BRANITELJ PISAO PLENKOVIĆU: / 'Znam da vam baš nije stalo, ali pogledajte kako moja djeca mašu mami koja odlazi 450 km dalje'

Image

'Pogledajte g. Plenkoviću kako se djeca opraštaju, ostatak snimka bolje da ne pokažem. Želja mi je da takvih prizora u Hrvatskoj bude sve manje, a Vama?'

4.3.2018.
19:07
VOYO logo

Na Facebooku je jedan muškarac iz Slavonskog Broda objavio video snimku autobusa koji odlazi i djece kojamu mašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Djeca ne znaju bi li plakali ili mahali mami'

Srećko Kavka je uz objavu video snimke na Facebooku napisao i otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Naime, u autobusu koji ide 450 kilometara dalje nalazi se i njegova supruga, inače majka troje djece. Odlazi na sezonski rad, a Kavka ističe da je sve to za njega vrlo mučno. Ističe da je on branitelj te da je bio pripadnik 3. gardijske brigade od 1991. do 2004. bez prekida, dok je prije toga godinu dana proveo u pričuvnom sastavu policije RH.

'Ona, njihova mama, prvi put u životu odlazi od njih na sezonski rad. Udaljenost 450 km od kuće, vrijeme ugovora od 1-5 mjeseci, slobodan jedan dan u tjednu. Ugovor nije sporan i zato ga je prihvatila. Ali djeca znaju, ako izdrži 5 mjeseci, onda je toliko neće ni vidjeti. Kad sam snimao, malo sam ih pogledao i vidio taj njihov očaj, ne znaju što bi, ili plakali ili mahali... Ne znam što je gore, taj dan kad smo došli kući ili dan poslije. Prvi put u njihovom životu idu spavati a da im mama nije tu. Sutradan ujutro prvi put u životu ustajanje i spremanje u školu a opet mama nije tu. Malo djeluju izgubljeno, šutljivo,dezorijentirano, a vjerojatno sam i ja tako izgledao', piše Kavka na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spavali su u sobama bez grijanja, noge su grijali na plastičnim bocama s toplom vodom'

Dodaje da mnoge obitelji proživljavaju slične situacije jer mladi odlaze iz zemlje znajući da će jedino tako naći posao.

'Znam i to da Vi i svi oko Vas to baš i ne razumiju i nije Vam baš ni do toga stalo, mirno spavate i sve olako shvaćate i stvarate atmosferu "lako ćemo ili dobro da nije i gore" itd. Vama sigurno nije gore, jer za izglasanih vaših 15 plaćenih slobodnih dana + 5 vaših radnih +neradni vikendi, ona i svi slični moraju raditi 150 radnih dana. I još nešto da Vam kažem, u srijedu na četvrtak je bila najhladnija noć, i svi oni koji su taj dan došli, prespavali su u sobama u kojim nema grijanja. Sutradan poslije posla kad su se vratili u svoje sobe, jel znate kako su se grijali, nemate pojma - napune plastične boce vrućom vodom i onda stave noge na njih i tako se malo ugriju. Gospodine predsjedniče, e sad vi recite "Lako ćemo"...', ističe Kavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako nisi podoban, ima vani posla koliko hoćeš'

Kaže i da mu nije jasno kako netko tko ima stručnu spremu veću od polovine saborskih zastupnika i nekih ministara ne može naći posao u rangu svoje stručne spreme, a ne može niti u nekom nižem rangu.

'Ima jedno 100 odbijenica, plus one što samo jave SMS-om ili uopće ne jave. Upoznati smo tko sve dobije i kako neke poslove. Jedne zapošljava SDP. Druge HDZ. A treće u dogovoru SDP i HDZ zajedno pod parolom "Ja tebi, ti meni". Ako nisi podoban, ima vani posla koliko hoćeš. To je njihova parola. Pogledajte g. Plenkoviću kako se djeca opraštaju, ostatak snimka bolje da ne pokažem. Želja mi je da takvih prizora u Hrvatskoj bude sve manje, a Vama???? (mislim na kompletnu vladu i sabor RH)', zaključuje Kavka u otvorenom pismu Plenkovićevoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo