina... 20 vandalskih napada na pravoslavnu crkvu... Ovakvi povici s tribina za vrijeme utakmica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je to opširnog izvješća američke admistracije o Hrvatskoj. Analizu su radili na temelju izvještaja vjerskih zajednica, nevladinih udruga te Ureda pučke pravobraniteljice.

"State Department ovakva izvješća piše o svim zemljama svijeta – Hrvatskoj je ove godine posvećeno 7 stranica. Na njima se spominje i dokumentarni film Jakova Sedlara o Jasenovcu. Amerikanci su zaključili da se broj poginulih koji u filmu spominje Sedlar - ne podudara s onim u američkim povijesnim knjigama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je netočno, tamo piše da sam ja smanjivao broj od 20 do 40 tisuća, pazite ja nisam smanjivao nikakav broj, brojke su 15 tisuća koje je napisao predsjednik jugoslavenske komisije za ratne zločine do brojke od 700 tisuća koje piše srpski centar u New Yorku", jasno će Jakov Sedlar

Sedlar najavljuje da će pravnim putem tražiti ispriku. U američkom izvješću proziva se i bivši ministar kulture kao osoba koja hvali ustaški pokret. A on odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"… Riječ je o neutemeljenim besmislicama (...) Jednako je nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega", odgovara Zlatko Hasanbegović.

Pa se tako stvorio začarani krug - Hrvatsku kritizira administracija Donalda Trumpa - šefa države u kojoj su nasilje i mržnja onih koji veličaju nacizam prošli tjedan šokirali svijet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo