Prijete vjetar i mrak /

Buknuo požar na Braču: Dva kanadera i 50 vatrogasaca u borbi s vatrenom stihijom

Image
Foto: HRZ / M. Karačić

'Nadamo se okružiti požar prije noći i staviti ga pod nadzor vatrogasaca, jer u večernjim satima zovu jak vjetar', rekao je zapovjednik DVD Selca Tino Štambuk

14.8.2018.
17:08
HRZ / M. Karačić
VOYO logo

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u utorak, 14. kolovoza 2018. u akciju gašenja požara kod uvale Zvirje na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćio je MORH.

Požar koji je buknuo oko 14.40 sati još nije pod nadzorom vatrogasaca. Snage na terenu pokušat će ga staviti pod kontrolu prije nego što padne mrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je požaru nemoguće prići vozilima, na terenu imamo preko 50 vatrogasaca koji rade s brentačama. U pomoć su nam stigla i dva Canadaira i situacija je zasad zadovoljavajuća. Nadamo se okružiti požar prije noći i staviti ga pod nadzor vatrogasaca, jer u večernjim satima zovu jak vjetar. Vatrogasci su nadljudskim snagama i uz pomoć Canadaira odradili lavovski posao", kazao je zapovjednik DVD Selca Tino Štambuk za Dalmacija Danas.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 34 požara (14 u Zadarskoj, 10 u Šibensko-kninskoj i 9 u Splitsko-dalmatinskoj i 1 u Istarskoj županiji).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 200 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 5.200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo