ODLUKA SUDA / Branio Bezuka: Đuro Čehulić osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora zbog prijetnji Andreju Plenkoviću

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sudac Općinskog suda u Sisku Domagoj Lovrić osudio ga je zbog prijetnje prema službenoj osobi u vezi s njegovim radom na devet mjeseci zatvora, a zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja na dodatnih šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena kazna od jedne godine zatvora koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo

23.10.2023.
15:50
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Danas je na Općinskom sudu u Sisku nepravomoćno osuđen 66-godišnji Đuro Čehulić iz Kutine na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine i sve zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću te nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Image
Foto: Pixsell/ Patrik Macek
Image
Foto: Pixsell/ Patrik Macek

"Danijel Bezuk bio je super dečko, imao je 23 godine, a razmišljao kao da ima 50… On je htio poslati poruku, ne mislim da je htio ubiti policajce, vjerujem da je htio riješiti Plenkija. Njega bih ja riješio unatoč četiri tjelohranitelja", sukus je izjave Čehulića iz Selišta kraj Kutine koju je na dan napada Danijela Bezuka na Markovu trgu u Zagrebu, 12. listopada 2020. godine izrekao novinarima jedne televizijske postaje. Slično je izjavio i za drugu televizijsku postaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava na kraju nije emitirana jer je novinarka smatrala da je to rekao u osobnom razgovoru, a kolega snimatelj je primjetio da je Đuro bazdio na alkohol. Snimka je stigla do policije. Čehulić je bio kum pokojnog Bezuka, a zbog tih izjava je uhićen nakon nekoliko dana te je u sudskom postupku koji se odvijao u Sisku svjedočio i premijer Andrej Plenković. Suđenje je počelo u studenom lani. Nakon što je Čehulić uhićen zbog prijetnji prilikom pretrage njegove obiteljske i vikend kuće pronađen mu je ručno izrađeni pištolj s prigušivačem i optičkim ciljnikom, dvije ručne bombe, zračna puška i više stotina komada raznog streljiva.

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Interventna policija pred Banskim dvorima

Sudac Općinskog suda u Sisku Domagoj Lovrić osudio ga je zbog prijetnje prema službenoj osobi u vezi s njegovim radom na devet mjeseci zatvora, a zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja na dodatnih šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena kazna od jedne godine zatvora koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezno psihijatrijsko liječenje

Đuro Čehulić je umirovljenik, pričuvni časnik Hrvatske vojske s činom proučnika, nositelj spomenice Domovinskog rata te odlikovan medaljama Bljesak i Oluja. Kum je i susjed obitelji Bezuk, u odličnim odnosima s ocem pokojnog Danijela. Pripadao je i krugu istomišljenika s radikalnim desnim političkim stajalištima okupljenom oko istaknutog vukovarskog branitelja Damira Markuša iz Kutine. U tom društvu bio je i Danijel Bezuk s mnogim svojim vršnjacima iz kutinske okolice. Danijel Bezuk u napadu na zgradu Vlade ispucao je više od 20 metaka iz kalašnjikova, teško ranivši pri tome policajca Oskara Fiurija, a zatim se iz pištolja ubio nedaleko od mjesta napada, piše Večernji.

Premijer je nakon svejdočenja u Sisku rekao kako je, s obzirom na kontekst nakon napada na Markovu trgu, prijetnja shvaćena ozbiljno, iako se u svom poslu često susreće s prijetnjama i sličnim ponašanjima. No, dodao je, kako je ovo ipak poseban slučaj u kojem je bitan kontekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva vrsta prijetnji opisuje kontekst u kojem je odrastao pokojni gospodin Bezuk koji, što sam stalno govorio, nije mogao u 22 godini imati tako formirane stavove bez da na njega nije bilo nekog utjecaja. Nažalost, taj utjecaj i njegovo životno neiskustvo dovelo je do toga da smo prvi put imali oružani napad na instituciju vlasti. On je tamo došao poslati poruku. Kako je rekao sam Čehulić, nije došao ubiti policajce jer mu je i tata bio policajac, znači došao je poslati poruku Plenkiju da je bio tu", kazao je premijer novinarima nakon svoga svjedočenja.

Image
NET.HR OTKRIVA /

Započelo je suđenje kumu mladića koji je pucao na Banske dvore: Kao svjedok će se pojaviti i premijer Plenković osobno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo