'MORAMO DJELOVATI BRZO!' / Još jedna europska zemlja sprema se za rat s Rusijom? 'Trenutak je kao 1937. godine. Ne popuštajte Putinu kao Hitleru!'

Image
Foto: Profimedia

'Ne znamo kako će završiti rat u Ukrajini, ali u većini scenarija Rusija će biti još veća prijetnja europskoj sigurnosti nakon Ukrajine nego što je bila prije', tvrdi Patrick Sanders

28.6.2022.
20:57
Profimedia
VOYO logo

Velika Britanija mora biti spremna "boriti se i pobijediti" protiv Rusije, a ne ponavljati pogreške popuštanja koje su dovele do raspojasavanje Hitlera, upozorio je danas novi šef vojske, prenosi Daily Mail.

U dramatičnoj intervenciji, general Sir Patrick Sanders rekao je da se zemlja suočava s "trenutkom iz 1937." zbog "brutalne agresije" Vladimira Putina - što se odnosi na ozloglašenu politiku popuštanja njemačkom diktatoru prije Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je volja za "brzim djelovanjem" jedini način da se spriječi da ruski ekspanzionizam završi sveopćim ratom u Europi.

Image
AS U RUKAVU /

Putin se sprema na veliko zatvaranje plinske 'pipe' Europi? 'To se sada čini izglednim. Obnovite svoje krizne planove!'

Image
AS U RUKAVU /

Putin se sprema na veliko zatvaranje plinske 'pipe' Europi? 'To se sada čini izglednim. Obnovite svoje krizne planove!'

Preking pažljivo promatra

"Znat ću odgovoriti unucima ako ikada pitaju što sam učinio 2022.", rekao je general Sanders, dodajući da će Peking "pažljivo promatrati" kako će Zapad reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavajući oštru poruku, očekuje se da će ministar obrane Ben Wallace pozvati na veliko povećanje troškova za vojne svrhe na istoj konferenciji Royal United Services Institute kasnije.

Pozivi na naoružavanje uslijedili su nakon što je NATO - koji u narednim danima održava ključni samit - objavio da povećava broj vojnika u stanju pripravnosti s 40.000 na 300.000 vojnika i šalje još teškog naoružanja na svoj istočni bok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg nazvao je to "najvećim remontom naše kolektivne obrane i odvraćanja od Hladnog rata".

Upozorenje generala Sandersa uslijedilo je nakon što je pisao svim postrojbama pod svojim zapovjedništvom upozorivši ih da se moraju pripremiti "na borbu u Europi još jednom. Ako ne uspijemo spriječiti, nema dobrih izbora", rekao je. 'Moramo stoga odgovoriti snagom na snagu i biti nedvojbeno spremni za borbu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus na mobilizaciji vojske

U svom prvom javnom angažmanu otkako je preuzeo dužnost, Sandersov fokus je na mobilizaciji vojske kako bi se spriječilo širenje rata u Europi tako što će biti"'spreman boriti se i pobijediti zajedno s našim NATO saveznicima i partnerima".

"U svim svojim godinama u uniformi nisam znao za tako jasnu prijetnju principima suvereniteta i demokracije i slobode života bez straha od nasilja, kao što je brutalna agresija predsjednika Putina i njegovih ekspanzionističkih ambicija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da živimo u razdoblju povijesti koje je jednako značajno kao što su živjeli naši preci… Ovo je naš trenutak iz 1937. godine. Nismo u ratu – ali moramo djelovati brzo kako ne bismo bili uvučeni u jedan zbog neuspjeha obuzdavanja teritorijalnog širenja… Učinit ću sve što je u svojoj moći da osiguram da britanska vojska odigra ulogu u sprječavanju rata. Imat ću odgovor svojim unucima ako ih ikada pitaju što sam radio 2022."

Rusija će konačno pobijediti?

General Sanders je upozorio da je Rusija imala povijest "lošeg pokretanja ratova", ali da bi ipak mogla "u konačnici pobijediti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijesno gledano, Rusija često loše počinje ratove. Budući da Rusija vodi rat na strateškoj, a ne na taktičkoj razini, njezina dubina i otpornost znači da može pretrpjeti bilo koji broj izgubljenih kampanja, bitaka i angažmana, a opet se regenerirati i u konačnici ipak prevladati", rekao je.

"Dok će ruska konvencionalna sposobnost biti smanjena barem na neko vrijeme, Putinova deklarirana namjera da obnovi zemlje povijesne Rusije čini svaki predah privremenim i prijetnja će postati još akutnija. Ne znamo kako će završiti rat u Ukrajini, ali u većini scenarija Rusija će biti još veća prijetnja europskoj sigurnosti nakon Ukrajine nego što je bila prije. Ruska invazija podsjetila nas je na onu vjekovnu maksimu da ako želite spriječiti sukob, bolje je da se pripremite za borbu", rekao je Sanders.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč nedavnom naglasku na novim sposobnostima, poput bespilotnih letjelica i kibernetičkog ratovanja, smatra da će kopnene snage ostati ključne u svakom sukobu. "Ne možete kibernetičkim putem preko rijeke", dodao je.

Osvrćući se na početak Prvog svjetskog rata, Sanders je rekao da "ovo nije žurba s ratom brzinom željezničkih redova vožnje iz 1914.". Umjesto toga, rekao je da odvraćanje Rusije znači "češću spremnost više vojske" od "generala u glavnoj zgradi (Ministarstva obrane), do mladog kaplara u prostoriji vojarne, od rezervista na vježbi vikendom, do državnog službenika u stožeru vojske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo