dirljiv apel marinove obitelji /

'Brinete o cijeni plina i nepravedno dosuđenim penalima. Nadam se da vas je potresla i Marinova sudbina - pomozite, molim vas!'

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Marinov slučaj pokazao je kako hrvatski zdravstveni sustav terminalno bolesnom djetetu ne može ponuditi odgovarajuću palijativnu skrb

13.3.2017.
16:21
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Tužna sudbina Marina Dražića dirnula je Hrvatsku i otvorila pitanje o kojemu se u javnosti malo ili nimalo pričalo.

Naime, Marinov slučaj pokazao je kako hrvatski zdravstveni sustav terminalno bolesnom djetetu ne može ponuditi odgovarajuću palijativnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više:

Danas su se članovi Marinove obitelji i prijatelji oglasili dirljivim apelom kojim pozivaju vladajuće da učine nešto po tom pitanju. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Pomozite, MOLIM VAS! Predsjednice RH, Predsjedniče Hrvatskog sabora, Predsjedniče Vlade RH, ministri, pomozite MOLIM VAS. Uvjeren sam da ste dobri ljudi, racionalni, jer brinete za cijenu plina. Suosjećajni, jer Vas je pogodio nepravedan kazneni udarac, nepravedna pobjeda. Nadam se da Vas je pogodila i sudbina djece kojima je potrebna palijativna skrb, Marinova sudbina. Nadam se, jer se taj Vaš glas nije čuo. Sustav je bolestan, nagluh i slabovidan. Izlječiv za razliku od potrebitih koji tu pomoć traže od njega, sustava, Vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinova sudbina ganula je mnoge, znane i neznane. Dirnula je najdublje osjećaje. Davala nam je snagu da se nosimo sa sudbinom. Marin je dijete koje nije govorilo, ali od njega smo naučili najvrednije lekcije o životu. On za sebe nije tražio mnogo, a davao je cijelog sebe, drugima. Isto je činio do zadnjeg otkucaja svog hrabrog srca. Ostao je ponosan, dostojanstven, pokoran i prokazivao nama odraslima da budemo njegov glas, glas njegovih prijatelja: Petra, Eme, Gabi, Muškog, Leona, Mate ... Da budemo glas roditelja koji nisu imali snage vikati, jer ih je na žalost shrvala bol. Možda smo krivi mi, Vi, jer nismo osluškivali. Nismo čuli tihe vapaje, plač.

Marin je otišao na neko drugo mjesto. Mjesto gdje žive Anđeli. Marin nas sada gleda, kao što nas je gledao dok je bio s nama na ovome svijetu i MOLI da MI završimo njegovu posljednju lekciju. Onu koja će svim potrebitim podariti dostojanstvo zadnjih sati, minuta ovozemaljskog života. Marin nas MOLI u ime svojih prijatelja,Vas, sustav.

Odradimo taj zadatak - provedimo u praksu donesene deklaracije i zaključke okruglih stolova o palijativnoj skrbi za djecu. Odradimo ga čim prije jer godišnje ima preko 100 djece koja zaslužuju dostojanstvenu smrt.

Dozvolite nama roditeljima da Vama, sustavu pomogne jer pomoći toj bolesti ima. Dozvolite da mu povratimo zdravlje, vid, sluh radi naše djece. Radi Vaše djece. Radi nas. Radi Vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinova obitelj i prijatelji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo