MJESTO ROĐENJA: ZATVOR / Broj rođenih beba u požeškoj kaznionici raste iz godine u godinu: Do treće godine su s majkom, ali onda...

Image
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL/ilustracija

Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi kako opremu za dijete, odgovarajuću skrb i zdravstvenu zaštitu djeteta osigurava kaznionica

17.3.2023.
21:27
Ivica Galovic/ PIXSELL/ilustracija
VOYO logo

U jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj, onoj u Požegi, raste broj rođene djece. U 2021. godini u zatvoru su rođene tri bebe, u 2022. godini iza rešetaka rodilo se pet beba, a do sredine ožujka 2023. godine u požeškoj kaznionici rođena je još jedna beba.

Kako stvari funkcioniraju prije te nakon samog poroda saznaje RTL-ov portal Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trudnici i majci s djetetom koja je rodila za vrijeme izdržavanja kazne zatvora osigurava se cjelovita zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom, porodom i majčinstvom", kažu tvrde.

No, trudnica se šest tjedana prije poroda smješta u odjel za rodilje i majke s djetetom, a na prijedlog liječnika i prije, nakon poroda u općoj županijskoj bolnici, majka s djetetom se smješta u odjel za majke s djetetom. Tu u pravilu ostaje do navršene treće godine života djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Ivica Galovic

"Dijete uz majku ostaje na zahtjev majke zatvorenice, ako je to prema procjeni nadležnog zavoda za socijalni rad u najboljem interesu djeteta do navršene treće godine života, a nakon toga u slučaju ako majka nastavlja izdržavati kaznu, zavod za socijalni rad poduzima potrebne mjere iz svoje nadležnosti", kazali su iz Ministarstva.

Dječj psihijatar iz Slavonskog Broda, Jugoslav Gojković, objašnjava koliko je cijela situacija stresna za dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji situacija da beba od prve godine života provodi u ratnim okolnostima, ili u migrantskim, ili u zatvoru. Najvažnija je relacija dijade između majke i djeteta, ako je ona dobro razvijena, ako je majka dostatno brižna onda ne mora biti toliko bitno. Ovisi o tome zašto je majka u zatvoru, je li majka depresivna, događa li se da je majka nervozna i napeta što utječe na njihovu povezanost, onda to može imati veći utjecaj na bebu. Beba vidi okruženje preko lica i osjećaja majke i ta dijada, taj odnos je bitan", ističe Gojković.

Image
NELJUDSKI UVJETI /

'Dvije godine služila sam u požeškom zatvoru. Prvo te skinu do gola pa ti uzmu stvari. U ćeliji je bilo 17 kreveta, a znate li koliko je bilo nas?!'

Image
NELJUDSKI UVJETI /

'Dvije godine služila sam u požeškom zatvoru. Prvo te skinu do gola pa ti uzmu stvari. U ćeliji je bilo 17 kreveta, a znate li koliko je bilo nas?!'

Gojković je dodao kako u životu djeteta treba postojati i otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Figura tate za koju se beba veže jer otac je most koji odvaja dijete od majke i tako, ako je majka u zatvoru i ako je beba uz nju, pitanje je koliko sudjeluje tata. Pitanje je okolnosti koliko su dopuštena viđanja", kazao je Gojković.

Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi kako opremu za dijete, odgovarajuću skrb i zdravstvenu zaštitu djeteta osigurava kaznionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo