UTROSTRUČIO SE BROJ ZARAŽENIH / Imunolog Trobonjača smatra da se neće uvoditi strože mjere: 'Broj novooboljelih će intenzivno i brzo rasti, ali...'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Broj novooboljelih će brzo rasti, ali to vjerojatno neće dugo trajati, nego će naglo i početi padati. Zbog toga Stožer vjerojatno neće uvoditi strože mjere', smatra imunolog Zlatko Trobonjača

9.9.2021.
11:32
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj naglo raste broj zaraženih koronavirusom, u samo mjesec dana se utrostručio. Slično je i u susjednim zemljama, piše Večernji list. U Sloveniji bilježe rekordni rast: više od tisuću novooboljelih, 243 u bolnicama i 61 bolesnik na intenzivnom liječenju. S tim da tri četvrtine hospitaliziranih nije cijepljeno. Srbija dnevno bilježi više od 5000 oboljelih, uglavnom necijepljenih, s težom kliničkom slikom nego u prethodnom valu.

Slično će se sljedećih dana događati i kod nas, smatra imunolog prof. Zlatko Trobonjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DANAS IDEMO U CRVENO? /

Epidemiolog Rončević kaže da zasad nemamo podlogu za ukidanje svih mjera, ali zna kada ćemo si to moći dopustiti

Image
DANAS IDEMO U CRVENO? /

Epidemiolog Rončević kaže da zasad nemamo podlogu za ukidanje svih mjera, ali zna kada ćemo si to moći dopustiti

'Rast broja novozaraženih neće dugo trajati'

"Broj novooboljelih će intenzivno i brzo rasti, ali to vjerojatno neće dugo trajati, nego će isto tako naglo i početi padati. Zbog toga Stožer vjerojatno neće uvoditi strože mjere", kazao je Trobonjača za Večernji list.

On ističe kako na intenzivnom liječenju završavaju uglavnom necijepljeni te oni cijepljeni koji su stariji, kronično bolesni i imunokompromitirani. Njih bi, kaže, trebalo što prije cijepiti trećom dozom cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treću dozu za njih najavili su za listopad, a do tada će ogroman broj ljudi oboljeti. Trebalo bi što prije trećom dozom cijepiti te rizične kategorije", poručuje Trobonjača.

Zbog cijepljenja imamo manje oboljelih i umrlih

Prof. Ivica Đikić također smatra da bi trebalo maksimalno zaštititi najosjetljivije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manje oboljelih i umrlih izravna je posljedica postotka cijepljene populacije u pojedinim zemljama i zato je neophodno povećati broj cijepljenih. Pogotovo treba uložiti maksimalni napor za cijepljenje rizičnih grupa. Strašno je važno da oni budu cijepljeni više od 90 posto. Potom je važno cijepiti i druge kategorije, sve kako bi se spriječile najopasnije posljedice, a potom i da se može pametno živjeti s tom pandemijom, ali uvijek uz osobni oprez jer neizvjesno je kakve će tko simptome imati", kazao je Đikić za Večernji list.

'Jako dugo čekat ćemo ukidanje mjera'

Epidemiologinja dr. Dijana Mayer iz HZJZ-a ističe, pak, da je ipak blaži porast broja hospitaliziranih nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Blaži porast hospitaliziranih i umrlih govori da nas cjepivo štiti od težih oblika bolesti i hospitalizacije. Od ukupnog broja osoba koje su sada na respiratoru više od 80 posto njih nije bilo cijepljeno", kaže.

Postavlja se i pitanje mogućeg ukidanja većine protuepidemijskih mjera, kako su to već učinile neke europske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemiološke mjere neće se tako brzo ukidati, država ne može to samo tako napraviti jer dužna je zaštititi sve. Jako će se dugo čekati na ukidanje mjera", smatra prof. Trobonjača.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo