Brijunske antilope moraju u karantenu!

25.3.2010.
21:05
VOYO logo

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, mjere uključuju neškodljivo uklanjanje svih životinja u karanteni kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije te zabranu kretanja životinja - papkara na koje bi se bolest mogla proširiti u krugu od 20 kilometara od zaražene lokacije, odnosno karantene.

Objašnjava se da bolest plavog jezika nije zoonoza, odnosno da od nje ne obolijevaju i ljudi, ali se ističe da je riječ o izrazito opasnoj bolesti za papkare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karantenu u Nacionalnom parku Brijuni 3. ožujka ove godine smješteno je deset antilopa vrste Oryx podrijetlom iz Omana koje su istoga dana prevezene iz granične veterinarske postaje Zračne luke Zagreb u koju su stigle s veterinarskim certifikatom i po rješenju Uprave za veterinarske inspekcije kojim su propisani uvjeti i zahtjevi kojima se mora udovoljiti prilikom uvoza životinja na područje Republike Hrvatske.

Dodaje se da je ukaranteni u Nacionalnom parku Brijuni ovlašteni veterinar, pod nadzorom državnog veterinarskog inspektora, proveo sve mjere dijagnostičkog ispitivanja prema navedenom rješenju, što između ostalog uključuje i uzimanje krvi za ispitivanje na bolest plavog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon laboratorijskog ispitivanja u Hrvatskom veterinarskom institutu postavljena je sumnja na bolest plavog jezika i uzorci krvi poslani su u referentni laboratorij Europske unije - Pirbright Laboratory, Institute for Animal Health u Veliku Britaniju gdje je u četiri uzorka utvrđena pozitivna reakcija na bolest plavog jezika. Isti nalaz potvrđen je i u referentnom laboratoriju Terramo u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo