DUGOGODIŠNJI DIPLOMAT /

Budimir Lončar preminuo u 101. godini: Pronađen je mrtav u moru

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Lončarovu smrt potvrdio je na svom Facebook profilu i povjesničar Tvrtko Jakovina.

1.9.2024.
19:55
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

 Ugledni hrvatski i jugoslavenski diplomat Budimir Lončar preminuo je u nedjelju u rodnom Preku na otoku Ugljanu, prenose mediji.

Kako javlja zadarski portal Antena, Lončar je u poslijepodnevnim satima pronađen mrtav u moru, nakon čega su očevici odmah pozvali hitnu pomoć i policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lončarovu smrt potvrdio je na svom Facebook profilu i povjesničar Tvrtko Jakovina.

"Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924.", napisao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Lončar je rođen 1924. godine u Preku na otoku Ugljanu. U Drugom svjetskom ratu se pridružio partizanima, a krajem rata 1945. se učlanio i u Komunističku partiju Jugoslavije te se preselio u Zagreb, gdje je do 1949. radio u ministarstvu unutarnjih poslova. Tada se preselio u Beograd, gdje se školovao za diplomata i počeo raditi u ministarstvu vanjskih poslova.

Iduće godine postao je konzul i savjetnik jugoslavenske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, gdje je ostao do 1956. Službovao je kao jugoslavenski veleposlanik u Indoneziji, Zapadnoj Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije od kraja 1987. do prosinca 1991. godine.

Image
Foto: Luka Stanzl /Pixsell

Glavni tajnik UN-a Butros Butros-Gali imenovao ga je 1993. posebnim izaslanikom organizacije za Pokret nesvrstanih.

Radio je kao savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika, Stjepana Mesića od 2000. do 2010. godine, i Ive Josipovića od 2010. do 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine proslavio svoj 100. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo