BRZO SE ŠIRI / Britanski soj koronavirusa detektiran u Hrvatskoj: Je li ovo početak trećeg vala?

Istražuje se kako je virus došao u Hrvatsku, a kontakti su pod nadzorom

10.2.2021.
18:28
VOYO logo

U Hrvatskoj su potvrđeni slučajevi zaraze brzoširećim britanskim sojem! Tri slučaja izolirana su u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a još osam sumnjivih hrvatskih uzoraka otkrio je laboratorij u Španjolskoj. 

Prvi rezultati pokazuju da je i kod njih potvrđen britanski soj. Istražuje se kako je virus došao u Hrvatsku, a kontakti su pod nadzorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski soj je u Hrvatskoj punih 20 dana

Sada je i službeno. Britanski soj u Hrvatskoj je punih 20 dana. Izolirao ga je tim čovjeka koji je potvrdio i prvi slučaj koronavirusa. Uzorci su im stigli prije osam dana.

"Računamo nekih 3-7 dana treba za obradu. Ipak je kompleksniji to postupak od PCR-a. Vi imate slijed nukelotida koji vi pratite, vi utvrdite da imate nečega 700, nečega 1000  imate neku promjenu da je ovo ili ono. Ne iskače vam na ekranu uskličnik - 'Pazi evo engleski soj'", objasnio je Ivan Christian Kurolt iz Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sekvencirali su 61 uzorak iz 6 županija i u tri potvrdili britanski soj.

"Nije me iznenadilo, očekivalo se isto kao što smo očekivali da će se neki novi pacijent pojaviti s korona virusom. Da će se zaraziti, tako je i to bilo relativno očekivano", kazao je Kurolt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraženo dijete od 3,5 godina

Novi soj je kod 50-godišnjeg muškarca i djeteta iz Zagreba, te mladića iz Brodsko-posavske županije.

"To je dijete od oko 3 i pol godine, koje je pregledano kod nas, imalo je 
simptome gastrointestinalnog trakta, dakle visoke temperature, povraćanja. Tu su i roditelji pozitivni", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teren sad stupaju epidemiolozi. Sekvencirani su i uzorci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz druge polovine siječnja. 

"Od 20-ak uzoraka koje smo poslali na sekvenciranje u jedan španjolski laboratorij njih 8 je preliminarno pozitivno na tu varijantu iz Velike Britanije, ali još uvijek čekamo potvrdni test da se napravi", rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ Bernard Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potreban je oprez"

Novi soj bio je tema na Znanstvenom savjetu koji se sastao nakon mjesec dana. 

"To nam ukazuje na neke moguće opasnosti, ali ne mora nužno tako biti. Oprez je potreban. Svi su detektirali to kao jednu od važnijih stvari", kazao je HDZ-ov ministar zdravstva Vili Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslana je poruka svim zavodima da prijave neobične kliničke slike i grupiranja virusa. Već su izdvojena takva dva slučaja; iz jednog razreda i vrtića.

"Imali su blage simptome ta djeca, bila je i učiteljica tog razreda pozitivna, bilo je nekoliko prijenosa na članove obitelji. ((blic)) Drugo je dječji vrtić jedan, ali ne znam točno detalje koliko djece je bilo zaraženo i koliko članova obitelji", kazao je Kaić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzorci su poslani na sekvenciranje Europskom centru za kontrolu bolesti. I to prvih 200. Među njima su i tri slučaja s potvrđenim britanskim sojem u Hrvatskoj. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo