dualno obrazvoanje / Budućnost bez povijesti: Nova odluka Ministarstva obrazovanja šokirala profesore

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Profesori povijesti saznali su tek na nastavi da se njihov predmet više neće održavati

25.9.2018.
17:55
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Dualno obrazovanje počelo se provoditi u nekim trogodišnjim školama, a kako tvrdi predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata docentica Vlatka Vukelić, profesori povijesti saznali su tek na nastavi da se njihov predmet više neće održavati.

"U obrazovnom je sustavu nastao kaos. Imamo eksperimentalne škole, škole za život i gomilu neobjašnjenih pojmova. Moja je pretpostavka da je dualno obrazovanje trebalo proći 'ispod žita'", rekla je docentica Vukelić za 24sata i dodala kako nitko nije obavijestio da se u drugim razredima škola koje provode dualno obrazovanje, primjerice za frizera, ukida povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni profesori koji su radili na izradi kurikuluma za povijest nisu bili upoznati s ukidanjem nastave tog predmeta.

"Ljudima su doslovno poručili da će sljedeće jeseni, kad reforma krene u svim školama, izgubiti posao jer više neće biti potrebni", poručila je Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njezinim tvrdnjama da je odluka o ukidanju povijesti donesena bez kontaktiranja nastavnika slaže se i Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata 'Preporod'.

"Istina je da sindikati nisu tu da odlučuju o tome hoće li neki predmet biti u školama ili ne, ali za nas je svaki radnik oblik resursa i otkazi se ne bi smjeli dijeliti na ovakve načine", zaključio je sindikalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava nastavnika lošija nego prava zaposlenika u javnim tvrtkama

"Govori se o otpremninama u Autocestama i Uljaniku, a otpremnine profesora su mnogostruko manje. Što je najgore, ovom bi odlukom otkaze trebali dobiti najmlađi kolege koji i imaju najmanje otpremnine", upozorava Stipić.

Kako kaže, odluka o ukidanju nastave povijesti mu nije jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski jezik i nacionalna povijest služe očuvanju nacionalnog identiteta i ne mislim da je netko donio odluku da se to ukine. Ako je, volio bih znati tko je to", poručio je Stipić.

Poslali smo uput Ministarstvu znanosti i obrazovanja o ukiranju povijesti u trogodišnjim školama koje provode dualno obrazovanje, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica ministrice Blaženke Divjak, Lidija Kralj u kolovozu je rekla kako "cjelovita kurikularna reforma ne ukida nastavne predmete nego se novi kurikulumi primjenjuju u okviru postojećeg nastavnog plana – rasporeda predmeta po razredima u osnovnim školama i gimnazijama".

Kralj je tada pojasnila kako reforma strukovnog obrazovanja znači "više stručne prakse i manje općeobrazovnih predmeta". Dodala da "u načelu postoji mehanizam zbrinjavanja viškova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sindikalist Stipić smatra da mehanizam u načelu znači otpuštanja.

"Mehanizam se odnosi na komisije za zbrinjavanje viškova, koje se odnose na deficitarna zanimanja. Pa ne misli pomoćnica valjda da su nastavnici povijesti deficitarno zanimanje. Za njih ova odluka znači otkaz", rekao je Željko Stipić za 24sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo