rizik internetskog shoppinga / Budite na oprezu: online kupnja prepuna krivotvorina, a carina uzima proizvod koji ste platili

Naručili ste proizvod preko interneta i pošteno ga platili, a na kućnu adresu vam je stigao lažnjak ili pak samo opomena Carinske uprave da je vaš paket zaplijenjen? Više od tri tisuće građana prošle godine nije dočekalo svoje narudžbe jer su proizvodi krivotvoreni

23.2.2016.
18:53
VOYO logo

Lažnjak ili original? Na internetu je ponekad teško procijeniti, ali Hrvati kažu da kupuju samo provjereno.

Više od 70 posto trgovine danas se obavlja putem interneta, a to sa sobom nosi određeni sigurnosni rizik da se kupi lažnjak. Carina ih je prošle godine zaplijeninila 3407.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjeća, kozmetika, tkanina - sve ono što je zadržano na carini je lažno. A ono što čini razliku između lažnjaka i originala prepoznatljivo je samo iskusnom oku carinika.

"Prvo, jako je bitna edukacija carinskih službenika jer je činjenica da su krivotvorine u zadnje vrijeme sve sličnije originalnim proizvodima. Tu mi tražimo one sitne detalje gdje prepoznajemo da neka roba kvalitetom odstupa i da nije uredno napravljena", pojašnjava Ninoslav Babić iz Carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručitelju krivotvorine ne prijete prekršajni i kazneni postupak od Carine, ali im nad glavom visi novčana kazna od originalnih proizvođača, plus troškovi uništenja lažne robe. Ako kupac ne zna da je naručio krivotvoren proizvod, može se žaliti.

"On se prvo može žaliti trgovcu od kojeg je kupio taj proizvod, ukoliko ne odgovara, budući da je vjerojatno kupio preko kartice, može ta sredstva zatražiti natrag od svoje kartične kuće", kaže Danijela Marković Krstić iz Europskog potrošačkog centra Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ima svoju kopiju - pa tako i lijekovi. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je polovina lijekova koji se prodaju putem interneta krivotvoreno. Zbog stroge kontrole, u Hrvatskoj se prošle godine nije pojavio niti jedan.

"Krivotvoreni lijekovi mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i život pacijenata. Oni vrlo često sadrže toksične tvari. Proizvedeni su u neodgovarajućim uvjetima", kaže Jasmina Tadin, glasnogovornica HALMED-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato pri svakoj kupnji - oprez! Jer prošle godine tek svaka tisućita zaplijenjena stvar nije bila mačak u vreći.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo