traže sastanak /

Branitelji se obrušili na Divjakicu zbog Domovinskog rata: 'Kurikulum povijesti je protuhrvatski'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u odgovoru na braniteljsku reakciju navodi kako je kurikulum povijesti 'u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu'

12.5.2018.
10:18
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Dio braniteljske populacija koja je izrazito nezadovoljna novom inačicom kurikuluma povijesti, tražit će od ministra Tome Medveda da u u Ministarstvu hrvatskih branitelja organizira sastanak na koji će, uz pripadnike braniteljskih udruga, biti pozvani povjesničari, ali i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, otkrio je to za Slobodnu Dalmaciju. Braniteljski portal, odnosno njihovo uredništvo i znanstveni tim, ovih je dana objavio analizu kurikuluma povijesti nazvavši ga, među ostalim, "protuhrvatskim", "prevarom i subverzijom", da je njime "Hrvatskoj ukradena povijest" i slično, a sve zbog toga jer, tvrde, u njemu praktički nema povijesti Domovinskog rata koja se u osnovnoškolskim knjigama spominje jednom, a u srednjim školama izrijekom nijednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u odgovoru na braniteljsku reakciju navodi kako je kurikulum povijesti "u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu, prošao je stručnu i javnu raspravu te je recenziran od strane stručnjaka iz HAZU-a i Bavarskog državnog ministarstva obrazovanja i kulture, znanosti i umjetnosti". 

"Svi dokumenti javno su dostupni na web-stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sukladno prijedlozima recenzenata, za sada su dorađeni kurikulumi za peti razred osnovne škole i prvi razred srednje škole koji idu u eksperimentalnu provedbu", odgovorili su Slobodnoj Dalmaciji iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo