CIJENE KARATA SKAČU I ZA 30 POSTO / Brodski i autobusni prijevoznici očajni zbog poskupljenja goriva: 'Mislim da ćemo bankrotirati'

Image
Foto: Ilustracija / Duško Jaramaz / Pixsell

Cijene u brodskom prometu ovoga ljeta bit će skuplje i do 30 posto, a posljednjih nekoliko mjeseci poskupljenje se osjeti i u autobusnom prijevozu

20.6.2022.
8:41
Ilustracija / Duško Jaramaz / Pixsell
VOYO logo

Poskupljenje goriva neminovno je izazvalo i poskupljenje karata u brodskom i autobusnom prijevozu. Primjerice, prijevoz do jadranskih otoka ovoga ljeta plaćat će se i tridesetak posto više nego lani, piše Dnevnik.hr.

"Mislim da je to jedna krasna cijena, i da ćemo bankrotirati, ali dok ima - ima. Jednom se živi", ironično je kazao Pavao iz Zagreba za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Brodari ne mogu u gubitke, moraju biti na pozitivnoj nuli'

Putnici će vjerojatno dobro razmisliti hoće li i mogu li s takvim cijenama na jednodnevne izlete do otoka. Na mukama su i brodari. Katamaran koji je plovio na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik ove sezone više neće ploviti zbog previsokih troškova, a privatni brodar ispričava se putnicima i nudi povrat novca za kupljene karte. Za razliku od komercijalnih, linije s javnom uslugom sufinanciraju se na godinu s više od 320 milijuna kuna iz državne blagajne. No, i unatoč tome, dio tereta plaćaju građani.

"Naravno da brodari ne mogu ići u gubitke iako imaju ugovore, oni moraju biti na nekakvoj nuli i po zakonu i po propisima Europske komisije, uključujući i realnu dobit u obavljanju svog posla", kaže Paula Vidović iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SCENARIJ IZ KATASTROFE /

Može li gorivo doći do cijene od 50 kuna po litri? Poznati stručnjak odgovara: 'Vjerojatno da, ako potraje rat u Ukrajini...'

Image
SCENARIJ IZ KATASTROFE /

Može li gorivo doći do cijene od 50 kuna po litri? Poznati stručnjak odgovara: 'Vjerojatno da, ako potraje rat u Ukrajini...'

U utorak se očekuju nove korekcije cijena karata

Cijene se u brodskom prometu nisu mijenjale posljednjih 20 godina. Posljednjih nekoliko mjeseci poskupljenje se osjeti i u autobusnom prijevozu. Primjerice, na dionici Zadar - Vodice, odnosno Vodice - Zadar karte kupljene prije koji dan u odnosu na one kupljene danas bile su jeftinije 15 kuna. Pandemija je prorijedila autobusne linije, a cijene goriva diktiraju cijene karata, koje ovise i o prijevozniku, ali i o isplativosti linije.

A s najavom dodatnog poskupljenja goriva u utorak, očekuju se nove korekcije cijena. Naviše, naravno. Rješenje je ili u subvencioniranju svih lokalnih linija ili da se, po uzoru na neke europske zemlje, na razini države uvedu mjesečne karte kako bi se spasio javnolinijski prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo