LOVA DO KROVA / Britanci šize jer hrvatski dužnosnici u EU imaju dva puta veću plaću od njihovog premijera

Dolaze bolni rezovi, ali zasad samo za ministre i saborske zastupnike. Tomislav Karamarko najavio je kako će im rezati plaće koje su prevelike za Hrvatsku. A istodobno na plaće hrvatskih dužnosnika u Europskoj uniji šize Britanci. Jer primaju plaću dva puta veću od njihovog premijera

29.12.2015.
22:22
VOYO logo

Ne zna se ni tko će iduće četiri godine sjediti u vladi, ali njih kao i novoizabrane saborske zastupnike čeka - manja plaća.

Bilo je to i predizborno obećanje MOST-a prema kojem plaće u Saboru ne bi smjele prelaziti 10 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, plaća saborskog zastupnika od 15-ak tisuća kuna plus dodaci za hrvatske pojmove jest velika, ali u usporedbi s onima u Europskim institucijama - postaje zanemariva.

Hrvatska ulaskom u Europsku uniju dobila Europski trg u glavnom gradu, a Hrvati koji su se zaposlili u tijelima Europske unije dobili su - vrtoglave plaće. Primjerice povjerenik Neven Mimica samo na plaći, bez dodataka, godišnje zarađuje gotovo 2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to nije sve, još tri hrvatska primjera našla su se na listi koju su objavili britanski euroskeptici. To su Siniša Rodin, sudac na Sudu Europske unije (s godišnjom plaćom od 1.969.000), član Europskog revizorskog suda Neven Mates (1.594.000) i sutkinja Općeg suda Vesna Tomljenović ( 1.807.000 kuna)

Uz bok su im i još 200-ak europskih dužnosnika koji su plaćeni više od britanskog premijera Davida Camerona, a skupa briselska administracija takva namjerava i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogodnosti postoje, sindikati su tamo izuzetno jaki i kad se išta i malo pomakne za njih na gore oni se odmah dižu na noge, a gledano iz perspektive nas iz Hrvatske to su nekakve stvari koje su nama nezamislivo pozitivne i dobre", kaže zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Nije loše ni europarlamentarcima, kaže Biljana Borzan, a za toliko novca, priznaje, administracija bi trebala biti puno učinkovitija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li taj aparat zaista toliko skup ako gledamo da na primjer brzo rade i efikasno rade. Međutim, meni često kad građani u Hrvatskoj se žale na naš aparat da je spor i da je skup ja im kažem dođite u Bruxelles pa ćete vidjeti kako je tek tamo, mi smo još jako dobri", tvrdi Borzan.

A kad se uspoređujemo s Velikom Britanijom ne ispada da se razmećemo. Premijer David Camerom godišnje zarađuje dva i pol puta više, od britanskog BDP-a, oko 101 tisuću eura. Hrvatski je BDP dvostruko manji, a naš premijer godišnje na plaći zaradi oko 32 tisuće eura, što je tek 1,8 puta više od hrvatskog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo