ŽESTOKO IH NAPALA / Jeste li svjesni što je HDZ izveo ovaj put? Brutalna Dalija 'podivljala' zbog bizarne odluke: 'Zastrašujuće i morbidno'

Image

Dalija Orešković osvrnula se na novi zakon

17.11.2022.
8:27
VOYO logo

Saborska zastupnica Dalija Orešković upozorila je na novu nelogičnost koju je, kako tvrdi skuhala vladajuća stranka. Riječ je, naime, o promjenama koje se tiču Povjerenstva za sukob interesa, na čijem je čelu bila neko vrijeme.

"Zastrašujuće i morbidno. Umjesto Povjerenstva za sukob interesa kao nezavisnog i profesionalnog tijela, kojem su sada oduzete te ovlasti, sada će o povredi etičkih načela od strane saborskih zastupnika odlučivati ni manje ni više nego HDZ-ovci", poručila je na Twitteru gdje je i priložila povezani video. Žestoko je tu temu prokomentirala i na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABORAVLJENA AFERA MOGLA BI POTRESTI PLENKOVIĆA /

Dalija se prisjetila svojih riječi u studiju Net.hr-a od prije godinu dana: 'Sve se malo po malo počinje razotkrivati sada'

Image
ZABORAVLJENA AFERA MOGLA BI POTRESTI PLENKOVIĆA /

Dalija se prisjetila svojih riječi u studiju Net.hr-a od prije godinu dana: 'Sve se malo po malo počinje razotkrivati sada'

Objavila isječak

"HDZ je novim Zakonom oduzeo Povjerenstvu za sukob interesa ovlast donošenja odluka o povredi etičkih načela djelovanja, jer su mu smetale odluke tog nezavisnog, profesionalnog antikorupcijskog tijela. Umjesto odluka Povjerenstva, donosi se Etički kodeks saborskih zastupnika, o čijoj će povredi odlučivati ni manje ni više nego sam HDZ. Nakaradna država", poručila je, a onda u komentarima malo šire obrazložila svoje viđenje stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam prisustvovala sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, iako nisam članica tog odbora, već sam samo zainteresirana za ovu temu kao zastupnica Hrvatskog sabora. Ovo je samo mali isječak mog izlaganja. Šira javnost ne zna da sam u lipnju 2014. bila osobno prisutna u Strasbourgu na plenarnoj sjednici GRECO-a kada je GRECO (Međunarodna organizacija Vijeća Europe) dao preporuku da Hrvatski sabor donese Etički kodeks za saborske zastupnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se HDZ i opravdava s time da donošenjem Etičkog kodeksa ispunjava preporuku GRECO-a, i time navlači oporbene političke stranke na tanak led, kroz koji možemo samo svi skupa propasti, bez da ikakvo dobro nastane iz svega toga.

Naime, ta preporuka iz 2014. dana je u nekim sasvim drugim okolnostima, i da se u tim okolnostima provela, imala bi smisla. Danas, kada su urušene nezavisne institucije i kada nema jakih antikorupcijskih alata i mjera, tada niti etički kodeksi koji su trebali biti nadogradnja, a ne zamjena za ono što je postojalo, ne mogu biti ništa dobro, nego samo dokaz da smo u borbi protiv korupcije i u demokratskim standardima bolno nazadovali", navela je upozorivši tako na ono što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo