NIJE MOGAO ZARONITI / Bucanj, rijetka riba Jadrana stradala zbog glisiranja: 'Izrezan po leđima od propelera, bespomoćno je plutao'

Image
Foto: Facebook

Fotografija ozlijeđenog bucnja pojavila se na Facebook grupi koja upozorava na opasnost glisiranja. Ovog puta nije stradao ronilac ili plivač, niti je došlo do sudara dvaju brodova, već je ozlijeđena rijetka riba. Tako neodgovorni turisti dodatno ugrožavaju jadranski životinjski svijet

16.8.2023.
13:02
Facebook
VOYO logo

Rijeka se riba pojavila u našem Jadranu, no završila tragično, piše Slobodna Dalmacija.

Bucanj, neobična riba, koja se rijetko pojavi na našoj obali jer većinom pliva u hladnijim i dubljim vodama, pronađena je ozlijeđena u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Facebook grupi "Stop glisiranju blizu obale i ugrožavanju života ronilaca" objavljena je fotografija bucanj koji ne može zaroniti u more zbog ozljeda koje je vjerojatno zadobio zbog glisiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj nježni div je, izrezan po leđima od propelera, bespomoćno plutao na površini jer nije mogao zaroniti", stoji u objavi na društveno mreži.

Osim Dalmatinaca i ribari iz Savudrije su na deset milja od obale naišli na ribu pomalo neobičnog izgleda – velikog bucnja (Mola mola) početkom ove godine. On je najveća riba koštunjača na svijetu - naraste do 3.2 metra dužine, a najveći primjerci su imali i 3,2 tone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da su ovoj golemoj ribi zubi srasli u kljun i nikad ne može zatvoriti usta, pa su ona uvijek poluotvorena. Usta su, kažu biolozi, manja u odnosu na tijelo.

Autohtona je u Jadranu, a najčešće zalazi u sjeverni Jadran. Uglavnom se hrani meduzama, zooplanktonom i beskralježnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sve je više Amerikanaca na Jadranu. Oduševljeni su hranom: Vole buzare, rižote, a kad vide grill - polude!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo