savjeti stručnjaka /

Broj mrtvih od gripe popeo se na devet: 'Dosegli smo vrhunac, no razloga za paniku nema'

'Molimo sve sugrađane koji imaju blage oblike gripe da ostaju doma i uzimaju više tekućine te da odu svojim liječnicima obiteljske medicine'

19.1.2019.
11:27
VOYO logo

U Klinici infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" održana je konferencija za medije vezano uz val gripe koja je zadesila Hrvatsku. Javnosti su se, između ostalih, obratili i ministar Kujundžić te ravnateljica bolnice Alemka Markotić.

"Htjeli smo upozoriti kako je povećani broj bolesnika u zadnja dva tjedna s težim oblicima gripe s upalama pluća. To je rezultiralo s visokom popunjenošću bolnice te je povećan i broj djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molimo sve sugrađane koji imaju blage oblike gripe da ostaju doma i uzimaju više tekućine te da odu svojim liječnicima obiteljske medicine. Oni iz rizične skupine su trudnice, djeca i umirovljenici te trebaju se pregledati tu u Klinici", apelirala je ravnateljia Markotić.

Ravnatelji iz Nove Gradiške, Pakraca i Knina su ponudili pomoć. Osnovna poruka je, poručuju, sve je pod kontrolom. Nema razloga za panikom, ali ima za ozbiljnim postupanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Milan Kujundžić zahvalio se svim djelatnicima u zdravstvu.

"Gripa se opetuje svake godine i taj val je došao do vrhnuca i potrebno je dati potporu pacijentima", izjavio je. Moli građane da se što manje kreću. Kaže kako su na dnevnoj razini u kontaktu sa svim dnevnim bolnicama.

"Ne treba panično jurišati u bolnice i u čekaonice, no ozbiljniji znaci su za posjet", nadodaje.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelec komentirao je cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepljenje je nešto što, ako se ne napravi u onoj mjeri, onda zasigurno imamo u epidemiološkoj slici porast epidemija. Mnoge probleme možemo riješiti u domaćim uvjetima. Što je tiče osjetljivih skupina - 20 posto je ljudi preko 65 godina, 8,8 posto je iznad 80", kazao je.

"Uzlazna faza krenula je od Nove godine, a vrhunac će biti krajem siječna. Što se tiče težih oblika gripe, možemo reći da ih je bilo više u odnosu na 2017., ali manje u odnosu na 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine imamo prijavljeno devet smrtnih slučajeva. Ne možemo govoriti o zaključnim brojkama. Najveći intenzitet je bio u dubrovačkoj županiji, ali sad je Zagrebu i Brodsko posavskoj županiji. Što se Europe tiče, najveći intenzitet je u Velikoj Britaniji, mi smo treći", kazao je ravnatalj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo