STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE: / U Hrvatskoj 36 novozaraženih koronavirusom i četvero preminulih; poznato i koliko je ljudi na respiratoru

Image
Foto: Pixsell

Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je zabilježeno 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prvi slučaj korone u Lijepoj našoj zabilježen je 25.

2.8.2020.
8:40
Pixsell
VOYO logo
  • U svijetu je trenutno više od 18 milijuna zaraženih koronom, točnije 18.026.303 osoba
  • Rusija najesen planira masovno cijepljenje protiv covida
  • U Južnoj africi preko pola milijuna slučajeva zaraze koronavirusom
  • U Brazilu više od 45.000 novozaraženih koronavirusom, u Meksiku više od 9.000

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

Švicarska razmatra novo pooštrenje mjera

14.32 - Bern treba pooštriti restrikcije da bi se suzbilo ponovno širenje koronavirusa nakon nedavnog povećanja broja novozaraženih, kako bi se u budućnosti spriječila potreba za oštrijim mjerama karantene, rekao je u nedjelju zdravstveni dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dnevnog prosjeka od 35 novozaraženih tijekom lipnja, Švicarska odnedavno bilježi prosječno oko 200 novozaraženih dnevno.

Martin Ackermann, novi voditelj radne skupine za borbu protiv koronavirusa i savjetnik švicarske vlade za znanstvena pitanja upozorava da je zemlja na ivici velikog porasta broja zaraženih, a da za djelovanje ima premalo manevarskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Hrvatskoj 36 novih slučajeva korone

14.00 - U protekla 24 sata zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 738 Među njima je 131 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5260 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 149 preminulo, a 4373 se oporavilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji su trenutno 2662 osobe. Do danas je ukupno testirano 121 320 osoba, od toga 984 u posljednja 24 sata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan novi slučaj zaraze u Zadarskoj županiji

13.25 - Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom na zadarskom području, stariji muškarac s otoka Vira, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite Zadarske županije. Kontakti zaraženog muškarca se utvrđuju.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 104 uzorka, na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je troje pacijenata, a u samoizolaciji je 145 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Splitsko-dalmatinskoj 11 novozaraženih i dvoje preminulih

13.15 - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split umrla su dva muškarca, jedan star 78 godina, drugi 51 godinu, koje su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na COVID-19 infekciju, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje osobe su bile na respiratoru.

Od ukupno 396 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 11 je novozareženih, iz Imotskog dvije osobe te po jedna iz Splita, Omiša, Sinja, Trilja, Vrlike, Dugog Rata, Gradca, Hrvaca i Prgometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U BiH novih 187 slučajeva

13.04 - Novih 187 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u nedjelju u Bosni i Hercegovini, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laboratoriji u Federaciji BiH testitrali su 398 uzoraka u od kojih je 78 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 dok su u Republici Srpskoj nakon testiranja 431 uzorka zarazu utvrdili u 109 slučajeva.

Ranije ovog tjedna u BiH je na dnevnoj osnovi bilo najmanje 300 a u jednom danu čak i više od 400 novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Krapinsko-zagorskoj nema novih slučajeva

12.46 - Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata nisu evidentirane nove osobe zaražene koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu osam novozaraženih

12.25 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata osam novozaraženih. Nema novih slučajeva u privatnom Domu za starije gdje se virus ušao jučer.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema novih slučajeva u Varaždinskoj

11.50 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. I dalje je deset aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih su četiri osobe smještene u Općoj bolnici u Varaždinu, a šestero osoba je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna novozaražena osoba u Zagrebačkoj županiji

11.38 - U Zagrebačkoj županiji jedna je osoba oboljela od jučer, a pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 41 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 198 osoba, a 11 ih je preminulo.

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

16.07.2020., Karlovac - Guzva na drive in testiranju na koronavirus ispred opce bolnice Karlovac. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Karlovačkoj nema novih

11.37 - U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom. Jučer testirano 68 osoba, u OB Karlovac 44, u OB Ogulin 24 i svi su nalazi negativni, uključujući djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije koji su testirani kao mogući kontakti prije zaražene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Sloveniji devet novih slučajeva

11.24 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 374 testiranja na koronavirus povrđeno devet novih zaraza, a jedna od zaraženih osoba je umrla, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni dan je sa 892 testiranja bilo potvrđeno 15 zaraza, a broj testiranja u danima vikenda je uobičajeno znatno manji.


Jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj

10.30 - Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek testirao je 266 pristiglih uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan. Riječ je o osobi s područja Ispostave Našice. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 osoba od kojih je jedna i dalje na respiratoru. 13 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju.


Tri nova slučaja u Brodsko-posavskoj

10.28 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđene su tri nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Treći je to dan zaredom s po 3 novozaražene osobe u Brodsko- posavskoj županiji. Dvije su osobe kontakti već od ranije potvrđenih pozitivnih osoba, dok se za treću osobu vrši epidemiološka obrada kako bi se utvrdilo gdje je zaražena. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 165.


U Primorsko-goranskoj bez novozaraženih

10.15 - U Primorsko-goranskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.


U Bjelovarsko-bilogorskoj nema novih slučajeva

10.14 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 37 osoba i svi nalazi su negativni, a stigli su nalazi i za 16 osoba testiranih u petak, također negativni.

Na području županije trenutno je 18 osoba oboljelih od koronavirusa. U našoj županiji u samoizolaciji nalazi se 68 osoba.


U Vukovarsko-srijemskoj 26 novih slučajeva

10.12 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (13 iz Vinkovaca, 6 iz Cerne, 1 iz Komletinaca, 1 iz Otoka, 1 iz Privlake, 2 iz Vukovara, 2 iz Županje).


U Istri nema novozaraženih

9.45 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 106 uzoraka briseva na COVID-19. Svi su negativni, nema novozaraženih.

Izliječeno je 14 osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 191 osoba.


U Viktoriji restrikcije će trajati do listopada

8.15 - U australskoj državi Victoriji u nedjelju je proglašeno izvanredno stanje, a vlasti su uvele noćni policijski sat kao do sada najtežu mjeru u borbi protiv širenja koronavirusa.

Premijer Victorije Daniel Andrews kazao je da će u okviru novih ograničenja koja će se primjenjivati šest tjedana - do polovice rujna samo jedan član kućanstva smjeti tijekom dana u nabavku najpotrebnijih namirnica.

Stanovnici Melbournea neće se smjeti udaljavati od kuće više od pet kilometara, a sužen je broj razloga za napuštanje domova.

Image

A woman wearing a face mask takes a Star Ferry in Victoria Harbour from Kowloon side to Hong Kong Island (back) on July 27, 2020. Everyone in Hong Kong will have to wear masks in public from this week, authorities said on July 27, as they unveiled the city's toughest social distancing measures yet to combat a new wave of coronavirus infections.,Image: 547559016, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Vježbanje će biti ograničeno na jedan dan dnevno, a jedna će osoba moći odlaziti u kupovinu osnovnih stvari. Nakon ranog uspjeha u suzbijanju virusa, u Australiji je bilo manje slučajeva nego u mnogim drugim zemljama, bilježila je oko 17.000 infekcija i 200 smrtnih slučajeva.

No, slučajevi se brzo povećavaju u Viktoriji, što predstavlja posljedicu mnogih novih infekcija u Australiji posljednjih tjedana, promičući povratak ograničenja zaključavanja sa zatvaranja početkom srpnja. U nedjelju je država prijavila 671 novi slučaj koronavirusa i sedam smrtnih slučajeva. Ta povećanja ukupno su dovela 11.557 infekcija i 123 smrtna slučaja.

Andrews rekao je da su mjere zaključavanja uvedene u Viktoriji, najmnogoljudnijoj državi, rade, ali presporo. "Moramo učiniti više. Moramo ići dalje. To je jedini način da dođemo do druge strane", rekao je Andrews na konferenciji za novinare. Inače, restrkcije bi trebale trajati šest tjedana, čak do listopada.


U Južnoj Africi više od pola milijuna slučajeva Covida 19

7:30 - Južna Afrika ima više od pola milijuna potvrđenih slučajeva Covida 19, priopćilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dok je na području cijele Afrike zaraženo gotovo milijun osoba.

Industrijski najrazvijenija afrička država zabilježila je novih 10.107 slučajeva zaraze koronavirusom te sada ima ukupno 503.290 zaraženih, priopćilo je ministarstvo. Prvi slučaj zaraze u Južnoj Africi zabilježen je prije pet mjeseci, a dosad je u toj zemlji na koronavirus testirano nešto više od tri milijuna ljudi, dok ih je umrlo ukupno 8153.

Image

Undertakers carry a coffin during the funeral proceedings for a COVID-19 coronavirus victim at a Mosque in Cape Town, on June 16, 2020. Most of South Africa's infections -- around two-thirds -- are found in the Western Cape province, a popular tourist destination home to the coastal city of Cape Town. WHO said on June 11, 2020 that the pandemic was accelerating on the continent and that 10 of the 54 countries on the continent are currently driving the numbers.,Image: 532226481, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Na afričkom kontinentu ukupno je zabilježeno 934.558 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih je 19.752, a izliječenih 585.567, prema podacima kojima raspolaže Reuters. Južna Afrika uvela je u potpunu karantenu krajem ožujka kako bi se spriječilo širenje virusa, ali je sada ublažila mnoga ograničenja kako bi se potaknula gospodarska aktivnost - što su učinile i mnoge države diljem kontinenta.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan prošloga je tjedna upozorio da iskustvo Južne Afrike pokazuje što bi se moglo dogoditi na cijelom kontinentu.

Teškoća, ako ne i nemogućnost, socijalnog distanciranja u siromašnim, gusto naseljenim afričkim urbanim područjima olakšava širenje virusa, a velik broj slučajeva u Južnoj Africi, peti u svijetu, preopteretio je već ionako opterećen zdravstveni sustav.


Seul uhitio vođu vjerske sekte povezane s najvećim žarištem covida u zemlji

Južna Koreja uhitila je u subotu vođu vjerske sekte povezane s najvećim žarištem koronavirusa u zemlji, javio je BBC, dodajući da se više od 5.000 članova Kristove crkve Shincheonji zarazilo virusom Sars-CoV-2. Radi o 88-godišnjem Lee Man-heeju, čelnom čovjeku te crkve čijih 5.000 zaraženih čini 36 posto svih inficifranih u Južnoj Koreji.

Vlasti ga optužuju da je od epidemiologa koji su pokušavali utvrditi kontakte skrivao informacije o pripadnicima skupine i održanim skupovima. Crkva kaže da Lee drži do privatnosti svojih članova, ali da nikad nije tajio podatke.

U priopćenju ističe da je Lee bio zabrinut zbog "prekomjernog broja zahtjeva" za osobnim podacima pripadnika crkve, ali nikad nije pokušao omesti istragu. Južna Koreja ima trenutno 14.336 slučajeva koronavirusa i 300 umrlih.

Lee je uhićen u subotu rano ujutro, nakon provedene istrage. Sudac je rekao da postoje znakovi da su dokazi vezani uz slučaj uništeni.

Lee Man-hee sebe smatra inkarnacijom drugog dolaska Isusa Krista i predstavlja se kao "obećani pastor". Crkvu je utemeljio 1984. Ona ima 230.000 članova a mnogi je smatraju sektom. Njegovi sljedbenici vjeruju da će njih 144.000 Lee povesti sa sobom na nebo.


Rusija najesen planira masovno cijepljenje protiv covida, dio stručnjaka zabrinut

Ruske zdravstvene vlasti dovršile su fazu kliničkog ispitivanja cjepiva te se pripremaju početi masovno cijepljenje protiv koronavirusa u listopadu, najavio je ministar zdravstva, dok je dio stručnjaka zabrinut zbog tako brzog ruskog pristupa.

Image

06.11.2019., Sibenik - U prostoru Zavoda za javno zdravstvo pocelo je cjepljenje protiv gripe. Ove je godine nabavljeno cetverovalentno cjepivo VaxigripTetra koje sadrzi cetiri podtipa virusa i to virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mihail Muraško je kazao da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti cjepivo, a potom postupno i ostatak stanovništva. Dodao je da je kliničko ispitivanje cjepiva razvijenog u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje. "Planiramo sveobuhvatnija cijepljenja za listopad", kazao je.

Reuters, pozivajući se na anonimne izvore, navodi da bi moguće cjepivo ruska regulatorna tijela mogla potvrditi ovoga mjeseca. Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u svibnju objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

Dosad Rusija nije dala znanstvene podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju. Neki su stručnjaci međutim zabrinuti zbog brzinskog ruskog pristupa. Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je u petak kako se nada da Rusija i Kina "stvarno testiraju cjepivo", prije no što će nekoga cijepiti. Fauci je kazao da bi SAD trebao imati "sigurno i efikasno" cjepivo do kraja godine.

"Ne vjerujem da će postojati cjepiva puno prije našeg te da ćemo morati ovisiti o drugim zemljama da razvijemo cjepivo", kazao je američkim kongresnicima. Cjepiva se razvijaju širom svijeta, a trenutno je više od 20 mogućih cjepiva u kliničkoj fazi ispitivanja. Muraško je rekao da je još jedno cjepivo u fazi kliničkog ispitivanja, dodajući da će ih biti još.

Po službenim statistikama, Rusija ima više od 845.000 zaraženih koronavirusom, a svaki dan se zarazi novih oko 5000 ljudi. U Rusiji je dosad umrlo više od 14.000 ljudi, dok ih se oporavilo oko 646.000, pokazuju službeni podaci.

Najviše je zaraženih u Moskvi, gdje su brojke nedavno ponovno počele rasti. U glavnom gradu u subotu su se ponovno otvorila kina, kazališta i koncertne dvorane nakon što su više mjeseci bili zatvoreni. Svako drugo sjedalo mora biti prazno.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo