Nova požarišta /

Gori u Dalmaciji: kod Šestanovca 'totalni kaos', 5 kanadera gasi požar u Benkovačkom selu

Uz pomoć iz zraka šibenski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu vatrenu liniju kod Brodarice, a i požar na Pagu je uspješno doveden pod kontrolu

16.7.2017.
15:55
VOYO logo

U nedjelju ujutro buknuo je veliki šumski požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, kojega gase sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage. Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 8.50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata.

 Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja i makije. Nedaleko od požarišta nalaze se i objekti koji za sada nisu ugroženi, no problem je što na tom području puše jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla mijenjati smjer.

Zbog gustog dima koji se uslijed vjetra širi s požarišta zatvorena je cesta D-39 između Ciste Provo i Šestanovca. Naša reporterka na terenu se jedva probila kroz gusti dim, i javila nam da je fronta dugačka barem šest kilometara i proteže se kroz sva sela, od Šestanovca do Ciste Provo, a vjetar tjera vatru na sve strane. "Totalni je kaos, ljudi brane kuće, staje", javlja nam.

Image
Foto: Dragana Eterović

Cista Provo, požar

Foto: Dragana Eterović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dragana Eterović

Cista Provo, požar

Foto: Dragana Eterović

Gorilo je i kod Brodarice pored Šibenika, gdje požar zbog jake bure prijeti kućama. Požar je buknuo oko 10.40 sati, vatrogasci su brzo izašli na teren, no požar je buknuo u blizini kuća te je nošen jakom burom zaprijetio stambenim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva kanadera koji su stigli na požarište u Brodarici pored Šibenika vodenim su bombama u zadnji trenutak spriječili širenje vatre na kuće, kojima je vatrena stihija u jednom trenutku ozbiljno zaprijetila.

Image

Brodarica: Turisti i domaći pomažu gasiti požar koji se približio kućama

Image

Brodarica: Turisti i domaći pomažu gasiti požar koji se približio kućama

Uz pomoć iz zraka šibenski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu vatrenu liniju.

Kanaderi su oko 12,20 sati napustili Brodaricu, a gasitelji ostaju na terenu kako bi u potpunosti ugasili svaki plamen i svaki tinjajući panj koji su, uz buru od 30 kilometara na sat, potencijalni izvor nove vatre i obnavljanja požara.

Po prvim izvješćima iz Županijskog centra 112, u gašenju požara u Brodarici sudjelovao je 61 vatrogasac s 23 vozila i dva kanadera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, makije i trave, a u požaru nitko nije ozlijeđen niti je tražio liječničku pomoć.  Nagorjela je jedna greda s krova jedne kuće, no ozbiljnije posljedice zasad su izbjegnute.

Mještani Brodarice i sami su sudjelovali u gašenju požara, polijevajući vodom suho raslinje u blizini kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Zbog gustog dima koji se nadvio nad Jadransku magistralu, zbog sigurnosti vozača i vatrogasaca cesta je bila zatvorena za promet, koji je bio preusmjeren cestom preko Boraje, a usred dima se našao i naš reporter.

Image
Foto: Ivan Skorin

Požar iznad magistrale

Foto: Ivan Skorin

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo