sukob u Morpolači / Branitelji na motorima prekinuli koncert folk zvijezde kod Zadra: 'Četnici, vratite se u Srbiju!'

Image
Foto: Screenshot

Koncert Gabrijele Pejčev prekinut je u mjestu Morpolača kada su crnokošuljaši upali nakon što je pjevačica izvela drugu pjesmu

3.8.2016.
12:10
Screenshot
VOYO logo

U ponedjeljak je u mjestu Morpolača u Općini Stankovci prekinut koncert 25-godišnje srpsko-bugarske pjevačice Gabriele Pejčev zbog mogućih međunacionalnih sukoba, piše Zadarski.hr

Nakon što je bivša sudionica reality showa "Farma" otpjevala dvije pjesme, u malo mjesto u kojem živi pretežno srpsko stanovništvo i koje je taj dan obilježavalo blagdan svetog Vasilija, uletjela je grupa muškaraca na motorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mašući zastavama, odjeveni u crne majice okupljenim mještanima su vikali: "Četnici, vratite se u Srbiju!". Dio njih se počeo penjati na pozornicu na kojoj je mlada pjevačica nastupala, zbog čega je organizator bio prisiljen prekinuti koncert čime je završila i proslava blagdana.

"U trenutku kada je u mjesto nahrupila gomila ljudi u crnom i počela prijetiti, Gabriela je pjevala o ljubavnim problemima. Niti u jednom trenutku nisu se pjevale četničke pjesme, a mi smo iz sigurnosnih razloga prekinuli koncert. Da to nismo učinili bilo bi mrtvih i ranjenih, nastalo bi krvoproliće", rekao je za Zadarski.hr jedan od organizatora koncerta Alen Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević dodaje i kako je na koncertu bilo jako malo policije te da se vidjelo da nisu očekivali ovakvo nešto. 

Iz zadarske policije pak tvrde kako je proslava bila pod kontrolom te da je zabilježeno tek nadvikivanje s jedne i druge strane, ali ništa ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Srpskog odbora Solidarnosti Željko Bajalica smatra kako kako su neredi izrežirani danima prije samog događaja.

Naime, uoči koncerta udruga navijača Tornado Zadar preko Facebooka pozvala je sve svoje članove i pripadnike, te "domoljube i sve one koji za hrvatsku domovinu dišu na mirni prosvjed u Morpolači."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo reći ne veličanju veliko srpstva i organizaciji zabavnih manifestacija na kojima se veliča mržnja prema našoj domovini i na kojoj nastupa, tzv. pjevač Mile Delija koji inače ima zabranu nastupanja u Republici Hrvatskoj. Ovim prosvjedom pokušavamo potaknuti institucije države da počnu štiti interese Republike Hrvatske i da pokažu poštovanje prema svim stradalima u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima", stoji u obavijesti Tornada na društvenoj mreži, na koju su uoči koncerta počele stizati poruke i drugih građana koje pozivaju sve Hrvate da prosvjeduju protiv "četničkog derneka", prenosi Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prosvjeda je došlo nakon što su članovi benkovačke Udruge dragovoljaca Domovinskog rata saznali da se te večeri u Morpolači održava skup na kojemu će Srbi prikupljati novac za gradnju mjesne crkve. Problem im je predstavljala činjenica što je na koncertu trebao nastupati pjevač Mile Delija, rekao je predsjednik UHDDR-a Benkovac, Nedjeljko Genda, čija je udruga organizator ovog prosvjeda, za Braniteljski portal

"Situacija je ovdje vrlo jasna i ne znam što to kome ima smetati naš skup. Ako je naša država oslobođena u Domovinskom ratu i u njoj važe hrvatski zakoni, otkud Srbima pravo doći u nju veličati četnički pokret? Otkud im pravo u jednoj legalnoj državi veličati i bivšu propalu državu SAO Krajinu zbog koje je toliko hrvatskih branitelja poginulo? Ovdje jedna stvar mora biti jasna: Srbi imaju pravo na obilježavanje svojih fešta i svi mi moramo poštivati njihova vjerska prava, to je neupitno. Ali, kada pod krinkom svoje vjere organiziraju četnički dernek s pjevačem koji svojim pjesmama veliča četništvo i propalu SAO Krajinu, to moramo spriječiti", rekao je Genda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo